Γιατί ο σκύλος μου έχει υγρή μύτη - Woofland

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου έχει υγρή μύτη

Όσοι έχουμε σκύλο σίγουρα γνωρίζουμε την αίσθηση μιας υγρής και κρύας μύτης να πιέζει το πρόσωπο μας. Επίσης σίγουρα υπάρχουν αποτυπώματα μύτης σε όλες τις γυάλινες επιφάνειες του σπιτιού μας.

Έχουμε αναρωτηθεί όμως γιατί ο σκύλος μας έχει υγρή μύτη?

Η υγρασία της μύτης ενός σκύλου προέρχεται από ένα μίγμα σάλιου και βλέννας, λέει η Δρ Anita Guo, κτηνίατρος στο Beaumont Sainsbury Animal Hospital στο Λονδίνο. Η μύτη ενός σκύλου εκκρίνει από μόνη της ένα λεπτό στρώμα βλέννας αλλά ταυτόχρονα ένας σκύλος προσθέτει ακόμα περισσότερη βλέννα και σάλιο γλείφοντας συχνά τη μύτη του.

Μπορεί οι λεπτομέρειες να είναι λίγο «σιχαμερές» αλλά μια υγρή μύτη εξυπηρετεί μερικές ζωτικές λειτουργίες για το σκύλο μας. Πρώτον, διατηρώντας τις μύτες τους υγρές βοηθάει τους σκύλους να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους, λέει η Guo. Οι σκύλοι δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες σε όλο το σώμα τους όπως εμείς και έτσι βασίζονται στους ιδρωτοποιούς αδένες που έχουν στις μύτες τους και στα μαξιλάρια των ποδιών τους ώστε να διατηρούν μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία.

"Η υγρασία της μύτης τους βοηθά να εξατμίζουν τη θερμότητα και να κατεβάζουν την θερμοκρασία στο σώμα τους", λέει.

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου έχει υγρή μύτη

Οι υγρές μύτες των σκύλων συμβάλλουν επίσης στην απίστευτη αίσθηση της όσφρησης. Όταν τα σκυλιά εισπνέουν, μικρά σωματίδια μυρωδιάς που επιπλέουν στον αέρα παγιδεύονται στη βλέννα της μύτη τους. Αυτό "τους βοηθά να αποκωδικοποιήσουν και να ερμηνεύσουν τις οσμές", εξηγεί ο Guo.

Γλύφοντας τις μύτες μυρίζουν ακόμα πιο έντονα γιατί η γλώσσα τους παίρνει μερικά από τα σωματίδια μυρωδιάς που έχουν παγιδευτεί στη βλέννα. Το επόμενο βήμα είναι ότι ακουμπούν την γλώσσα τους στο πάνω μέρος του στόματος, σε ένα οσφρητικό αδένα που ονομάζεται όργανο του Jacobson, λέει η Guo. Αυτός ο αδένας βοηθά τους σκύλους να αναγνώσουν και να ερμηνεύσουν τις οσμές ακόμα πιο αναλυτικά.

Η αίσθηση της όσφρησης στους σκύλους είναι σαφώς πολύ καλύτερη από ότι στους ανθρώπους και πιστεύουμε πως ο λόγος είναι η υγρή μύτη, λέει η Guo.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι