5 tips για να αλλάξω την διατροφή του σκύλου μου

5 tips για να αλλάξω την διατροφή του σκύλου μου

Κατά την διάρκεια της ζωής του σκύλου σας μπορεί να υπάρξουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θελήσετε ή να πρέπει να αλλάξετε την διατροφή του. 

Για παράδειγμα, ο σκύλος σας μπορεί να έχει εκδηλώσει μια αλλεργία ή να μην τρώει πλέον την τρέχουσα τροφή του. Μπορεί πάλι να ήρθε η ώρα να αλλάξετε τροφή λόγω ηλικίας ή γιατί απλά αισθάνεστε ότι θέλετε να κάνετε μια αναβάθμιση στην διατροφή του. Πριν το κάνετε, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να διασφαλίσετε ότι η διαδικασία δεν θα διαταράξει το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα του σκύλου σας.

 #1 Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας

Πριν κάνετε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα του σκύλου σας, είναι καλύτερο να το συζητήσετε με τον κτηνίατρο σας. Εκείνος γνωρίζει τον σκύλο σας και μπορεί να σας βοηθήσει και να σας κατευθύνει σωστά. Ανάλογα με το ιστορικό του σκύλου σας, ο κτηνίατρος σας μπορεί να συστήσει κάποια συγκεκριμένη τροφή (βλ. χωρίς σιτηρά) ή ακόμα και να σας προτείνει να συνεχίσετε με το τρέχον φαγητό.

 #2 Μην επηρεάζεστε από τις διαφημίσεις και τις προωθητικές ενέργειες 

Αντισταθείτε στους φανταχτερούς ισχυρισμούς, τα διαφημιστικά κόλπα και τις προωθητικές ενέργειες που κάνουν οι εταιρίες σκυλοτροφών για να σας προσελκύσουν. Οι συχνές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να ανατρέψουν την υγιή χλωρίδα που υπάρχει στο πεπτικό σύστημα του σκύλου σας και να επιδεινώσουν τις τροφικές αλλεργίες. Είναι καλύτερο να επιλέξετε μια διατροφή υψηλής ποιότητας, κατάλληλη για τις συγκεκριμένες ανάγκες και τη ηλικία του σκύλου σας, και να μείνετε σε αυτή.

 #3 Κάντε την αλλαγή σταδιακά

Αν προχωρήσετε σε μια αλλαγή διατροφής, πρέπει να το κάνετε σταδιακά για να αποφύγετε να διαταράξετε πεπτικό σύστημα του σκύλου σας.

Ξεκινήστε κάπως έτσι:

Ημέρα 1: αρχική τροφή 80% και 20% νέα τροφή

Ημέρα 2: αρχική τροφή 70% και 30% νέα τροφή

Ημέρα 3: αρχική τροφή 60% και 40% νέα τροφή

Ημέρα 4: Τροφοδοτήστε με 50% από την κάθε μια

Ημέρα 5: αρχική τροφή 40% και 60% νέα τροφή

Ημέρα 6: αρχική τροφή 20% και 80% νέα τροφή

Ημέρα 7: Εάν δεν υπάρχουν προβλήματα, τροφοδοτήστε 100% με την νέα τροφή από αυτό το σημείο.

** Εάν σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο σκύλος σας σταματήσει να τρώει, κάνει εμετό ή διάρροια, σταματήστε την νέα τροφή και καλέστε τον κτηνίατρο σας.

Woofland - 5 tips για να αλλάξω την διατροφή του σκύλου μου - Φροντίδα και υγεία σκύλων

 #4 Προσοχή στα κοινά αλλεργιογόνα

Αν αλλάζετε τη διατροφή του σκύλου σας σε μια προσπάθεια να εντοπίσετε ή να θεραπεύσετε μια πιθανή ευαισθησία στα τρόφιμα, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα πιο κοινά αλλεργιογόνα. Το σιτάρι, το βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το κοτόπουλο βρίσκονται σε πολλές τροφές και συχνά ενεργοποιούν αλλεργίες σε ευαίσθητους σκύλους. Ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να προτείνει τροφή που δεν περιέχει όλα τα παραπάνω.

 #5 Σταματήστε τα τσιμπολογήματα και τις λιχουδιές

Αυτό το βήμα μπορεί να είναι δύσκολο! Όταν κάνετε μια αλλαγή διατροφής για ιατρικούς λόγους, είναι καλύτερο να κόψετε όλες τις λιχουδιές και τα τσιμπολογήματα από το τραπέζι για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Πολλοί άνθρωποι αναμένουν άμεσα αποτελέσματα όταν αλλάζουν την διατροφή, αλλά χρειάζεται χρόνος για το πεπτικό σύστημα να προσαρμοστεί στο νέο φαγητό. Λιχουδιές και τσιμπολογήματα μπορούν να επανεισαχθούν αργότερα εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγής.

Επιμελεια άρθρου: Woolfand