Γιατί ο σκύλος μου φοβάται τη βόλτα με αυτοκίνητο Woofland

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου φοβάται τη βόλτα με το αυτοκίνητο

Πως νιώθει ο δικός σας σκύλος για τις βόλτες με αυτοκίνητο; Υπάρχουν σκύλοι που τις λατρεύουν και άλλοι που τις φοβούνται. Ο φόβος του αυτοκινήτου είναι μια πολύ συνηθισμένη φοβία στους σκύλους. Ας δούμε από πού μπορεί να προέρχεται και πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε να ξεπεράσει αυτή τη φοβία.

 

Ναυτία

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι έτσι και μερικά σκυλάκια μπορεί να αισθάνονται ναυτία ζαλάδα ή ακόμα και να κάνουν εμετό κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με αυτοκίνητο. Αυτό και μόνο μπορεί να προκαλέσει στο μικρό μας φίλο φόβο για τις βόλτες.

Φόβος για το άγνωστο συναίσθημα

Οι βόλτες με το αυτοκίνητο δεν είναι κάτι που το συνηθίζουν τα σκυλιά. Αυτό το περίεργο συναίσθημα που δημιούργει η οδήγηση διαταράσσει τους μικρούς μας φίλους. Τι εννοούμε με αυτό; Τα αυτοκίνητα έχουν τη δική τους μυρωδιά, υπάρχει ο θόρυβος του κινητήρα, οι δονήσεις του δαπέδου καθώς το ότι τα πάντα κινούνται και τρέχουν γρήγορα, είναι παράγοντες που συνδυαστικά θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη βόλτα σε μια τρομακτική εμπειρία για το σκύλο μας.

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου φοβάται τη βόλτα με το αυτοκίνητο

Συσχετισμός με αρνητικές εμπειρίες

Για τα περισσότερα σκυλάκια η μόνη φορά που μπαίνουν στο αυτοκίνητο είναι για να πάνε στον κτηνίατρο. Εάν ο σκύλος μας δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τον κτηνίατρο τότε μπορεί να μεταφέρει αυτή την αντιπάθεια και στη βόλτα με το αυτοκίνητο.

Επίσης εάν ο σκύλος σας είναι υιοθετημένος θα μπορούσε να έχει συνδυάσει τη βόλτα με το αυτοκίνητο με τη μετακίνηση του στο καταφύγιο ή τη διάσωση του. Επίσης πολλά σκυλάκια εγκαταλείπονται με αυτοκίνητο οπότε είναι λογικό να υπάρχει φοβία.

Ακόμα πιο τραυματικό είναι για ένα σκύλο που έχει εμπλακεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα ή έχει χτυπηθεί από αυτοκίνητο στο παρελθόν.

Τώρα ας δούμε πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να ξεπεράσει αυτή τη φοβία.

Εάν ο φόβος του σχετίζεται με τη ναυτία συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας ώστε να μας προτείνει κάποιο φάρμακο που θα τη περιορίσει. Επίσης αποφεύγουμε τη βόλτα εάν ο σκύλος μας έχει γεμάτο στομάχι.

Το κλειδί στο να κάνουμε το σκύλο μας να νιώσει άνετα με τις βόλτες με το αυτοκίνητο είναι σταδιακά να τον βοηθήσουμε να συνδυάσει το αυτοκίνητο με καλά πράγματα. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως αλλαγή συσχετισμού.

Ξεκινάμε δελεάζοντας (luring) το σκύλο μας αντί να τον πιέζουμε να πλησιάσει στο αυτοκίνητο. Τα σκυλιά που φοβούνται το αυτοκίνητο δεν θα κάνουν βήμα μόλις το δουν, οπότε δεν τα «σέρνουμε» αλλά επιβραβεύουμε κάθε θαρραλέο βήμα που κάνουν προς αυτό (capturing). Μία καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε το αγαπημένο τους παιχνίδι για να τα δελεάσουμε να έρθουν προς το αυτοκίνητο. Μόλις συμβεί αυτό επιβραβεύσουμε με την αγαπημένη τους λιχουδιά. Σιγά σιγά ο σκύλος μας θα καταλάβει ότι πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητο έρχονται καλά πράγματα (το παιχνίδι, οι λιχουδιές).

Μόλις ο σκύλος μας νιώσει άνετα και προσεγγίσει το αυτοκίνητο ξεκινάμε το 2ο στάδιο: ο σκύλος να μπει μέσα. Αρχικά ανοίγουμε όλες τις πόρτες ώστε να μην νιώθει ότι θα παγιδευτεί. Καλό είναι να είμαστε 2 άτομα σε αυτό το στάδιο. Ο ένας κρατάει το σκύλο με το λουρί στην μια πλευρά του αυτοκινήτου ενώ ο άλλος βρίσκεται καθισμένος στην άλλη πλευρά ενθαρρύνοντας το σκύλο με ήρεμη φωνή να πάει κοντά του. Μόλις συμβεί αυτό δεν κλείνουμε τις πόρτες αμέσως ούτε ανάβουμε τον κινητήρα, αντιθέτως τον αφήνουμε να περιεργαστεί και να μυρίσει το αυτοκίνητο, κάνουμε αγκαλιές, παίζουμε με το μικρό μας φίλο και περνάμε λίγο χρόνο μαζί του. Θυμηθείτε να τον βγάλετε πριν νιώσει οποιαδήποτε δυσφορία. Θα πρέπει αν επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία αρκετές φορές πριν πάτε στο επόμενο βήμα. Το 3ο στάδιο είναι να περάσουμε χρόνο στο αυτοκίνητο με κλειστές τις πόρτες. Εφόσον ο σκύλος μας νιώσει άνετα, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τον κινητήρα. Εάν ο σκύλος μας δεν φοβηθεί τον επιβραβεύουμε και σβήνουμε τον κινητήρα. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές μέχρι να νιώσει τελείως άνετα ο σκύλος μας με το θόρυβο.

4ο στάδιο είναι να ξεκινήσουμε το αυτοκίνητο. Η πρώτη βόλτα δεν πρέπει να είναι μεγάλη. Κάνουμε το γύρω του τετραγώνου, καθώς ταυτόχρονα επιβραβεύουμε το σκύλο μας εφόσον είναι ήρεμος. Αυξάνουμε σταδιακά τη διάρκεια της βόλτας.

Η πρώτη μεγάλη βόλτα πρέπει να έχει ένα ευχάριστο προορισμό. Δεν πάμε το σκύλο π.χ. στον κτηνίατρο αλλά κάπου να παίξει. Ένα πάρκο, μια παραλία, μια βόλτα στο βουνό είναι καλές επιλογές για την πρώτη μας βόλτα. Ο σκύλος μας σύντομα θα συσχετίσει αυτούς τους διασκεδαστικούς προορισμούς με τη βόλτα με το αυτοκίνητο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί με το σκύλο μας. Κάποια σκυλάκια ξεπερνούν τις φοβίες τους πιο γρήγορα από κάποια άλλα. Ανάλογα με τη φοβία του σκύλου μας η παραπάνω διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μια μέρα έως αρκετούς μήνες. Πρέπει να είμαστε συνεπείς και να δουλεύουμε το σκύλο μας σε μικρά σετ και πάντα επιβραβεύοντας και δείχνοντας υπομονή. Όλα χρειάζονται το χρόνο τους.

 H επιστημονική ομάδα της woofland

Διαβάστε εδώ περισσότερες απάντησεις στo "γιατί ο σκύλος μου"...

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι