Η ζωή με έναν κωφό σκύλο – Άνθρωπος και σκύλος – Woofland

Η ζωή με έναν κωφό σκύλο – Άνθρωπος και σκύλος – Woofland

Σε γενικές γραμμές οι αισθήσεις των σκύλων μας είναι πιο αυξημένες από τις δικές μας. Τι γίνεται όμως όταν ένα σκυλάκι γεννιέται κωφό ή χάνει την ακοή αργότερα στην ζωή του;

Σίγουρα κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο προσαρμογής αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να ζήσει μία ευτυχισμένη ζωή. Αν οι υπόλοιπες αισθήσεις του λειτουργούν καλά τότε να είστε σίγουροι πως θα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.

Ας δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε ζώντας με ένα κωφό σκύλο και πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του.

Η πρώτη προτεραιότητά σας με έναν κωφό σκύλο είναι η ασφάλεια του. Ένας κωφός σκύλος (κανονικά ούτε και ένας σκύλος που ακούει) δεν πρέπει να βγαίνει βόλτα χωρίς το λουρί του καθώς δεν θα μπορεί να ακούσει αυτοκίνητα ή άλλους κινδύνους. Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να αλλάξετε την ταυτότητα του σκύλου σας για να υπογραμμίσετε ότι είναι κωφός, σε περίπτωση που χαθεί, για να ενημερωθεί για την κατάσταση του όποιος τον βρει.

Woofland - Η ζωή με έναν κωφό σκύλο - Άνθρωπος και σκύλος

Τα σήματα με τα χέρια χρησιμοποιούνται συχνά μαζί με φωνητικές εντολές κατά την εκπαίδευση οποιουδήποτε σκύλου, οπότε το σκυλί σας μπορεί να συνδέσει πολύ καλά λέξεις όπως “κάτσε”, “μείνε”, “φαγητό”, “βόλτα”, “κάτω” κ.α. με συγκεκριμένες χειρονομίες. Μόλις συνδέστε το σήμα χεριού με μια εντολή, μείνετε σε αυτό και εσείς και όλοι μέσα στο σπίτι. Όπως με κάθε επικοινωνία, είναι σημαντικό να είστε συνεπείς. Και όπως συμβαίνει με κάθε εκπαίδευση, οι λιχουδιές είναι εξαιρετικά εργαλεία για θετική ενίσχυση και συσχετισμό λέξεων. (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν φακό για να επικοινωνήσετε με το σκυλί σας – για παράδειγμα, εάν θέλετε να έρθει από την αυλή μέσα στο σπίτι.)

Επειδή ένας κωφός σκύλος δεν μπορεί να αντιδράσει όπως ένας σκύλος που ακούει, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν τον «προκαλείτε». Μπορείτε να τον ξυπνάτε τοποθετώντας φαγητό κοντά στη μύτη του ή αγγίζοντας τον απαλά – απλά όχι στο πρόσωπο. Εάν έχετε παιδιά στο σπίτι, να τα βοηθήσετε να καταλάβουν ότι χρειάζεται να είναι πιο προσεκτικά στις κινήσεις τους και τις αντιδράσεις τους απέναντι στον σκύλο για να μην τον τρομάζουν. Να ειδοποιείτε τους καλεσμένους σας, οποιασδήποτε ηλικίας, για τις ειδικές ανάγκες του σκύλου σας. Δεν θέλουμε να αναστατώσουμε το σκύλο ή να τον στρεσάρουμε.

Μερικές φορές τα βήματά σας μπορούν δημιουργήσουν αρκετά μεγάλη δόνηση ώστε να σας αισθανθεί ο σκύλος σας, οπότε θα μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις σας. Όταν φεύγετε από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας βλέπει. Αν ξαφνικά ανακαλύψει ότι έχει «μείνει πίσω», αυτό μπορεί να δημιουργήσει άγχος αποχωρισμού.

Θυμηθείτε: ένας κωφός σκύλος δεν είναι ελαττωματικός. Είναι εξίσου ικανός να είναι ένας θαυμάσιος φίλος όπως οποιοσδήποτε άλλος σκύλος, υπό την προϋπόθεση ότι του δίνετε την ευκαιρία και του διευκολύνετε την καθημερινότητα του.

Επιμέλεια άρθρου: woofland