Woofland – Βλέπει ο σκύλος μου τηλεόραση; Επιστήμη Ενημέρωση

Woofland – Βλέπει ο σκύλος μου τηλεόραση; Επιστήμη Ενημέρωση

Ο σκύλος δίνει προσοχή στην τηλεόραση όταν είναι ανοιχτή; Αντιδρά όταν υπάρχουν άλλοι σκύλοι στην μικρή οθόνη;

Μια δημοσιευμένη μελέτη στο Animal Cognition (https://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130214103703.htm) αποδεικνύει ότι οι σκύλοι μπορούν να παρατηρούν εικόνες όπως και εμείς και ότι μπορούν να διακρίνουν την εικόνα άλλων σκύλων στην τηλεόραση. Επίσης, διακρίνουν εικόνες πιο γρήγορα από εμάς και βλέπουν 2 βασικά χρώματα, το κίτρινο και το μπλε σε αντίθεση με εμάς που βλέπουμε το πλήρες φάσμα των χρωμάτων.

Ο Dr. Nicholas Dodman, κτηνίατρος συμπεριφοριστής στο πανεπιστήμιο Tufts, σε μια συνέντευξη του στο National Geographic εξηγεί ότι τα μάτια του σκύλου καταχωρούν εικόνες με ταχύτερο ρυθμό από ότι κάνουμε εμείς. Για παράδειγμα, σε μια παλαιότερη συσκευή τηλεόρασης, που δείχνει λιγότερα καρέ, ο σκύλος μας βλέπει εικόνες που τρεμοπαίζουν, κάτι σαν ταινία της δεκαετίας του 1920.

Σύμφωνα με τον Dr, Dodman, η συμπεριφορά των σκύλων ως προς την τηλεόραση μοιάζει πολύ με την δικιά μας. Προσανατολίζονται προς αυτά που τους φαίνονται ενδιαφέροντα τα κοιτούν για λίγο και μετά κοιτούν αλλού. Σίγουρα είναι μια καλύτερη ενασχόληση από το να κάνουν ζημιές στο σπίτι όσο τα αφεντικά τους απουσιάζουν. Υπάρχουν επίσης σκυλοκανάλια όπως το HDTV και DogTV στα οποία σύμφωνα με τον Dr Dodman δείχνουν μεγαλύτερο αριθμό καρέ ανά δευτερόλεπτο και είναι ειδικά χρωματισμένα για να ανταποκρίνονται στην όραση των σκύλων.

Ο Dr Dodman σημειώνει, ότι κάποιες ράτσες όπως είναι τα κυνηγόσκυλα (Hounds), τα οποία κινητοποιούνται από την μυρωδιά, δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για το τι υπάρχει στην τηλεόραση και ανταποκρίνονται όταν ακούσουν γάβγισμα, ενώ τα τσομπανόσκυλα (herding breeds) που έχουν ως κίνητρο την κίνηση ανταποκρίνονται στα κινούμενα αντικείμενα. Κάποιοι σκύλοι έχουν τελείως απευαισθητοποιηθεί από την τηλεόραση και δεν ασχολούνται καθόλου μαζί της.Woofland - Βλέπει ο σκύλος μου τηλεόραση - Επιστήμη Ενημέρωση

Πολλοί σκυλογονείς αφήνουν ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο όταν φεύγουν σαν έναν τρόπο να έχουν συντροφιά οι σκύλοι τους. Ο Dr Dodman σημειώνει, ότι ο ήχος είναι σίγουρα πιο παρήγορος από την ησυχία. Επίσης όσον αφορά τις προτιμήσεις τους οι μικροί μας φίλοι απολαμβάνουν στην τηλεόραση show με σκύλους.

Eπιμέλεια άρθρου:woofland