Ο σκύλος μου γαβγίζει όταν χτυπάει το κουδούνι

Ο σκύλος μου γαβγίζει όταν χτυπάει το κουδούνι

Έλεος με τα κουδούνια!!

Και τελικά οι γιορτές τελειώνουν… κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.. και τα ίδια! Περνάμε μια περίοδο ξεφαντώματος με φαγητά, γέλια και ξάπλες και μετά.. τίποτα. Ειδικά όταν ξεστολίζεται το δέντρο, η μιζέρια δεν έχει όριο. Από τη λάμψη πάμε στα σκοτάδια..

Ουφ.. Άσε το άλλο.. όλες τις γιορτές το σπίτι είναι γεμάτο κόσμο που μπαινοβγαίνει. Ένας καφές, μια επίσκεψη, παιδάκια για κάλαντα και ατελείωτα τραπεζώματα! Αυτά είναι τα ωραία!! Κόσμο να βλέπω και τζερτζελές να γίνεται. Φέτος, βέβαια, η αναστάτωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη.. κι αυτό χάρη στη Λένα. Δεν ξέρω πώς μπορεί να ηχεί το κουδούνι της εξώπορτας στα αυτιά ενός σκύλου ή αν τα κόκερ έχουν ακοή ρανταρ.. όμως στη Λένα η επίδραση ήταν εκρηκτική. Δεν υπάρχει λέμε.. Κάθε φορά που χτυπούσε κουδούνι το κόκερ πεταγόταν σαν να το χτυπούσε ηλεκτρικό ρεύμα.. γάβγιζε σαν τρελό ξεσηκώνοντας όλη τη γειτονιά. Οι γονείς μου έγιναν έξαλλοι! Το ίδιο και οι καλεσμένοι, αλλά και όλοι οι γείτονες (με εξαίρεση τον καλό κύριο στον τρίτο. Μετά έμαθα ότι είχε τελειώσει η μπαταρία από το ακουστικό του και δεν άκουγε ούτε κανόνια ολόκληρες τις γιορτές!). Βρε αφού δε βρεθήκαμε στους δρόμους σαν τον Όλιβερ Τουίστ χριστουγεννιάτικα.. ήταν θαύμα (αυτό θα είναι το λεγόμενο «θαύμα των Χριστουγέννων» καταπώς φαίνεται). Πάντως η Λένα μας έκανε να παρακαλάμε όλοι να κουφαθούμε για λίγο μπας και γλιτώσουμε. Έλος πια με τα κουδούνια!!

Ειρήνη Ι. Ζαννάκη

Woofland - Ο σκύλος μου γαβγίζει όταν χτυπάει το κουδούνι

Έγραψε η Βικτώρια και o ειδικός της woofland απαντά..
Μία τόσο απλή κατάσταση, όπως είναι η έλευση ενός επισκέπτη στο σπίτι, για τον σκύλο μας είναι μία σειρά από πολλά ερεθίσματα στα οποία αντιδράει με έναν τρόπο που πιθανότατα δεν μας αρέσει (γάβγισμα, άλματα, τρέξιμο, κ.ο.κ.). Εμείς σαν ‘εκπαιδευτές’ πρέπει να απευαισθητοποιήσουμε μεμονομένα τα ερεθίσματα και για κάθε ένα από αυτά να διδάξουμε μία εναλλακτική συμπεριφορά στον σκύλο μας. Για παράδειγμα, ένα ερέθισμα είναι η διαδρομή προς την πόρτα ενώ ένα άλλο είναι το να αγγίξουμε το πόμολο. Αυτές οι δύο καταστάσεις έχουν συσχετιστεί στο μυαλό του σκύλου μας με την έλευση κάποιου επισκέπτη και γίνονται από μόνες τους ‘εντολές’ οι οποίες πυροδοτούν την κακή του συμπεριφορά. Πάντα, με την χρήση της θετικής ενίσχυσης και προσπαθώντας να κρατάμε τα εκπαιδευτικά σετ σύντομα και ευχάριστα μπορούμε να κάνουμε απευαισθητοποίηση και αλλαγή συσχετισμού των παραπάνω ερεθισμάτων, να μάθουμε δηλαδή στον σκύλο μας να μένει ακίνητος στην αρχή όταν εμείς πηγαίνουμε προς την πόρτα, αργότερα όταν αγγίζουμε το χερούλι και τελικά όταν χτυπάει το κουδούνι και κάποιος πραγματικός επισκέπτης εισέρχεται στον χώρο. Να θυμάστε πως το μυστικό για την αλλαγή μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς είναι η σταδιακή αλλαγή της, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν πως να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Υπενθυμίζουμε πως η διόρθωση (σωματική και ψυχολογική βία, φωνές κ.ο.κ.) φέρνει πάντα τα αντίθετα αποτελέσματα ενω ακόμα και αν διακόψει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά δεν εξηγεί στον σκύλο μας τι να κάνει αντ’ αυτού. Εάν δυσκολεύεστε με την επίλυση του παραπάνω προβλήματος και δεν είστε βέβαιοι πως να το προσεγγίσετε σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επικοινωνήσετε με κάποιον εκπαιδευτή. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα κριτήρια επιλογής ενός σωστού εκπαιδευτή διαβάζοντας εδώ.
Καλές εκπαιδεύσεις!

Μείνετε συντονισμένοι… την επόμενη Τετάρτη η συνέχεια της ιστορίας της Βικτώριας!

Η επιστημονική ομάδα της woofland