Γιατί ο σκύλος μου τρέμει – Woofland

Γιατί ο σκύλος μου τρέμει – Woofland

Όταν δούμε το σκύλο μας να τρέμει αναρωτιόμαστε τι του συμβαίνει, ή τι μπορεί να έχει πάθει. Το τρέμουλο στους σκύλους μπορεί να προκληθεί από πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

 Μπορεί να μην σημαίνει τίποτα ή να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει μια σοβαρή ασθένεια. Το συγκεκριμένο άρθρο θα μας ενημερώσει για το πως μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τις δυο αυτές περιπτώσεις.

 Ακολουθεί μια λίστα με τις πιο κοινές αιτίες που προκαλούν τρέμουλο στους σκύλους:

 – Φυσιολογική Κίνηση: Ο σκύλος μπορεί να τρέμει για εντελώς φυσιολογικούς λόγους όπως στην προσπάθεια του να στεγνώσει ή μετά από έναν ύπνο.

 – Αίσθημα Ψύξης: όπως και εμείς, είναι απολύτως φυσιολογικό ο σκύλος μας να τρέμει εάν αισθανθεί κρύο.

 Είναι μια φυσιολογική κίνηση όπου το σώμα του σκύλου μας προσπαθεί να παράγει θερμότητα με το τρέμουλο για να αντισταθμίσει τη μείωση της θερμοκρασίας.

 – Πυρετός: Σε περιπτώσεις που ο σκύλος μας έχει πυρετό, το σώμα του αρχίζει να τρέμει καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος του.

 Πυρετό στο σκύλο θεωρούμε, όταν η θερμοκρασία του σώματος τους ξεπεράσει στους 39,4  ºC  οπότε θα πρέπει να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο.

 – Πείνα: Η πείνα μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο.

 – Ενθουσιασμός: Όταν ο σκύλος μας είναι ενθουσιασμένος, το σώμα του απελευθερώνει αδρεναλίνη για να τον βοηθήσει να χειριστεί ό, τι προκαλεί τον ενθουσιασμό, και αυτή η απελευθέρωση της αδρεναλίνης συχνά οδηγεί σε τρέμουλο.

 – Ευτυχία: και όμως ένας ευτυχισμένος σκύλος μπορεί να τρέμει από την χαρά του.

 – Φόβος: Κάθε κατάσταση που προκαλεί φόβο στο σκύλο μας μπορεί να τον οδηγήσει σε τρέμουλο.

 Ένας ξαφνικός δυνατός θόρυβος, όπως πυροτεχνήματα, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για εμβόλιο, μια μετακόμιση και προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον ή πολλά άλλα γεγονότα, μπορούν να κάνουν το σκύλο μας ανήσυχο και να τον κάνουν να τρέμει.

 – Άγχος: Ένας σκύλος που στρεσάρεται εύκολα, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αρχίσει να τρέμει, ωστόσο επιστρέφει στο φυσιολογικό του αφού ο λόγος για άγχος / διέγερση απομακρυνθεί.

 – Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

 – Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα

 – Προ-κρίση: πολλές φορές λίγο πριν την επιληπτική κρίση, τα σκυλιά αρχίζουν να τρέμουν.

 – Γήρας: Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ένα σκύλος τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να τρέμουν τα πόδια του.

 – Ναυτία: ένας σκύλος μπορεί να νιώσει ναυτία για πολλούς και διάφορους λόγους και το τρέμουλο είναι μια ένδειξη ναυτίας.

 – Δηλητηρίαση: Αν ο σκύλος μας φάει κάτι δηλητηριώδες ή τοξικό για εκείνον, αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε τρέμουλο.

 – Ασθένεια των νεφρών ή νεφρική ανεπάρκεια: Εάν ο σκύλος μας πάσχει από νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια, είναι πιθανό να παρατηρήσουμε τρέμουλο.

 – Νόσος του εγκεφάλου

 – Νόσος του Addison: Αυτή η ασθένεια οδηγεί σε ανεπαρκείς ποσότητες κορτιζόλης στο σώμα του σκύλου μας και είναι ένας σημαντικός λόγος για να κάνει το σκυλί μας να τρέμει ανεξέλεγκτα.

 – Τραυματισμός

 – Distemper: Αυτή η ασθένεια, η οποία συχνά συνοδεύεται από πυρετό, βήχα και ρινικές εκκενώσεις, συμβαίνει σε νεαρά κουτάβια και ηλικιωμένους σκύλους που δεν έχουν εμβολιαστεί σωστά.

 Αν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να μεταβούμε αμέσως στον κτηνίατρο.

 – Γενικευμένο Σύνδρομο Τραύματος (GTS): Επίσης γνωστό ως Σύνδρομο Αναταράξεως Άσπρων Σκύλων. Αυτή η ασθένεια είναι πολύ δύσκολη, αφού δεν είναι ακόμη γνωστό τι την προκαλεί.

 Μπορείτε να παρατηρήσετε συμπτώματα GTS στο σκυλί σας εάν είναι οπουδήποτε μεταξύ 9 μηνών και 2 ετών.

 – Προβλήματα Συμπεριφοράς: Ένας σκύλος μπορεί να τρέμει χωρίς λόγο, γιατί το πιο πιθανό είναι να έχει ενισχυθεί αυτή η συμπεριφορά από εμάς τους ίδιους.

 Μερικές φορές, τα σκυλιά τρέμουν χωρίς λόγο απλά και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή μας.

 Αν ο σκύλος μας αρχίσει να τρέμει χωρίς να σταματάει επικοινωνούμε αμέσως με τον κτηνίατρο μας και τον ενημερώνουμε για το τρέμουλο καθώς και εάν παρατηρήσουμε μαζί με το τρέμουλο και τα ακόλουθα:

 Έντονες δονήσεις

Εμετό

Διάρροια

Κατάρρευση

Είναι ληθαργικός και αδύναμος

Δεν τρώει όπως έτρωγε

Εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης και θέλει να είναι απομονωμένος

Έχει βήχα

Επιμέλεια άρθρου: woofland