Γιατί ο σκύλος μου ξύνεται - Woofland

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου ξύνεται

Ξύνεται ο σκύλος σας; Ένας σκύλος που ξύνεται είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σαν εικόνα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα του σκύλου μας. Ας δούμε τους 6 πιο συνηθισμένους.

 

  1. Ψύλλοι

Οι ψύλλοι είναι ο πιο σύνηθες λόγος για τον οποίο μπορεί ο σκύλος μας να ξύνεται. Είναι το πρώτο πράγμα που θα ελέγξει ο κτηνίατρος μας. Ακόμα και εάν δεν βρεθούν ενδείξεις ψύλλων ο κτηνίατρος θα μας συστήσει μια τακτική θεραπεία για τους ψύλλους σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον κνησμό του σκύλου μας. Αυτό μπορεί να γίνει με ειδικά σπρέι, αμπούλες, χάπια κ.α. Μερικοί σκύλοι έχουν αλλεργία στους ψύλλους και ακόμα και ένας ψύλλος μπορεί να τους οδηγήσει σε μια φρενίτιδα ξυσίματος.

  1. Ξηρό δέρμα

Το συναντάμε συχνότερα σε μικρά σκυλάκια ή σε σκυλάκια που τα λούζουμε τακτικά. Τα σαμπουάν ενώ καθαρίζουν το σκύλο μας ταυτόχρονα μπορεί να του ξηράνουν το δέρμα. Για αυτό το λόγο πρέπει να αποφεύγουμε το συχνό μπάνιο. Εάν ο σκύλος μας όμως λερώνεται και απαιτείται το συχνό λούσιμο τότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο μας ώστε να μας προτείνει το κατάλληλο για τον μικρό μας φίλο σαμπουάν.

  1. Κοκκινίλες – ζεστά σημεία

Αυτά αρχίζουν συνήθως σαν ένα τσίμπημα από έντομο ή σαν μια γρατζουνιά την οποία ο σκύλος μας γλύφει συνέχεια. Όσο περισσότερο γλύφει το σημείο εκείνο, τόσο λιγότερο εκείνο θεραπεύεται και ερεθίζεται και θα ξεκινήσει να τον φαγουρίζει ολοένα και πιο πολύ με αποτέλεσμα να αρχίσει και το ξύσιμο. Αυτό είναι κάτι που δύσκολα θεραπεύεται γιατί πρέπει να σπάσει ο κύκλος του κνησμού - γλυψίματος ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο σημείο να θεραπευτεί. Αν παρατηρήσουμε ότι ο σκύλος μας έχει μια κόκκινη περιοχή στο σώμα του την οποία γλύφει και ξύνει συνέχεια καλό είναι να ζητήσουμε την βοήθεια του κτηνιάτρου μας. Υπάρχει ειδική φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται και σπάει το κύκλο του κνησμού.

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου ξύνεται intro

  1. Μόλυνση του δέρματος

Αυτό μπορεί να ξεκινήσει σαν ένα ζεστό σημείο και να εξελιχθεί σε μόλυνση εφόσον τα βακτηρίδια βρουν το δρόμο τους κάτω από το δέρμα του σκύλου μας και πολλαπλασιαστούν. Το μολυσμένο δέρμα μοιάζει με μια κόκκινη περιοχή όπως την περιγράψαμε παραπάνω την οποία ο σκύλος μας γλύφει ή ξύνει. Οι δερματικές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

  1. Αλλεργίες

Το πιο σύνηθες σημάδι που δείχνει ότι ένας σκύλος έχει αλλεργίες είναι ο κνησμός. Ένας σκύλος μπορεί να είναι αλλεργικός σε οτιδήποτε. Στο σαμπουάν, στα απορρυπαντικά, στη γύρη μέχρι ακόμα και στο φαγητό που τρώει. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σε τι μπορεί να είναι αλλεργικός και συνήθως απαιτεί υπομονή και εξάλειψη πραγμάτων από το περιβάλλον του και τη διατροφή ώστε να δούμε τι μπορεί να προκαλεί την αλλεργία και κατ’ επέκτασιν τον κνησμό.

  1. Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι ένα άλλο είδος αλλεργίας. Αυτά τα σκυλιά είναι αλλεργικά στην γύρη στην σκόνη και στη μούχλα μεταξύ άλλων. Ξεκινά συνήθως σαν εποχικό πρόβλημα (την Άνοιξη με τη γύρη). Καθώς όμως η ασθένεια συνεχίζει και αναπτύσσεται ο σκύλος θα αναπτύξει και άλλες νέες αλλεργίες και θα έχει ενδείξεις όλο το χρόνο. Η ατοπική δερματίτιδα είναι δύσκολο να διαγνωστεί αλλά εφόσον ο κτηνίατρος αποκλείσει άλλες αιτίες κνησμού και αποφασίσει ότι έχει ατοπική δερματίτιδα μπορεί να την ελέγξει με φαρμακευτική αγωγή.

Ο σπάνιος κνησμός που δεν επιμένει και δεν ερεθίζει τον σκύλο μας είναι μία φυσιολογική συμπεριφορά. Όταν όμως παρατηρήσουμε οτιδήποτε πέραν του φυσιολογικού πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο μας.

Πηγή: princetonvet

Επιμέλεια άρθρου:woofland

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι