Ξηρή μύτη σκύλου ανησυχούμε ή όχι – Επιστήμη και ενημέρωση

Ξηρή μύτη σκύλου ανησυχούμε ή όχι – Επιστήμη και ενημέρωση

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στο γιατί ο σκύλος μας έχει υγρή μύτη και πόσο σημαντικό είναι αυτό για την υγεία του. Πολλοί σκυλογονείς ανησυχούν όταν ο σκύλος τους έχει ξηρή μύτη, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό.

 “Είναι φυσιολογικό για ένα σκυλί να έχει υγρή μύτη, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι άρρωστο επειδή μπορεί κάποιες στιγμές να είναι ξηρή η μύτη του “, λέει η Δρ Kathryn Primm, ιδιοκτήτρια και επικεφαλής κτηνίατρος στο Applebrook Animal Hospital στο Ooltewah, Tennessee . 

Οι μύτες των σκύλων θα μπορούσαν να είναι ξηρές κατά καιρούς για διάφορους λόγους, λέει η Δρ Anita Guo, κτηνίατρος στο Animal Hospital του Beaumont Sainsbury στο Λονδίνο. Οι μύτες τους μπορεί να είναι λιγότερο υγρές όταν ξυπνούν από ένα μακρύ ύπνο, απλά επειδή δεν τις έχουν γλείψει για αρκετές ώρες. Ο ύπνος σε ένα ζεστό δωμάτιο με χαμηλά επίπεδα υγρασίας θα μπορούσε επίσης να κάνει τη μύτη ενός σκύλου ιδιαίτερα ξηρή, προσθέτει. Πριν τρέξουμε στον κτηνίατρο, η Guo συνιστά να περιμένουμε να δούμε αν η μύτη του σκύλου γίνεται και πάλι υγρή όσο περνά η μέρα.

Ορισμένες φυλές μπορεί επίσης να έχουν στεγνές μύτες, εξηγεί η Guo.

“Κατά την εμπειρία μου, τα περισσότερα βραχυκέφαλα σκυλιά [σκυλιά με μικρές μύτες όπως τα μπουλντόγκ και τα pug] έχουν ελαφρώς στεγνότερες μύτες”, λέει. “Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή λόγο φυσιολογίας δυσκολεύονται να γλείψουν τις μύτες τους.”

Επίσης, μερικά σκυλιά μπορεί να χάσουν την υγρασία της μύτης καθώς μεγαλώνουν επειδή παράγουν λιγότερη βλέννα. Αυτό θα μπορούσε να “κάνει τις μύτες τους λίγο πιο ξηρές από ό, τι σε ένα κουτάβι”, λέει η Guo.

Woofland - Ξηρή μύτη σκύλου ανησυχούμε ή όχι - Επιστήμη και ενημέρωση 1

Πότε να ανησυχήσουμε για τη ξηρή μύτη του σκύλου μας;

Παρόλο που μια ξηρή μύτη δεν πρέπει να μας κάνει να τρέξουμε στον κτηνίατρο αμέσως, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που καλό θα ήταν να τον συμβουλευτούμε.

“Εάν υπάρχουν αλλαγές στο χρώμα της μύτης, εάν υπάρχει αιμορραγία, ρωγμές, εξογκώματα γύρω από το ρύγχος, το πρόσωπο ή τη μύτη, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε”, λέει η Guo. “Εάν ο σκύλος έχει μια ρινορραγία, σίγουρα πρέπει να μεταφερθεί στον κτηνίατρο, ειδικά αν συμβαίνει αρκετά συχνά”.

Επίσης, εάν μαζί με τη ξηρή μύτη παρατηρήσουμε ότι ο σκύλος είναι αδιάθετος και συμπεριφέρεται ασυνήθιστα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός σοβαρότερου προβλήματος, λέει η Primm.

 Εν κατακλείδι εάν παρατηρήσουμε οποιεσδήποτε αλλαγές στην εμφάνιση της μύτης ή αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου μας συνοδευόμενες από ξηρή μύτη, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο σας.

 Ωστόσο, αν το σκυλί μας ξυπνήσει μια μέρα με ξηρή μύτη αλλά κατά τα άλλα φαίνεται φυσιολογικό και υγιές, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσουμε.

Επιμέλεια άρθρου: woofland