Γιατί ο σκύλος μου κλέβει πράγματα - Woofland

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου κλέβει πράγματα

Η εικόνα ενός κουταβιού να τρέχει με την κάλτσα που μόλις έκλεψε στο στόμα του είναι αξιολάτρευτη, τι γίνεται όμως εάν ο σκύλος μας συνεχίσει να κλέβει πράγματα μεγαλώνοντας;

Το να κλέψει το ψητό που ετοιμάσατε για το κυριακάτικο τραπέζι ή το αγαπημένο ρούχο σας ή το παιχνίδι του παϊδιού σας, μόνο χαριτωμένο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε.

Ορισμένες φυλές συμπεριλαμβανομένων των golden ritriever, yorkshire terries, papilons, cocker spaniel, είναι πιο πιθανό να κλέψουν από ότι κάποιες άλλες. Όμως, ανεξάρτητα από τη φυλή στην οποία ανήκει ο σκύλος μας είναι σημαντικό σταματήσουν οι κλοπές και για την δική του ασφάλεια αλλά για τη δική μας ηρεμία.

Γιατί όμως ο σκύλος μου κλέβει πράγματα; Τι θέλει;

Όταν ο σκύλος μας παίρνει κάτι που δεν είναι δικό του καταρχήν δεν ξέρει ότι κλέβει εκείνη τη στιγμή. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι είδε το αντικείμενο και το θέλει στην κατοχή του. Μπορεί να θέλει να παίξει μαζί του γιατί το βλέπει σαν παιχνίδι. Τα ρούχα, τα παπούτσια και τα παιδικά παιχνίδια είναι τα αγαπημένα αντικείμενα ενός κλεπτομανή σκύλου.

Εάν ο σκύλος μας κλέβει φαγητό το κίνητρο είναι προφανές. Ακόμα και εάν είναι ταϊσμένος αν θελήσει να κλέψει φαγητό απλά θα το κάνει.

Ορισμένα σκυλιά κλέβουν γιατί θέλουν να τραβήξουν την προσοχή μας. Θα πάρουν κάτι μόνο και μόνο για να τα κυνηγήσουμε (αυτό κάναμε την πρώτη φορά που πήρε κάτι, όποτε η συμπεριφορά καταγράφηκε).

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου κλέβει πράγματα

Τι μπορώ να κάνω;

Εάν ο σκύλος μας κλέβει για να παίξει τότε του παράσχουμε δικά του παιχνίδια που είναι κατάλληλα για σκύλους. Μέχρι να μάθει να παίζει με τα δικά του παιχνίδια, κρατάμε τα δικά μας αντικείμενα (ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια) σε μη προσβάσιμα μέρη για εκείνον.

Εάν κλέβει τρόφιμα φροντίζουμε επίσης να μην αφήνουμε το πιάτο μας σε κοινή θέα, να κρατάμε κλειστό το ψυγείο και τα ντουλάπια. Εάν το κλέψιμο φαγητού είναι μια χρόνια συμπεριφορά καλό είναι να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο μας για μια ενδεχόμενη αλλαγή της διατροφής του.

Εάν πάλι κλέβει για να τραβήξει την προσοχή μας αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να ανταμείβουμε την κλοπή με το κυνηγητό, που είναι εξάλλου το αγαπημένο του παιχνίδι. Αρχικά αγνοούμε την συμπεριφορά και δεν την ενισχύουμε δίνοντας την προσοχή μας. Σιγά σιγά θα καταλάβει ότι δεν είναι σημαντική για εμάς η κλοπή που μόλις διέπραξε. Σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσαμε να του μάθουμε να μας φέρνει το αντικείμενο ανταμείβοντας τον με μια λιχουδιά ή με ένα δικό του παιχνίδι. Πάλι παίζουμε μαζί του αλλά με τους δικούς μας όρους: δεν ενισχύουμε την ανεπιθύμητη και ενδεχομένως επικίνδυνη για το σκύλο μας συμπεριφορά, τον εκπαιδεύουμε στην εντολή φέρε.

Η επιστημονική ομάδα της woofland

Διαβάστε εδώ περισσότερες απάντησεις στo "γιατί ο σκύλος μου"...

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι