Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού - Woofland

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού

Όσοι έχουν σκύλο σίγουρα ξέρουν ότι οι σκύλοι τείνουν να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους παντού και να παρακολουθούν κάθε τους κίνηση. Για κάποιους το να μπερδεύεται στα πόδια τους συνέχεια, με το φόβο να τον πατήσουν, είναι ενοχλητικό ενώ για κάποιους άλλους χαριτωμένο.

Πίσω από αυτή τη συμπεριφορά κρύβονται περισσότερα από όσα φαίνονται. Υπάρχουν επιστημονικές εξηγήσεις για το γιατί ένας σκύλος ακολουθεί τον ιδιοκτήτη του σύμφωνα με την Mary Burch, PhD, Certified Applied Animal Behaviorist και το American Kennel Club’s Canine.

Ας δούμε τους 4 πιο συνηθισμένους και επιστημονικά αποδεδειγμένους λόγους για το γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί.

  1. Αποτύπωση

Ο Kοnrad Lorenz είχε καταφέρει να δείξει πως τα μωρά χήνες τον είχαν αποτυπώσει ή αναγνωρίσει σαν γονιό ή σαν κάποιον που εμπιστεύονταν με αποτέλεσμα να τον ακολουθούν παντού ακόμα και μέσα στο νερό. Έτσι λοιπόν και ‘’τα κουτάβια μπορούν να αποτυπώσουν – αναγνωρίσουν τους ανθρώπους σαν γονείς’’ λέει η Burch. Η περίοδος αποτύπωσης για τα κουτάβια είναι μεταξύ 3 και 12 εβδομάδων.

  1. Ενίσχυση

Συχνά τα σκυλιά ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους καθώς με το πέρασμα του χρόνου αυτή η συμπεριφορά έχει ενισχυθεί πολύ. Τι εννοούμε όμως με αυτό; Π.χ εάν ένας σκύλος έχει μάθει ότι τα καλά πράγματα (τροφή, βόλτα, παιχνίδι, χάδια) προέρχονται από ένα συγκεκριμένο άτομο, είναι πολύ πιθανό να το ακολουθούν παντού και πάντα.

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού 1

  1. Χαρακτηριστικό φυλής

Ορισμένες φυλές ειδικά αυτές που έχουν εκτραφεί για να συνεργάζονται με τους ανθρώπους είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν αυτήν τη συμπεριφορά που η Burch ονομάζει “Velcro dogs” (σκύλοι που «κολλάνε» δίπλα μας).

  1. Συντροφιά

Ο πιο προφανής λόγος είναι ότι απλά μερικά σκυλιά προτιμούν την συντροφιά των ανθρώπων. ‘’ Κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης ο στόχος ήταν οι σκύλοι να γίνουν σύντροφοι για τους ανθρώπους’’ δηλώνει ο Laurie Santos, PhD, καθηγητής ψυχολογίας και διευθυντής του Canine Cognition Center στο Πανεπιστήμιο του Yale. Τα κατοικίδια σκυλιά συνδέονται με τους ανθρώπους με παρόμοιο τρόπο που συνδέονται τα βρέφη με τους γονείς τους. Αυτό λοιπόν που εξελίχθηκε με τα χρόνια κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης είναι ο δεσμός μας με τους σκύλους.

Πράγματι, οι μελέτες πίσω από τη συντροφικότητα και το δεσμό μεταξύ ανθρώπων και σκύλων είναι ποικίλες και ατελείωτες. Στην πραγματικότητα, "έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο σύγχρονος σκύλος κατανοεί τον άνθρωπο μερικές φορές καλύτερα από ότι θα τον κατανοούσαν άνθρωποι ακόμα και από το στενό του περιβάλλον", δήλωσε ο Oscar E. Chavez, DVM, καθηγητής και βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Cal Poly Pomona.

Πηγή:petmd

Επιμέλεια άρθρου: Αργυρώ Μακρή

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι