Βλέπουν οι σκύλοι χρώματα - Επιστήμη και ενημέρωση Woofland

Woofland - Βλέπουν οι σκύλοι χρώματα - Επιστήμη και ενημέρωση

Οι άνθρωποι και οι σκύλοι βλέπουν διαφορετικά τον κόσμο. Αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε σαν μια συνηθισμένη ηλεκτρική σκούπα για τον σκύλο μας είναι μια απειλή που κρύβεται στην ντουλάπα.

Αυτό που εμείς βλέπουμε σαν ένα απλό πυροσβεστικό κρούνο για το σκύλο μας είναι ένα κέντρο επικοινωνίας με τους άλλους σκύλους.

Όμως έχουμε ένα κοινό με τους τετράποδους φίλους μας: Βλέπουμε τον κόσμο με χρώμα!

Παρόλου που πρώιμες έρευνες, δήλωναν ότι οι σκύλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τα χρώματα και υπήρχε η δημοφιλής αντίληψη ότι βλέπουν μόνο ασπρόμαυρα έρχονται πλέον νέες έρευνες και αποδεικνύουν ότι το παραπάνω δεν ήταν τίποτα άλλο από έναν επαναλαμβανόμενο μύθο, ο οποίος καταρρίπτεται.

Ο Dr Shelby Reinstein κτηνίατρος οφθαλμίατρος στο Veterinary Specialty and Emergency Center στην Πενσυλβάνια λέει: «Σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση, οι σκύλοι μπορούν να δουν τα χρώματα». «Η έγχρωμη όραση είναι δυνατή εξαιτίας κάποιων εξειδικευμένων κυττάρων του φωτοϋποδοχέα στον αμφιβληστροειδή, που ονομάζονται κώνοι. Όταν αυτά τα κύτταρα διεγείρονται, μεταδίδουν ένα σήμα στον εγκέφαλο, το οποίο γίνεται αντιληπτό ως ένα ιδιαίτερο χρώμα. Οι άνθρωποι διαθέτουν τρεις τύπους κώνων. Από την άλλη πλευρά, τα σκυλιά διαθέτουν δύο τύπους κώνων, οπότε η ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τα χρώματα είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι έχουν μπλε, κόκκινο και πράσινο κώνο, ενώ τα σκυλιά έχουν ένα μπλε κώνο και μια οπτική χρωστική ουσία η οποία χρωματικά βρίσκεται ανάμεσα στο ανθρώπινο κόκκινο και πράσινο χρώμα, σύμφωνα με τον Dr. Gustave Aguire, καθηγητή ιατρικής γενετικής και οφθαλμολογίας στο PennVet.

Woofland - Βλέπουν οι σκύλοι χρώματα - Επιστήμη και ενημέρωση

Τι ακριβώς βλέπει λοιπόν ο σκύλος μας στο πάρκο σκυλιών; Ακόμα και χωρίς να είναι σε θέση να ερμηνεύσει κάθε απόχρωση, το απόγευμα του δεν είναι διαφορετικό από το δικό μας. "Η όραση των σκυλιών όσον αφορά τα χρώματα είναι αρκετά παρόμοια με ενός ανθρώπου που έχει αχρωματοψία και δεν βλέπει το κόκκινο " εξηγεί ο Reinstein. "Τα σκυλιά βλέπουν αποχρώσεις του μπλε, του κίτρινου και του πράσινου, τα οποία, όταν συνδυάζονται, μπορούν να τα αντιληφθούν ως γκρίζα καφέ, σκούρο κίτρινο, ανοιχτό κίτρινο, γκριζωπό κίτρινο, γαλάζιο και σκούρο μπλε. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί τα σκυλιά αγαπούν να κυνηγούν μια λαμπερή κίτρινη μπάλα του τένις στο πράσινο χορτάρι κάτω από τον μπλε ουρανό.

Μπορεί οι άνθρωποι να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, όταν όμως πρόκειται να διακρίνουμε κάτι στο σκοτάδι τότε οι μικροί μας φίλοι έχουν το πάνω χέρι. Διαθέτουν περισσότερους ράβδους αντί για κώνους φωτοϋποδοχείς που σχετίζονται με τον εξασθενημένο φωτισμό". Οι ράβδοι είναι καλύτεροι στην αντίληψη της κίνησης από ότι είναι κώνοι. Έτσι, αν το σκυλί μας φαίνεται να εντοπίζει κάτι σε απόσταση, ιδιαίτερα στο αμυδρό φως, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή.

“Παρόλου που η χρωματική παλέτα των σκύλων δεν είναι τόσο ζωντανή όσο η δική μας οι άλλες αισθήσεις των σκύλων είναι πολύ αυξημένες, όπως η όσφρηση τους” λέει η κτηνίατρος Katy Nelson.

Έτσι αν αναρωτιόμαστε αν οι σκύλοι μας μπορούν να δουν χρώματα ή μπορούν να δουν στο σκοτάδι, η απάντηση είναι απλή - ναι. Ενώ οι δυνατότητες όρασης τους είναι ελαφρώς διαφορετικές από τις δικές μας και μπορούν να δουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι σκύλοι γενικά βιώνουν τον κόσμο με παρόμοιο τρόπο με τους δίποδους φίλους τους. 

Επιμέλεια άρθρου Αργυρώ Μακρή

Πηγή: petmd

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας

Πληροφορίες

Δέχομαι