Γιατί ο σκύλος μου φοβάται τους κεραυνούς; – Woofland

Γιατί ο σκύλος μου φοβάται τους κεραυνούς; – Woofland

Πολλοί σκύλοι φοβούνται τους κεραυνούς. Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι για τα περισσότερα σκυλιά αυτό που δημιουργεί τον φόβο είναι ο ήχος αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι ο φόβος σχετίζεται με την

διαφορά στην βαρομετρική πίεση καθώς και με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά μιας καταιγίδας. Ο φόβος είναι μια φυσική αντίδραση απέναντι σε μια απειλή και ο κεραυνός μπορεί να φαίνεται απειλητικός για πολλούς σκύλους. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν ο φόβος μετατρέπεται σε φοβία η οποία με την σειρά της αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενου φόβου.

Αρχικά η καταιγίδα με κεραυνούς αποτελείται από δύο στοιχεία, τον κρότο και την λάμψη. Δεν εξετάζουμε την αίσθηση (βροχή και αέρας) καθώς θεωρούμε πως ο σκύλος μας βρίσκεται εντός του σπιτιού. Εάν βρίσκεται εκτός του σπιτιού τότε καλό είναι να ξεκινήσουμε βάζοντας τον μέσα. Ο συνδυασμός του ήχου ή/και της λάμψης έχουν συσχετιστεί στο μυαλό του σκύλου μας σαν προπομποί πως κάτι κακό και επικίνδυνο έρχεται. Έτσι με το παραμικρό οπτικό ή ακουστικό ερέθισμα ξεκινάει ο φαύλος κύκλος του στρες και του φόβου. Στην περίπτωση που είτε έχει ξεκινήσει η καταιγίδα είτε πρόκειται να ξεκινήσει μπορούμε να πάρουμε τα παρακάτω μέτρα:

Οπτικό ερέθισμα – λάμψη

Μπλοκάρουμε οποιαδήποτε επαφή μπορεί να έχει ο σκύλος μας με την λάμψη μιας αστραπής. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα κλείνοντας τα παντζούρια ή με κάποιο σκίαστρο (π.χ. κουρτίνα ή στοράκι) ενώ παράλληλα φροντίζουμε ώστε το εσωτερικό του σπιτιού να είναι καλά φωτισμένο. Έτσι ακόμα και στην περίπτωση που η εξωτερική λάμψη καταφέρει να εισχωρήσει εντός του χώρου, η αναλογία της ως προς τον τεχνητό φωτισμό να είναι μικρή.Woofland - Γιατί ο σκύλος μου φοβάται τους κεραυνούς

Ακουστικό ερέθισμα – κρότος

Είναι λίγο πιο δύσκολο στην αντιμετώπιση αλλά και εδώ μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Επιλέγουμε το καλύτερα ηχομονωμένο δωμάτιο του σπιτιού μας και φροντίζουμε ώστε να είμαστε εκεί μαζί με τον σκύλο μας. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των ατόμων τόσο καλύτερα καθώς έτσι δημιουργείται συνεχή ‘φασαρία’ που μειώνει την επίδραση ενός κεραυνού. Παράλληλα, δυναμώνουμε την ένταση της τηλεόρασης ή ακόμα και του ηχοσυστήματος έτσι ώστε να καλύψουμε τον εξωτερικό ήχο.

Πολλοί προτείνουν την χρήση ειδικών ελαστικών υφασμάτων που πολλά σκυλάκια όταν τα φοράνε νιώθουν πιο ασφαλή κατευνάζοντας έτσι την συναισθηματική τους φόρτιση. Μία άλλη λύση είναι η χρήση συμπληρωμάτων κατόπιν αξιολόγησης του κτηνιάτρου. Εμείς παρόλα αυτά, θεωρούμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραπάνω προετοιμασίες του χώρου σε συνδυασμό με την καθημερινή εκπαίδευση μπορούν να μειώσουν αισθητά το άγχος του σκύλου σας.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η απευαισθητοποίηση μπορεί να γίνει μέσα από την καθημερινή έκθεση του σκύλου στο ερέθισμα (στον κρότο δηλαδή του κεραυνού) μέσα από ηχογραφημένες λίστες στο youtube. Στόχος μας είναι να παίζει ο ήχος τόσο χαμηλά ώστε να μην στρεσάρει τον σκύλο μας. Ένας καλός κανόνας για την ένταση είναι τις πρώτες φορές αναπαραγωγής να μην μπορείτε ούτε εσείς οι ίδιοι να ακούσετε τίποτα. Σταδιακά και αφού ο σκύλος μας φαίνεται να μην αντιδράει στον ήχο μπορούμε να αυξήσουμε την ένταση. Η αύξηση πρέπει να είναι τόση ώστε να μην προκαλεί στρες στον σκύλο μας (αυτιά τραβηγμένα πίσω, ανοιχτό στόμα κ.ο.κ.). Παράλληλα μπορούμε να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό όπως παιχνίδι με το μπαλάκι ή και εκπαίδευση εφόσον αυτό που κάνουμε είναι κάτι που τον ευχαριστεί. Έτσι, πέρα από την εξοικείωση (habituation) η δημιουργική ενασχόληση μας θα λειτουργήσει και σαν αλλαγή συσχετισμού στο μυαλό του σκύλου μας. Τελικός μας στόχος είναι ο ήχος του κεραυνού να γίνει μία ‘εντολή’ πως κάτι καλό θα συμβεί. Εάν τηρήσετε όλα τα παραπάνω μπορείτε να δείτε σημαντική διαφορά σε μερικές εβδομάδες.

Αν σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό στάδιο δείτε ότι ο σκύλος σας αντιδράει καλό είναι να πάτε μερικά βήματα πίσω και να του δώσετε τον απαιτούμενο χρόνο. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα η βοήθεια του εκπαιδευτή σας ή ενός κτηνιάτρου με γνώσεις συμπεριφορισμού είναι απαραίτητη. Κλείνοντας, ακόμα και μετά από σημαντική βελτίωση να θυμάστε πως πρέπει να προστατεύετε τον σκύλο σας και να μην τον εκθέτετε ανεξέλεγκτα σε καταστάσεις που έχει ευαισθησία.

Γιάννης Διονυσόπουλος

Για περισσότερες απάντησεις στα “γιατί” που προκύπτουν από τις συμπεριφορές του σκύλου σας διαβάστε εδώ!