Γιατί ο σκύλος μου κουνάει την ουρά του; Woofland

Γιατί ο σκύλος μου κουνάει την ουρά του; Woofland

Τι σημαίνει το κούνημα της ουράς του σκύλου μας;

Το κούνημα της ουράς είναι ένας από τους τρόπους επικοινωνίας των σκύλων. Οι σκύλοι κουνούν την ουρά τους για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους καθώς και με άλλα ζώα.

Οι περισσότεροι όταν βλέπουμε ένα σκύλο να κουνάει την ουρά του θεωρούμε ότι είναι χαρούμενος. Συνήθως δεν είναι λανθασμένη αυτή η εκτίμηση αλλά υπάρχουν και φορές που ο σκύλος κουνάει την ουρά του λίγο πριν γίνει επιθετικός.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει ο τρόπος με τον οποίο κουνιέται μια ουρά.

Είναι η ουρά του σκύλου χαλαρή και κουνιέται μπρος πίσω; Κινείται το σώμα του μαζί με την ουρά του; Εάν ο σκύλος μας κουνάει την ουρά του και ταυτόχρονα  το σώμα του είναι χαλαρό και κουνιέται τότε πρόκειται για ένα χαρούμενο κούνημα και ένα ευδιάθετο και φιλικό σκυλάκι. Συνήθως αυτό το χαρούμενο κούνημα συνοδεύεται και με μια χαλαρή έκφραση στο μουσούδι του( λαμπερά μάτια χαλαρό ανοιχτό σώμα).

Μια ουρά που κουνιέται σε μεσαίο ύψος, και κινείται αργά, δηλώνει ότι ο σκύλος δεν είναι σε υπερένταση ή στενοχωρημένος, αλλά ήρεμος και ευτυχισμένος.

Ένα γρήγορο, ενθουσιώδες κούνημα της ουράς, σημαίνει ότι ο σκύλος αδημονεί για κάτι καλό το οποίο πρόκειται να συμβεί. Παιχνίδι, λιχουδιά ή χάδια και σημασία. Το σώμα είναι χαλαρό, το πρόσωπο «χαμογελαστό» και τα αυτιά σηκωμένα ψηλά.

 Woofland - Γιατί ο σκύλος μου κουνάει την ουρά του 2

Όταν η ουρά κουνιέται ψηλά, με αργό ρυθμό, τότε ο σκύλος είναι σε εγρήγορση και έχει αυτοπεποίθηση. Τα αυτιά είναι χαλαρά και το βλέμμα αδιάκριτο.

 Ένας φοβισμένος σκύλος, κουνά την ουρά του χαμηλά και πολλές φορές την έχει ανάμεσα στα πόδια του. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανόν τα αυτιά να «κολλήσουν» στο κεφάλι και ο σκύλος χαμηλώνει το βλέμμα ή γυρίζει το κεφάλι κάπου αλλού (σήματα ηρεμίας).

Όταν η ουρά είναι ακίνητη, σε οριζόντια θέση και χαλαρή, τότε αυτό δηλώνει ότι ο σκύλος είναι περίεργος με τα όσα συμβαίνουν γύρω του. Αν όμως είναι ακίνητη, σε οριζόντια θέση και άκαμπτη, τότε πιθανόν ο σκύλος να νιώθει άβολα με αυτό που συμβαίνει γύρω του.

Όταν η ουρά είναι άκαμπτη και κουνιέται ψηλά, αυτό υποδηλώνει ένταση ή και επιθετικότητα. Τα πόδια είναι άκαμπτα, το βλέμμα επίμονο τα αυτιά πιεσμένα στο κεφάλι και οι τρίχες κάτω από το κεφάλι και πίσω από τους ώμους είναι σηκωμένες.  Φανερώνει τα δόντια του και γρυλλίζει.

Είναι σημαντικό να προσέχουμε τη θέση που έχει η ουρά του σκύλου μας όταν την κουνάει καθώς και τη στάση του σώματος του. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν πλησιάζουμε έναν άγνωστο σκύλο. Πέρα από το κούνημα της ουράς του πρέπει να προσέξουμε και την γλώσσα του σώματος του.

Η γλώσσα του σώματος του σκύλου μπορεί να μας «πει» πολλά για το τι νιώθει και πως πρόκειται να αντιδράσει (σχετικό άρθρο) οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ενδείξεις. Πρέπει να κρίνουμε λοιπόν την διάθεση-στάση του σκύλου συνολικά και να μην εστιάζουμε μόνο στο κούνημα της ουράς του.

Eπιμέλεια άρθρου: woofland

Διαβάστε εδώ περισσότερες απάντησεις στo “γιατί ο σκύλος μου”…