Άνθρωπος σκύλος και επικοινωνία 6 μυστικά - Woofland

Woofland - Άνθρωπος σκύλος και επικοινωνία 6 μυστικά

Μπορεί να μη μιλάτε άπταιστα τα woof, να μην γαβγίζετε και να μην κουνάτε την ουρά σας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε εσείς και ο σκύλος σας να επικοινωνήσετε. Ακόμα και μιλώντας τελείως διαφορετικές γλώσσες, οι άνθρωποι και οι σκύλοι βρίσκουν τρόπους για να μιλούν μεταξύ τους.

Σίγουρα θα υπάρξουν φορές που θα χαθείτε στη μετάφραση αλλά γνωρίζοντας τα βασικά του τρόπου που επικοινωνούν οι σκύλοι θα βοηθηθείτε αρκετά. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, παρατήρηση και να βάλετε τον εαυτό σας στα πατούσια τους. Ακολουθούν μερικοί τρόποι που θα κάνουν την επικοινωνία με το μικρό σας φίλο πιο εύκολη.

Να είστε συνεπείς στις λέξεις που χρησιμοποιείτε.

Ο σκύλος δεν καταλαβαίνει ότι το “μείνε” και το “περίμενε εδώ” σημαίνουν το ίδιο πράγμα, εκτός και εάν έχετε εκπαιδεύσει και τις δυο εντολές. Εάν όμως έχετε μάθει στο σκύλο σας το “μείνε” μόνο σε αυτό θα ανταποκριθεί σωστά. Μην αρχίσετε τα “περίμενε”, “σταμάτα” “μείνε εδώ” και περιμένετε να κάνει αυτό που θέλετε. Οι σκύλοι μαθαίνουν καλύτερα με την επανάληψη και δεν πρέπει να περιμένουμε να ανταποκριθούν σε ένα καινούριο λεξιλόγιο χωρίς να το έχουν εκπαιδευτεί.

Προσοχή στον τόνο της φωνής

Ο σκύλος θα ανταποκριθεί στον τόνο της φωνής μας με τον ίδιο τρόπο που καταλαβαίνει τις λέξεις. Κρατήστε την φωνή σας ήρεμη και χαλαρή όταν επικοινωνείτε εντολές.

Μιλώντας έντονα και φωνάζοντας το μόνο που θα καταφέρετε είναι να φοβίσετε το σκύλο σας και να τον απομακρύνετε από εσάς. Η ένταση στη φωνή θα δημιουργήσει σύγχυση και το μήνυμα σας θα χαθεί και δεν θα πάρει απάντηση ποτέ.

Χρησιμοποιείστε τα χέρια σας

Ο σκύλος σας όλη μέρα ακούει ανθρώπους να μιλάνε σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνει. Ξέρει μερικές λέξεις αλλά χάνονται μέσα στον ήχο όλων των υπόλοιπων λέξεων. Στην ουσία η ανθρώπινη ομιλία είναι θόρυβος για τους σκύλους και δεν πρέπει να περιμένετε να γνωρίζουν πότε πρέπει να δώσουν προσοχή. Τα σήματα με τα χέρια είναι ένας τρόπος που θα βοηθήσει το σκύλο σας. Όταν εκπαιδεύετε το σκύλο σας σε μια εντολή θα την ενισχύετε και με κίνηση του χεριού.

Woofland - Άνθρωπος σκύλος και επικοινωνία 6 μυστικά

Αναγνώριση των σημάτων ηρεμίας

Πέρα από τα woof και τα κουνήματα της ουράς το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας των σκύλων έχει να κάνει με τη γλώσσα του σώματος.

Θα πρέπει να αναγνωρίζετε τα σήματα ηρεμίας που κάνει ένας σκύλος. Τα σήματα ηρεμίας είναι ένα σύνολο από συμπεριφορές που κάνουν οι σκύλοι όταν αισθανθούν ότι μια κατάσταση πρέπει να “καθησυχαστεί».

  • Χαμηλή στάση σώματος
  • Κατεβασμένα αυτιά
  • Γυρίζει το κεφάλι του και κοιτάει αλλού
  • Χασμουριέται
  • Λαχανιάζει
  • Γουρλώνει τα μάτια του
  • Βγάζει τη γλώσσα του και γλείφεται
  • Σηκώνει την πατούσα του
  • Κατεβάζει την ουρά του
  • Ανοιγοκλείνει γρήγορα τα μάτια του

Δώστε προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου

Παρόλου που είναι καλυμμένο με γούνα, το πρόσωπο του σκύλου σας δείχνει τι νιώθει και σκέφτεται. Όπως καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στον κολλητό σας από την έκφραση του προσώπου του, έτσι εάν παρατηρήσετε θα μάθετε και τις εκφράσεις του σκύλου σας και θα ξέρετε κάθε στιγμή τι του συμβαίνει. Παρατηρήστε τα αυτιά του, τα μάτια του, το στόμα του. Όταν π.χ. τα αυτιά του είναι κατεβασμένα προς τα μπροστά σημαίνει ότι είναι συγκεντρωμένος και δείχνει ενδιαφέρον για κάτι. Όταν είναι κολλημένα στο κεφάλι του δείχνει ότι δεν νιώθει και πολύ άνετα με ότι συμβαίνει γύρω του. Εάν είναι σε ουδέτερη θέση σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένος.

Δώστε σημασία στις ενδείξεις του περιβάλλοντος αναγνωρίστε τα σημάδια

Εάν ο σκύλος σας συμπεριφέρεται παράξενα (πχ κλαψουρίζει, ξύνει την πόρτα) και δεν ξέρετε γιατί, αρχικά ρίξτε μια ματιά στο περιβάλλον και ψάξτε για στοιχεία. Ένας σκύλος που κλαψουρίζει δίπλα σε ένα άδειο δοχείο νερού είναι σίγουρο ότι διψάει. Τις προάλλες ο σκύλος μου έξυνε επίμονα την μπαλκονόπορτα. Ήταν μια συμπεριφορά που δεν την συνηθίζει. Όταν πλησίασα είδα ότι είχε αφήσει έξω το μπαλάκι της. Μπορεί να μη μιλάει αλλά με τον τρόπο του θα σας δείξει τι θέλει.

Η επικοινωνία είναι από μόνη της ένα δύσκολο κεφάλαιο ακόμα και μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν την ίδια γλώσσα πόσο μάλλον ανάμεσα σε ένα σκύλο και σε ένα άνθρωπο. Όμως με υπομονή και παρατήρηση θα μάθετε την γλώσσα του σκύλου σας και αυτό θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την μεταξύ σας επικοινωνία.

Πιστέψτε με αξίζει το κόπο!

Η επιστημονική ομάδα της woofland

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι