Ψύλλοι στο σκύλο τι είναι πως αντιμετωπίζονται

Ψύλλοι στο σκύλο τι είναι πως αντιμετωπίζονται

Καθώς ο καιρός ζεσταίνει ένα πρόβλημα γνωστό και ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια θα αρχίσει να μας απασχολεί , τόσο εμάς όσο και τους τετράποδους φίλους μας, οι ψύλλοι!!

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα τα ενοχλητικά αυτά έντομα.

Τι είναι οι ψύλλοι;

Είναι έντομα μικρά (μήκος 1,5-5 mm) χωρίς φτερά και με σώμα πλευρικά συμπιεσμένο.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, με πιο γνωστά τον ψύλλο της γάτας (Ctenocephalides felis), του σκύλου(C.canis) και του ανθρώπου( Pulex irritans).

Τι προκαλούν;

Οι ψύλλοι παρασιτούν στο δέρμα και μυζούν αίμα. Δεν ‘’προτιμούν ‘’ ένα μόνο ζωικό είδος αλλά μπορούν να παρασιτήσουν σε όποιο ζώο βρουν διαθέσιμο, άρα και στον άνθρωπο. Το τσίμπημά τους είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και προκαλεί έντονο κνησμό. Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα παιδιά. Επίσης, οι ψύλλοι είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση διαφόρων νοσημάτων στον άνθρωπο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ιστορικά είναι η επιδημία βουβωνικής πανώλης κατά το μεσαίωνα που στοίχησε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Υπεύθυνος για τη μετάδοση της νόσου ήταν ο ψύλλος των ποντικών. Ένα πιο σύγχρονο πρόβλημα είναι ότι οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν, από τις γάτες στον άνθρωπο, τον υπεύθυνο για ζωοανθρωπονόσο παθογόνο Bartonella hensealae (cat scratch disease).

Ανάμεσα στα προβλήματα που προκαλούν σήμερα οι ψύλλοι στα ζώα είναι:

  • Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις πιο συχνές αλλεργικές δερματίτιδες του σκύλου στην Ελλάδα. Το σάλιο του ψύλλου παίζει το ρόλο του αλλεργιογόνου. Οι αλλοιώσεις εντοπίζονται κυρίως στο οπίσθιο μέρος του σώματος (βλατίδες – ερύθημα). Ο κνησμός είναι πολύ έντονος και γι’ αυτό παρατηρούνται στο δέρμα αλωπεκία- υποτρίχωση, δρυφάδες και αυτοτραυματικές αλλοιώσεις. Εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί δημιουργούνται επιπλοκές.
  • Οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν στα ζώα το εντερικό παράσιτο Dipylidium caninum (υπεύθυνο για διάρροιες) .
  • Σε νεογέννητα ζώα ή πολύ μικρόσωμα μια έντονη παρασίτωση από ψύλλους μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αναιμία.

Ο κύκλος της ζωής τους

Τα στάδια της ζωής του ψύλλου είναι τα εξής: αυγό, προνύμφη, νύμφη, ενήλικο. Στα ζώα και στον άνθρωπο συναντάμε τους ενήλικους ψύλλους που χρειάζονται αίμα για να επιβιώσουν και να γεννήσουν αυγά. Τα θηλυκά γεννούν έως και 40 αυγά την ημέρα. Τα αυγά πέφτουν στο περιβάλλον και εκεί αναπτύσσονται και τα υπόλοιπα στάδια. Οι προνύμφες πηγαίνουν σε σκοτεινά προστατευμένα σημεία, τέτοια σημεία μέσα στα σπίτια είναι τα χαλιά, τα πατάκια, οι κουβέρτες ,τα ξύλινα πατώματα κα.   Οι νύμφες είναι πιο ανθεκτικές και μπορούν να επιβιώσουν για μήνες (6 έως 12).

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα με τους ψύλλους έχει διογκωθεί. Ηπιότεροι χειμώνες, αυξημένη υγρασία, αύξηση των αδέσποτων, μη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος στην εντατική κτηνοτροφία είναι μερικά από τα αίτια που συντηρούν αλλά και διογκώνουν το πρόβλημα.

Woofland - Ψύλλοι στο σκύλο

Καταπολέμηση

Η καταπολέμηση είναι δύσκολο εγχείρημα γιατί:

1) τα έντομα είναι μικρά, πολλές φορές αόρατα με γυμνό μάτι

2) αναπαράγονται με γρήγορο ρυθμό, άρα υπάρχουν στο χώρο πολλοί περισσότεροι από αυτούς που έτυχε να δούμε

3) ακόμα και αν σκοτώσουμε τα ενήλικα έντομα στο περιβάλλον υπάρχουν εκατοντάδες αυγά που μετά από λίγο καιρό εκκολάπτονται και εξελίσσονται σε ενήλικα έντομα

Γι’αυτό

  • Eφαρμόζετε στο ζώο σας όλο το χρόνο εξωπαρασιτοκτόνα που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας και όχι μόνο το καλοκαίρι. Δεν έχει σημασία αν το ζώο σας ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι ή απλά δε βγαίνει πολλές βόλτες (μπορείτε και εσείς να μεταφέρετε με τα ρούχα και τα παπούτσια σας τα μικροσκοπικά αυτά έντομα στο σπίτι).
  • Μην αγοράζετε για τα φυτά σας κοπριά χύμα, άγνωστης προέλευσης, γιατί μπορεί να είναι γεμάτη από αυγά ψύλλων. Η κοπριά συνήθως προέρχεται από μονάδες με μικρά μηρυκαστικά που στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους ψύλλους.
  • Εάν εσείς ή κάποιο άτομο της οικογένειάς σας εμφανίσει στο δέρμα κοκκινίλες μικρές με έντονη φαγούρα απευθυνθείτε σε κάποιο δερματολόγο, μπορεί οι ψύλλοι να επισκέφτηκαν και εσάς!
  • Eάν το πρόβλημα εντοπίζεται στο σπίτι σας τότε μην προσπαθήσετε απαλλάξετε το χώρο με διάφορα αεροζόλ του εμπορίου γιατί το πιο πιθανό είναι ότι δε θα τα καταφέρετε. Θα ήταν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία απεντομωτή.

Τέλος να τονίσουμε ότι η πρόληψη είναι πάντα πιο εύκολη, πιο οικονομική και δε μας εκθέτει σε κανένα κίνδυνο. Εάν εμφανιστούν ψύλλοι στο ζώο μας, σε εμάς ή στο σπίτι μας είναι πια αργά, εφόσον θα χρειαστεί περισσότερος κόπος, χρόνος και χρήμα.

Χατζή Μάρθα

Κτηνίατρος ζώων συντροφιάς 

Φροντίδα και υγεία σκύλων