Είναι τα θηλυκά σκυλιά εξυπνότερα από τα αρσενικά – Woofland

Είναι τα θηλυκά σκυλιά εξυπνότερα από τα αρσενικά – Woofland

Ποιος είναι πιο έξυπνος; Μπορεί το φύλο ενός σκύλου να καθορίσει μερικές από τις διανοητικές ικανότητές του;

Τα αρσενικά σκυλιά είναι από τον Άρη, τα θηλυκά σκυλιά είναι από … την Αφροδίτη.

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι εύκολο να “μπούμε” στο κεφάλι του σκύλου μας ώστε να καταλάβουμε τι σκέφτεται. Αλλά μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι εγκέφαλοι των αρσενικών και θηλυκών σκύλων διαφέρουν.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τη βασική αιτία αυτών των διαφορών στον εγκέφαλο των σκύλων, αλλά η μελέτη υποδεικνύει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το φύλο όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς σκέφτονται οι μικροί μας φίλοι.

«Όταν αρχίσετε να παρατηρείτε θα διαπιστώσετε κάποια πολύ ενδιαφέροντα και διδακτικά αποτελέσματα», δήλωσε ο ερευνητής Corsin Müller, γνωστικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στο LiveScience.

Κοιτάζοντας στο μυαλό του σκύλου

Ο Müller και οι συνάδελφοί του εξέτασαν θηλυκά και αρσενικά οικόσιτα σκυλιά, για να δουν αν κατανοούν μια έννοια που ονομάζεται “μονιμότητα αντικειμένου”, η οποία αφορά στη συνειδητοποίηση ότι τα αντικείμενα δεν εξαφανίζονται και δεν αλλάζουν σχήμα απλώς και μόνο επειδή εξέρχονται από την όραση. Τα παιδιά μαθαίνουν αυτόν τον φυσικό νόμο περίπου στην ηλικία του ενός. Η ερώτηση, που έθεσε ο Müller, ήταν αν και οι σκύλοι το καταλάβαιναν.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια ξύλινη σανίδα και ένα σύστημα από μπλε μπάλες του τένις που συνδέονται με κορδόνι. Τα σκυλιά, 25 θηλυκά και 25 αρσενικά, παρακολούθησαν ένα από τα τέσσερα σενάρια: Μια μικρή μπάλα που εξαφανίζεται πίσω από τη σανίδα και επανεμφανίζεται, μια μεγάλη μπάλα που εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται, μια μεγάλη μπάλα που εξαφανίζεται και μια μικρή μπάλα εμφανίζεται στη θέση της και τέλος μια μικρή μπάλα που εξαφανίζεται και μια μεγάλη μπάλα εμφανίζεται. Τα δύο πρώτα σενάρια ήταν οι “αναμενόμενες” συνθήκες, οι οποίες δεν “έσπασαν” κανένα νόμο της φύσης. Τα άλλα δύο σενάρια, στα οποία μια μπάλα φαινόταν να μικραίνει ή να μεγαλώνει καθώς εξαφανιζόταν και επανεμφανιζόταν, ήταν οι “απροσδόκητες” ή αδύνατες συνθήκες.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ικανότητα των σκύλων να κατανοήσουν ότι κάτι αδύνατο είχε συμβεί μετρώντας το χρόνο που κοίταζαν την αναδυόμενη μπάλα. Τα πειράματα είναι παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την κατανόηση της βρεφικής γνώσης.

“Εάν κάτι αναπάντεχο ή αδύνατο συμβεί, τα παιδιά και τα ζώα τείνουν να κοιτούν περισσότερη ώρα το γεγονός”, δήλωσε ο Müller.

Ποιος είναι πιο έξυπνος;

Με την πρώτη ματιά, τα σκυλιά φαίνονταν να κοιτάζουν περισσότερο στο γεγονός, όταν η μπάλα φαινόταν να συρρικνώνεται ή να μεγαλώνει μυστηριωδώς. Αλλά όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα με βάση το φύλο των σκύλων, διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά σκυλιά δεν έδειχναν να έχουν παρατηρήσει κάτι περίεργο. Τα θηλυκά σκυλιά, από την άλλη, κοίταζαν τις “απροσδόκητες” συνθήκες για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, 3 φορές δηλαδή περισσότερο από τα 10 δευτερόλεπτα που κοίταζαν τις μπάλες που δεν άλλαζαν το μέγεθος.

Η διαφορά στην αντίληψη ανάλογα με το φύλο, εμφανίστηκε σε όλες τις φυλές, οι οποίες κυμαίνονταν από μεγάλες σε μικρές, καθαρόαιμες και ημίαιμες, είπε ο Müller.

Υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις γιατί τα αρσενικά και τα θηλυκά ενδέχεται να παρουσιάζουν διαφορές στον εγκέφαλο με βάση το φύλο. Ο πρώτος είναι οι εξελικτικές πιέσεις στο παρελθόν οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν καθορίσει την ανάπτυξη των αρσενικών και θηλυκών μυαλών. Εάν το ένα φύλο έπρεπε να κυνηγά ενώ το άλλο να χτίζει φωλιές, για παράδειγμα, ο χτίστης θα μπορούσε σταδιακά να γίνει καλύτερος στη χωρική λογική, ενώ ο κυνηγός θα μπορούσε να εξελιχθεί για να είναι καλύτερος στην μετακίνηση σε μια άγνωστη περιοχή. Μια άλλη πιθανότητα είναι οι διαφορές στον εγκέφαλο μπορεί να οφείλονται στα καθήκοντα τεκνοποίησης. Τα θηλυκά που είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την εκτροφή των απογόνων τους δείχνουν μεγαλύτερες δεξιότητες από τα αρσενικά που πέρα από το ζευγάρωμα δεν εμπλέκονται με τους απογόνους.

Κανένα από αυτά δεν αποτελεί μια καλή εξήγηση για τους σκύλους, γράφει ο Müller. Αντίθετα, υποψιάζεται μια τρίτη πιθανότητα: ότι οι διαφορές φύλου στον εγκέφαλο είναι αποτέλεσμα άλλων βιολογικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στα δυο φύλα.

“Το πιο πιθανό είναι ότι αυτό είναι μόνο ένα υποπροϊόν των ορμονών του φύλου που δουλεύει στον εγκέφαλο, χωρίς απαραίτητα να έχει κάποια λειτουργία”, αναφέρει ο Müller.

Αν και αυτό το πείραμα έδωσε στα θηλυκά σκυλιά το γνωστικό πλεονέκτημα, ο Müller δήλωσε ότι είναι πιθανό τα μελλοντικά ευρήματα μεταξύ των διαφορών φύλου να δώσουν και την κλίμακα νοημοσύνης.

Όπως και στους ανθρώπους, λέει ο Müller: “Υπάρχουν πολλές διαφορές που μπορείτε να βρείτε μεταξύ ανδρών και γυναικών. Υπάρχουν πράγματα στα οποία οι άνδρες είναι καλύτεροι αλλά υπάρχουν και άλλα τόσα στα οποία καλύτερες είναι οι γυναίκες.

Επιμέλεια άρθρου:woofland