Γιατί ο σκύλος μου με αγνοεί – Woofland

Γιατί ο σκύλος μου με αγνοεί – Woofland

Kάθε αξιοπρεπής σκυλογονέας έχει αγνοηθεί από το σκύλο του στην προσπάθεια να δώσει μια εντολή. Γιατί ενώ τις περισσότερες φορές ο σκύλος μας θέλει να μας ικανοποιεί και να μας κάνει χαρούμενους υπάρχουν στιγμές που απλά μας αγνοεί;

 Ακολουθούν 5 λόγοι που δικαιολογούν την παραπάνω συμπεριφορά.

  1. Επανάληψη πολλές φορές μιας εντολής (command nagging)

Για παράδειγμα λέμε στο σκύλο μας να καθίσει. Όταν δεν το κάνει αμέσως το λέμε ξανά και ξανά…

To ότι δεν εκτελεί αμέσως είναι γιατί μόλις έμαθε κάτι καινούριο και προσπαθεί να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό. Ένας άλλος λόγος που δεν εκτελεί, μπορεί να είναι το ότι δεν ενισχύσαμε την επιθυμητή συμπεριφορά (δηλ όταν κάθισε δεν ανταμείψαμε).

  1. Αρνητικές εντολές

Όταν η επανάληψη μια εντολής γίνεται σε τακτική βάση ο σκύλος μαθαίνει ότι η εντολή είναι το «κάτσε, κάτσει, κάτσε» και όχι το «κάτσε». Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν ο σκύλος μας συνδέει μια εντολή με κάτι αρνητικό που ακολουθεί. Εάν για παράδειγμα κάθε φορά που λέμε «έλα» τον βάζουμε για μπάνιο, του κόβουμε τα νύχια ή τον χτενίζουμε (που μπορεί να είναι κάτι που δεν του αρέσει) θα συνδέσει το «έλα» με κάτι αρνητικό και δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει. Εάν συμβεί αυτό τότε μπορούμε να επιλέξουμε άλλη λέξη και να ξανά εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας ώστε να την συνδέσει με κάτι ευχάριστο. Επίσης μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας χρησιμοποιώντας σήματα με τα χέρια συνοδευόμενα με την λέξη.

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου με αγνοεί 2

  1. Δεν καταλαβαίνει την εντολή

Ειδικά εάν πρόκειται για νέα εντολή, η επανάληψη δεν θα τον βοηθήσει να καταλάβει. Πρέπει να ακολουθήσουμε βηματική προσέγγιση. Επιβραβεύουμε κάθε φορά που κάθεται και εφόσον βεβαιωθούμε ότι έχει κατανοήσει την συμπεριφορά που του μαθαίνουμε, μετά μπορούμε να προσθέσουμε την εντολή. Σύντομα θα συσχετίσει τη δράση με τη λέξη. Για να μην πιεστεί ο σκύλος μας του μαθαίνουμε ένα πράγμα την φορά. Ακολουθούμε μικρά σετ κάθε φορά για να μην τον κουράσουμε.

  1. Πολλοί περισπασμοί

Εάν προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας σε ένα πάρκο σκύλων δεν είναι η καλύτερη επιλογή καθώς υπάρχουν πολλά ερεθίσματα που είναι πιο ενδιαφέροντα από τις εντολές μας. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκπαιδεύσουμε στο σπίτι αρχικά την εντολή και σιγά σιγά να τη φέρουμε σε εξωτερικό χώρο. Πρέπει να έχουμε υπομονή όταν ο σκύλος μας βρίσκεται σε καινούριο περιβάλλον καθώς μπορεί ο χρόνος ανταπόκρισης του να είναι μεγαλύτερος από ότι περιμέναμε. Αν δεν ανταποκριθεί καθόλου τότε κάτι στο περιβάλλον τον στρεσάρει. Η επανάληψη της εντολής σίγουρα δεν θα βοηθήσει. Προσαρμόζουμε το περιβάλλον μέχρι ο σκύλος μας να είναι σε θέση να ανταποκριθεί.

  1. Έλλειψη θετικής ενίσχυσης

Ναι ο σκύλος μας ζει για να μας ευχαριστεί αλλά εάν νομίζουμε ότι αυτό αρκεί για να μην μας αγνοεί κάνουμε λάθος. Κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός και ανταποκρίνεται σε διαφορετική επιβράβευση. Σε άλλους αρέσουν οι λιχουδιές, σε άλλους το να πάρουν το αγαπημένο τους παιχνίδι και άλλοι αρκούνται με ένα ΜΠΡΑΒΟ. Όποιος τρόπος ανταμοιβής και να είναι ο αγαπημένος του δεν ξεχνάμε να επιβραβεύουμε.

Επιμελεία άρθρου: woofland