Βελτιώστε τη σχέση με το σκύλο σας. Εκπαίδευση σκύλου

Βελτιώστε τη σχέση με το σκύλο σας. Εκπαίδευση σκύλου

Παντού διαβάζουμε για τα 5 απλά βήματα με τα οποία μπορείς να χάσεις κιλά, να βγάλεις χρήματα ή να κάνεις οτιδήποτε άλλο που υπό κανονικές συνθήκες φαντάζει δύσκολο. Οι 5 απλές συμβουλές που ακολουθούν είναι η αρχή για μία αλλαγή προς το καλύτερο στη συμβίωση σας με τον σκύλο σας.

Βήμα 1ο: Επιβραβεύστε τον σκύλο σας για οποιαδήποτε συμπεριφορά του που σας αρέσει

Οι σκύλοι μας από την ώρα που ξυπνάνε μέχρι και την ώρα που κοιμούνται κάνουν εκατοντάδες συμπεριφορές. Κάποιες είναι θεμιτές (όπως το να είναι ήρεμοι ενώ δουλεύουμε) , άλλες αθέμιτες (όπως το να τρώνε τα παπούτσια μας) ενώ άλλες αδιάφορες (όπως το να πίνουν νερό). Ας επιβραβεύσουμε απλόχερα τις θεμιτές συμπεριφορές που μας αρέσουν με χάδια, λιχουδιές, παιχνίδι ή με οτιδήποτε άλλο που ο σκύλος μας θεωρεί σημαντικό. Παραδείγματα θεμιτών συμπεριφορών: ήρεμη στάση στο σπίτι, οπτική επαφή στην βόλτα ή και η επιλογή του σκύλου μας να ασχοληθεί μαζί μας ενώ είναι στο πάρκο.

Woofland - Βελτιώστε τη σχέση με το σκύλο σας - Συμπεριφορισμός και εκπαίδευση σκύλων

Βήμα 2ο: Αποφύγετε τα προβλήματα
Μην προκαλείτε τον σκύλο σας δίνοντας του πρόσβαση παντού γιατί το πιο πιθανό είναι πως θα επιστρέψει με την κάλτσα που έκλεψε από τα άπλυτα στο στόμα. Εάν τρώει τα παπούτσια σας μπορείτε να τα τοποθετείτε κάπου όπου δεν έχει πρόσβαση ενώ ταυτόχρονα να του δώσετε κάποιο κόκκαλο για τα δόντια του. Εν κατακλείδι διαχειριστείτε το περιβάλλον του, απομονώνοντας τον έξω από χώρους που μπορεί να προκαλέσει ζημιές.

Woofland - Βελτιώστε τη σχέση με το σκύλο σας - Συμπεριφορισμός και εκπαίδευση σκύλων

Βήμα 3ο: Σταματήστε να τον μαλώνετε

Το βασικότερο στοιχείο της διόρθωσης σαν τακτική (φωνές, ξύλο, εφημερίδα) είναι πως είναι εθιστική για αυτόν που την ασκεί. Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Αρχικά μπερδεύει τον σκύλο μας που τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνει γιατί τον διορθώνουν. Επίσης είναι απρόβλεπτη καθώς δεν ξέρουμε τι συσχετισμούς έχει κάνει ο σκύλος μας και τέλος δεν είναι αποτελεσματική γιατί ακόμα και αν ο σκύλος μας καταλάβει τι έκανε λάθος δεν του έχουμε διδάξει μία εναλλακτική συμπεριφορά για να κάνει αντί της εσφαλμένης.

Woofland - Βελτιώστε τη σχέση με το σκύλο σας - Συμπεριφορισμός και εκπαίδευση σκύλων

Βήμα 4ο: Περιορίστε τα προνόμια του
Μαζέψτε το μπολ του φαγητού εφόσον έχουν περάσει 20 λεπτά και δεν έχει φάει. Μαζέψτε όλα του τα παιχνίδια τα οποία είναι ξεχασμένα στο πάτωμα και έχουν χάσει πλέον την αξία τους. Μην του δίνετε καμία απολύτως σημασία όταν σας ζητάει κάτι με τον λάθος τρόπο (εξαιρούνται οι βιολογικές ανάγκες και οι λόγοι υγείας). Όταν ηρεμήσει επιβραβεύστε τον δίνοντας του αυτό που ήθελε και κάτι παραπάνω. Δώστε νόημα στην ζωή του μαθαίνοντας του να κερδίζει με την σωστή συμπεριφορά όλα όσα θέλει να έχει. Θα εντυπωσιαστείτε από τα πόσα μπορείτε να πετύχετε με αυτό το απλό βήμα χωρίς καν να τον κοιτάξετε!Woofland - Βελτιώστε τη σχέση με το σκύλο σας - Συμπεριφορισμός και εκπαίδευση σκύλων

Βήμα 5ο : Χτίστε μία σχέση που θα απολαμβάνετε κάθε στιγμή της ημέρας

Είναι στο χέρι σας να γίνετε το πιο σημαντικό στοιχείο της ζωής του σκύλου σας. Χρησιμοποιήστε τα παραπάνω εργαλεία και παράλληλα αν υπάρχει θέληση και χρόνος δουλέψτε μαζί με κάποιον θετικό εκπαιδευτή που θα σας καθοδηγήσει στην ορθή ανατροφή καθώς και στην επίλυση πιθανών προβλημάτων. Κάντε ευχάριστα πράγματα από κοινού, σεβαστείτε τις ανάγκες του και επενδύστε σε αυτή την σχέση. Σας εγγυόμαστε πως θα σας επιστραφεί επί 100.

Woofland - Βελτιώστε τη σχέση με το σκύλο σας - Συμπεριφορισμός και εκπαίδευση σκύλων

Γιάννης Διονυσόπουλος