Γιατί ο σκύλος μου βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο

Γιατί ο σκύλος μου βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο

Σίγουρα όλους μας έχει προσπεράσει κάποιο αυτοκίνητο, στο οποίο ένα χαριτωμένο μαλλιαρό κεφάλι κρέμεται έξω από το παράθυρο με την γούνα να ανεμίζει και την μουσούδα γεμάτη ευχαρίστηση γιατί την «χτυπά» ο αέρας.

Επίσης όσοι έχουμε σκύλο τον έχουμε δει να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο και να το απολαμβάνει τόσο πολύ και να δείχνει ευτυχισμένος και ικανοποιημένος σαν να είναι το καλύτερο πράγμα που του έχει συμβεί. Ποιος είναι όμως ο λόγος που ο σκύλος μου βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση ευδαιμονίας; Γιατί του αρέσει τόσο να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο; Τι σκέφτεται εκείνη τη στιγμή; Μήπως τον ενοχλεί το αυτοκίνητο και ζαλίζεται; Μήπως θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία του στους διερχόμενους σκύλους;

Η αλήθεια κρύβεται στη μύτη του και έχει να κάνει με την όσφρηση του. Στην πραγματικότητα η όσφρηση ενός σκύλου είναι η πιο διαδεδομένη από όλες τις αισθήσεις του, είναι τόσο δυνατή και ακριβής όσο είναι η όραση για τον άνθρωπο. Εμείς παρακολουθούμε τη διαδρομή με τα μάτια μας και ο σκύλος με τη μύτη του. Με αυτό τον τρόπο αντλεί όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί για το εξωτερικό περιβάλλον.

Ο αέρας που εισβάλλει στη μύτη του σκύλου μπορεί να εντείνει τις μυρωδιές,” λέει η Robin Foster, Ph.D., καθηγήτρια έρευνας της συμπεριφοράς των ζώων στο University of Puget Sound. “Ακόμη και ένα σκυλί που δεν μπορεί να βγάλει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο, θα ξοδέψει πολύ χρόνο εισπνέοντας ακόμη και από ένα μικρό κενό στο παράθυρο συλλέγοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την τρέχουσα τοποθεσία”. Η Foster υποστηρίζει πως, με βάση μόνο τις μυρωδιές, τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν οικείες τοποθεσίες ακόμη και διαδρομές, κάτι που οι άνθρωποι ενίοτε δυσκολεύονται να κάνουν ακόμη κι αν διαθέτουν GPS. “Για παράδειγμα, για ένα σκυλί ο αέρας γύρω από το αγαπημένο του πάρκο μυρίζει το ίδιο ή διαφορετικά με τον αέρα σε ένα parking; Εικάζω πως μυρίζει εντελώς αλλιώς!” λέει, χαριτολογώντας, η Foster.

Woofland -Γιατί ο σκύλος μου βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο

Επίσης σύμφωνα με την Dr. Cathy Meeks, γιατρό στο BluePearl Veterinary Partners, μπορεί να το κάνουν επειδή θέλουν να διεγείρουν όσο μπορούν περισσότερο τις αισθήσεις τους, αφού ήταν σπίτι όλη μέρα. “Είναι εξαιρετικά διεγερτική εμπειρία για το σκύλο μας τα αρώματα, η αίσθηση του αέρα, όλα αυτά τα πράγματα που μπορούν να δουν. Είναι περίπου το ίδιο συναίσθημα που έχουμε κι εμείς όταν βγαίνουμε από το σπίτι, που ήμασταν κλεισμένοι όλη μέρα”.

Όμως όσο ευχάριστο και να είναι για το σκύλο μας το να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο δεν πρέπει να ξεχνάμε και πόσο επικίνδυνο είναι. Ο αέρας εκτός από τις θεσπέσιες μυρωδιές μεταφέρει και μικρόβια επικίνδυνα για την μύτη και τα αυτιά του σκύλου. Επίσης υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις σκύλων που πήδηξαν από το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση να τραυματιστούν σοβαρά. Σε διαδρομές που το αυτοκίνητο αναπτύσσει μεγάλή ταχύτητα ο σκύλος κινδυνεύει να σπάσει το τύμπανο του, να μπει κάτι στα μάτια του και να τα τραυματίσει ακόμα να τον χτυπήσει πέτρα.

Σίγουρα μικρέ μου φίλε ότι συμβαίνει έξω από το αυτοκίνητο είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από ότι συμβαίνει μέσα σε αυτό αλλά πρέπει να προσέχουμε!

Εμείς σας προτείνουμε ο σκύλος να είναι σε ειδικό Box στο αυτοκίνητο ή δεμένος με ειδικό στηθούρι που συνδέεται με την ζώνη ασφαλείας τόσο για την δική του ασφάλεια όσο και για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

Eπιμέλεια άρθρου: woofland

Διαβάστε εδώ περισσότερες απάντησεις στo “γιατί ο σκύλος μου”…