Γιατί ο σκύλος μου τρώει μακριά από το μπωλ του; - Woofland

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου τρώει μακριά από το μπώλ του

Είναι η ώρα του φαγητού και ο μικρός μας φίλος χοροπηδάει πέρα δώθε, όση ώρα γεμίζουμε το μπωλ του. Αφού το αφήσουμε κάτω, ξεκινάει πάλι αυτή την περίεργη συνήθεια: γεμίζει το στόμα του με φαγητό, απομακρύνεται από το μπωλ, περπατάει μέσα στο δωμάτιο, το αφήνει στο χαλί

και επαναλαμβάνει ξανά και ξανά αυτή τη διαδρομή, μέχρι να αδειάσει το μπωλ και να φάει το φαγητό που μετέφερε πάνω στο χαλί. Εναλλακτικά κάποιοι σκύλοι τρώνε επιτόπου πάνω στο χαλί αυτό που μετέφεραν και επιστρέφουν στο μπωλ για νέο ανεφοδιασμό. Σίγουρα δεν είναι ο σωστός τρόπος για να τρώει ο σκύλος μας, για να μην αναφερθούμε και στα ψίχουλα πάνω στο χαλί.

Γιατί όμως ο σκύλος μου τρώει μακριά από το μπωλ του;

Η απάντηση κρύβεται σε 3 λέξεις ‘’συνήθεια της αγέλης’’.

Ο Dr. Julie Albright-Keck, DVM, MA, DACVB, επίκουρος καθηγητής κτηνιατρικής συμπεριφοράς, στο Πανεπιστήμιο κτηνιατρικής του Τένεσι, εξηγεί πως όταν οι πρόγονοι τους ζούσαν σε αγέλες και σκότωναν κάτι για να φάνε, τα πιο αδύναμα ζώα μετέφεραν κομμάτια φαγητού μακριά, για να αποφύγουν μια διαμάχη με τον αρχηγό της αγέλης ή με κάποιο πιο κυριαρχικό ζώο. «Ο αγώνας προφανώς ήταν πολύ επικίνδυνος, έτσι ώστε τα περισσότερα αδύναμα ζώα, αναγκάζονταν να μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις το φαγητό τους για να αποφύγουν την σύγκρουση».

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου τρώει μακριά από το μπώλ του 2

Παρόλο που ο ανταγωνισμός αυτός δεν είναι πραγματικός στο σπίτι, ειδικά όταν υπάρχει μόνο ένας σκύλος, είναι το εξελικτικό του ένστικτο που τον οδηγεί σε αυτή την συμπεριφορά.

Επίσης μπορεί να ευθύνεται το μπωλ που χρησιμοποιούμε. Εάν είναι μεταλλικό, τότε ο θόρυβος του φαγητού που κινείται μέσα ή το χτύπημα της ταυτότητας του κολλάρου του σκύλου, μπορεί να είναι ενοχλητικός ή ακόμα και τρομακτικός για τον μικρό μας φίλο, σημειώνει ο Dr. Julie Albright. Οπότε απομακρύνει το φαγητό του από εκεί και προτιμά να το απολαμβάνει στη θαλπωρή του χαλιού μας.

Tέλος ο σκύλος μας μπορεί να κρύβει πράγματα ή να τρώει σε άλλους χώρους γιατί δεν νοιώθει άνετα να τρώει παρουσία μας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι στο παρελθόν του έχουμε «κλέψει» πράγματα ή απλά του έχουμε πάρει κάτι από το στόμα.

Πως θα μπορούσαμε να περιορίσουμε αυτή την συμπεριφορά;

Εάν το πρόβλημα είναι το μπωλ, τότε το αντικαθιστούμε με τις πλαστικές ή πάνινες εκδοχές που θα βρούμε στο εμπόριο.

Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα του ενός σκυλιά τότε θα πρέπει να τα χωρίσουμε κατά την ώρα της σίτισης έτσι ώστε η απειλή του ανταγωνισμού να εξαλειφθεί.

Εάν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω και συνεχίζει την συμπεριφορά τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να βοηθήσετε το σκυλάκι σας να αρχίσει να νιώθει άνετα μέσα στο σπίτι σας.

Επιμέλεια άρθρου: Η επιστημονική ομάδα της woofland

Πηγή:vetstreet

Διαβάστε εδώ περισσότερες απάντησεις στo "γιατί ο σκύλος μου"...

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι