Woofland 10 Μαθημάτα ζωής από το σκύλο μας Άνθρωπος κ σκύλος

Woofland 10 Μαθημάτα ζωής από το σκύλο μας Άνθρωπος κ σκύλος

Το να ζεις με ένα σκύλο είναι αδιαμφησβήτητα ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να σου συμβεί. Οι σκύλοι ωφελούν την υγεία, είναι η συντροφιά μας, μας κάνουν να γελάμε με τις γουφαμάρες τους, είναι το πιο αξιολάτρευτο μέλος της οικογένειας μας και άλλα πολλά που εάν αρχίσω να τα αναφέρω δεν θα τελειώσει ποτέ αυτό το άρθρο

. Επίσης σε αυτή τη λίστα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι οι σκύλοι μας δίνουν σημαντικά μαθήματα ζωής. Ας δούμε λοιπόν τι μας διδάσκουν οι μικροί μας φίλοι.

  1. Ποτέ μην θεωρείς κάποιον δεδομένο

Ανεξάρτητα με το που ήσουν ή πόσο έλλειψες ο σκύλος σου πάντα εκστασιάζεται όταν γυρνάς σπίτι. Χοροπηδάει, κουνάει ουρά, γαβγίζει, σε γλύφει και κάνει τέλος πάντων ότι χρειάζεται για να σε καλωσορίσει και να σου δείξει ποσό χαίρεται που γύρισες επιτέλους. Ο τρόπος του σε κάνει να πιστεύεις ότι έλλειψες για αιώνες ενώ μπορεί να έλλειψες μόνο για κάποιες ώρες. Να μην ξεχνιόμαστε λοιπόν και να μην θεωρούμε δεδομένους τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας. Σίγουρα δεν χρειάζεται να χοροπηδάμε πάνω στους δικούς μας ανθρώπους για να τους δείξουμε τη χαρά μας όταν επιστρέφουν αλλά μια αγκαλιά και ένα χαμόγελο θα ήταν όμορφο.

      2. Το φαγητό είναι ιεροτελεστία

Κάθε γεύμα για τον σκύλο μας είναι μια ιεροτελεστία. Όλη η προσοχή του είναι στραμμένη στο μπoλ του και απολαμβάνει κάθε μπουκιά. Την επόμενη φορά λοιπόν μην φάτε μπροστά στην τηλεόραση. Στρώστε το τραπέζι με τα αγαπημένα σας σερβίτσια, αφιερώστε στο γεύμα σας χρόνο και απολαύστε το όπως το απολαμβάνει ο σκύλος σας. Απλά προσπαθήστε να μην σας τρέχουν τα σάλια όπως σε εκείνον.

      3. Κοιμάμαι όπου βρω με την πρώτη ευκαιρία

Ένα καναπές, ένα μαξιλάρι, ένα κρεβάτι, κάτω από το τραπέζι, ένας σωρός από ρούχα δεν έχει και τόσο σημασία. Ο σκύλος μας έχει βρει τον τρόπο να κοιμάται όπου βρει σε κάθε ευκαιρία που θα βρει και δεν καταλαβαίνει γιατί δεν κάνετε και εσείς το ίδιο.

      4. Απολαμβάνω τις βόλτες

Ο σκύλος μας απολαμβάνει τις βόλτες γιατί ανακαλύπτει καινούρια πράγματα, κάνει νέους φίλους, παίζει και επίσης όλος ο έξω κόσμος είναι μια μεγάλη «τουαλέτα» για εκείνον. Όμως θέλει να απολαμβάνετε και εσείς τη βόλτα και να μην το κάνετε σαν αγγαρεία. Την επόμενη φορά φορέστε ένα χαμόγελο, εκτός από τα αθλητικά σας και απολαύστε τον ήλιο και παρατηρήστε γύρω σας τη φύση πηγαίνοντας μια μεγαλύτερη βόλτα.Woofland - 10 μαθήματα ζωής από το σκύλο μας - Άνθρωπος και σκύλος

      5. Πότε δεν είναι ακατάλληλη στιγμή για παιχνίδι

Μερικές φορές ο σκύλος μας θέλει να παίξει τις πιο ακατάλληλες στιγμές, όπως π.χ όταν έχουμε μόλις γυρίσει κουρασμένοι από την δουλεία ή όταν έχουμε τσακωθεί με κάποιο δικό μας. Όμως τελικά αυτές είναι οι πιο κατάλληλες στιγμές για παιχνίδι γιατί θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε από ότι μας προβληματίζει. Ποτέ δεν είμαστε τόσο κουρασμένοι, απασχολημένοι ή αναστατωμένοι ώστε να μην χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε παίζοντας με το μικρό μας φίλο. Η διασκέδαση δεν έκανε ποτέ κακό σε κανέναν.

       6. Μην τσακωθείς χωρίς να προειδοποιήσεις

Οι σκύλοι δεν τσακώνονται μεταξύ τους και δεν δαγκώνουν χωρίς να προειδοποιήσουν πρώτα ή με ένα γρύλισμα ή με τη γλώσσα του σώματος τους. Εάν κάποιος κάνει κάτι και σας εκνευρίζει πείτε του ότι σας ενοχλεί η συμπεριφορά του και ότι εάν το συνεχίσει απλά… woof… Έτσι σίγουρα θα το καταλάβει και θα σταματήσει να σας ενοχλεί.

        7. Τα αντικείμενα είναι απλά αντικείμενα

Ο σκύλος μας δεν ξέρει εάν μπαίνει σε μια Porsche ή σε εάν σκαραβαίο γιατί το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ότι βρίσκεται μαζί σας στο αυτοκίνητο και αυτό σημαίνει βόλτα και περιπέτεια. Δεν είναι κακό να θέλουμε κάποια πράγματα όπως ένα καινούριο μπαλάκι ή ένα φρίσμπι (ο σκύλος μας τα θέλει αυτά, εμείς συνήθως θέλουμε ρούχα, παπούτσια κινητά, αυτοκίνητα κ.α) αλλά δεν χρειάζεται αυτό να γίνεται το επίκεντρο της ζωής μας και να την ορίζει. Τα αντικείμενα είναι απλά αντικείμενα.

        8. Κάθομαι και ακούω

Ξέρω πως δεν μιλάω μόνο εγώ στον σκύλο μου μετά από μια δύσκολη μέρα που είχα. Όλοι το κάνουμε. Γιατί μιλάμε όμως στο σκύλο μας; Γιατί ο σκύλος μας ακούει. Δεν χλευάζει τα προβλήματα μας, δεν μας κουνάει το δάχτυλο επικριτικά, δεν αρχίζει τις δικές του ιστορίες δεν αρχίζει τις συμβουλές. Απλά κάθεται και μας ακούει. Κάνει δηλαδή αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Μήπως να κάνουμε το ίδιο την επόμενη φορά που κάποιος αγαπημένος μας θα έρθει να μας πει τα προβλήματα του;

        9. Είμαι πιστός

Η αφοσίωση τείνει να γίνει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό μεταξύ των ανθρώπων, και όμως αυτό είναι κάτι που τα σκυλιά μας το κάνουν με μεγάλη ευκολία. Ο σκύλος μας έχει δει και στα καλύτερα μας και στα χειρότερα μας αλλά εξακολουθεί να μας αγαπά το ίδιο. Δικαιούνται και οι άνθρωποι μεταξύ τους τέτοια αφοσίωση.

       10. Ζήστε τη στιγμή

Ο σκύλος μας σίγουρα γνωρίζει που κρύβουμε τις λιχουδιές ή το πότε είναι η ώρα για βόλτα αλλά τις περισσότερες φορές εστιάζει σε ένα και μοναδικό πράγμα: τι συμβαίνει ΤΩΡΑ. Δεν ασχολείται με το παρελθόν (πχ τη ζημιά που έκανε, το φαγητό που έφαγε ή το ταξίδι που πήγατε μαζί) και δεν ανησυχεί για το μέλλον (ότι είναι να έρθει θα έρθει και εάν είναι και λιχουδιά ακόμα καλύτερα). Καλό είναι λοιπόν κατά καιρούς να κάνετε το ίδιο να ζείτε μόνο για τις 24 ώρες τις ημέρας.

Eπιμέλεια άρθρου: woofland