Γιατί ο σκύλος μου λαχανιάζει; Woofland

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου λαχανιάζει

Το να παίζουμε με το σκύλο μας είναι ίσως από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του να έχεις σκύλο. Είναι μεγάλη η χαρά, όταν γυρίζει πίσω με το παιχνίδι στο στόμα και περιμένει πότε θα κάνουμε την επόμενη ρίψη, με τη γλώσσα κρεμασμένη έξω, λαχανιασμένος, κοιτώντας μας στα μάτια.

 

Είναι φυσιολογικό για τα σκυλιά να λαχανιάζουν, ειδικά όταν είναι δραστήρια, ζεσταίνονται ή ενθουσιάζονται. Το έντονο λαχάνιασμα είναι διαφορετικό και μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο σκύλος μας αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ας δούμε λοιπόν γιατί ο σκύλος μας λαχανιάζει

Τα σκυλιά δεν είναι σαν τους ανθρώπους

Προφανώς, τα σκυλιά έχουν μια πολύ διαφορετική φυσιολογία από τους ανθρώπους. Καταρχήν είναι «γούνινα». Η γούνα τους ισοδυναμεί με ένα παλτό. Φανταστείτε ότι τρέχετε στον καυτό ήλιο, με ένα παλτό, και δεν μπορείτε να το απομακρύνετε! Μετά από λίγο, θα αρχίσετε να ιδρώνετε και να λαχανιάζετε.

Για να δροσιστούν

Καθώς τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν μέσα στο δέρμα τους, μόλις η θερμοκρασία του σώματος αυξηθεί αρχίζουν να λαχανιάζουν. Το λαχάνιασμα είναι ένας τρόπος να κατεβάσουν την θερμοκρασία του σώματος τους και να δροσιστούν.

Επικίνδυνα σημάδια - Θερμοπληξία

Εάν βγούμε βόλτα μια ημέρα με υψηλή θερμοκρασία και το σκυλί μας μετά από την άσκηση συνεχίζει να λαχανιάζει, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι θερμοπληξίας. Μετακινούμε το σκύλο μας σε ένα δροσερό και σκιερό σημείο ή σε εσωτερικό χώρο αμέσως. Εάν δεν ηρεμήσει σύντομα, επικοινωνούμε με τον κτηνίατρο μας. ( Όταν παίζουμε με το σκυλί μας έξω αποφεύγουμε τις ώρες και τις ημέρες που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες και είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε πάντα μαζί μας νερό.)

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου λαχανιάζει

Επικίνδυνα σημάδια - Δηλητηρίαση, αλλεργική αντίδραση

Το λαχάνιασμα μπορεί επίσης να είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά παθολογικά με το σκύλο, ειδικά αν δεν υπάρχει λόγος να είναι λαχανιασμένος (δεν έτρεξε, δεν ενθουσιάστηκε, δεν ζεστάθηκε). Όταν συνοδεύεται και από άλλα σημάδια όπως λήθαργο και έμετο, μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο σκύλος μας έχει δηλητηριαστεί ή έχει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε κάτι που επηρεάζει την ικανότητά του να αναπνέει. Επικοινωνούμε αμέσως με τον κτηνίατρο μας.

Επικίνδυνα σημάδια - Ασθένεια

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο ο σκύλος μας ξαφνικά αρχίζει να λαχανιάζει είναι σαν σύμπτωμα ασθένειας. Μια ξαφνική αύξηση του καρδιακού ρυθμού σε συνδυασμό με το λαχάνιασμα μπορεί να είναι μια προειδοποίηση ότι έχει καρδιακή ανεπάρκεια. Άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικό λαχάνιασμα στο σκύλο μας μπορεί να είναι το σύνδρομο Cushing (τα επινεφρίδια που παράγουν υπερβολική κορτιζόλη), διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονία, λαρυγγική παράλυση, όγκος του πνεύμονα).

Τραυματισμός και πόνος.

Οι σκύλοι δεν μπορούν να μας πουν με λόγια ότι πονάνε. Το έντονο λαχάνιασμα μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι ο σκύλος μας μπορεί να έχει υποστεί έναν τραυματισμό. Άλλα σημάδια του πόνου ή του τραύματος περιλαμβάνουν διεσταλμένες κόρες, μειωμένη όρεξη, απροθυμία να ξαπλώσουν, ανησυχία, άγχος και γλείψιμο ή δάγκωμα στο σημείο που πονούν. Εάν υποψιάζεστε ότι ο μικρός σας φίλος πονάει επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας χωρίς καθυστέρηση.

Φαρμακευτική αγωγή.

Έντονο λαχάνιασμα μπορεί να προκαλέσουν και ορισμένα φάρμακα. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας εάν νομίζετε ότι το φάρμακο του σκύλου σας του προκαλεί λαχάνιασμα.

Φόβος

Μπορεί εκεί που χαλαρώνουμε με το μικρό μας φίλο στον καναπέ, εκείνος ξαφνικά να αρχίσει να λαχανιάζει και να ψάχνει να κρυφτεί. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ πιθανό να «μύρισε» την καταιγίδα που έρχεται ή κάτι άλλο που μπορεί να συμβαίνει. Καθώς οι περισσότεροι σκύλοι φοβούνται τις καταιγίδες, λόγο των δυνατών θορύβων και των έντονων λάμψεων που κάνουν οι κεραυνοί (διαβάστε εδώ γιατί ο σκύλος μου φοβάται τους κεραυνούς), το λαχάνιασμα είναι μια φυσιολογική αντίδραση φόβου. Παραμένουμε ήρεμοι ώστε να νιώσουν ασφάλεια και εάν θέλουν να κουρνιάσουν στην αγκαλιά μας δεν χάνουμε την ευκαιρία.

Ζεστός καιρός, φόβος, ή παθολογικά αίτια τα σκυλιά λαχανιάζουν. Παρατηρώντας το σκύλο μας και την συμπεριφορά του θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε την διαφορά ανάμεσα σε ένα λαχάνιασμα τρεξίματος και σε μια σοβαρή ιατρική κατάσταση.

Η επιστημονικη ομάδα της woofland.

petmd

Διαβάστε εδώ περισσότερες απάντησεις στo "γιατί ο σκύλος μου"...

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι