5 Tips για να αγαπήσει ο σκύλος μου το κολύμπι – Woofland

5 Tips για να αγαπήσει ο σκύλος μου το κολύμπι – Woofland

Oι περισσότεροι σκύλοι είναι γεννημένοι κολυμβητές, αλλά κάποιοι άλλοι μόλις ακουμπήσει η πατούσα το νερό λένε: “Όχι ευχαριστώ!

Δεν είναι για μένα”. Αν βρίσκεστε συχνά κοντά σε νερό, δεν θα ήταν υπέροχο αν ο σκύλος σας μάθαινε να αγαπά το κολύμπι;

Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο και πολλή υπομονή, αλλά τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να διδαχθούν να αγαπούν το κολύμπι. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες φυλές σκύλων δεν μπορούν να κολυμπήσουν για μεγάλες αποστάσεις. Επιπρόσθετα, βραχυκέφαλα σκυλιά ή αυτά που έχουν πολύ κοντά πόδια δεν είναι γεννημένα για το νερό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε πνιγμούς.

#Ξεκινήστε όταν ο σκύλος είναι ακόμη μικρός

Όσο μικρότερος είναι ο σκύλος σας όταν αρχίσει να έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με το νερό, τόσο πιο πιθανό είναι να απολαμβάνει το μπάνιο του και να μην το φοβάται.

#Ξεκινήστε σιγά σιγά

Ρίχνοντας το σκύλο σας σε μια πισίνα και υποθέτοντας ότι θα καταλάβει πως πρέπει να κολυμπήσει μπορεί να είναι μια πολύ τραυματική εμπειρία για εκείνον ενώ είναι πολλοί οι σκύλοι που δεν θα ξεπεράσουν ποτέ το σοκ. Γι’ αυτό μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία σε μια παιδική ρηχή πισίνα, αφού βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν είτε σκαλοπάτια είτε μια ελαφρώς κεκλιμένη επιφάνεια, για να μπορεί ο σκύλος σας να μπει εύκολα μέσα στο νερό αλλά κυρίως να βγει εξίσου εύκολα αν το αποφασίσει!

#Χρησιμοποιείστε λιχουδιές

Χρησιμοποιήστε τις αγαπημένες λιχουδιές του σκύλου σας για να του δώσετε κίνητρο να μετακινηθεί σταδιακά σε βαθύτερο νερό. Δώστε τους μια λιχουδιά μόλις κάνουν το πρώτο βήμα στο νερό και συνεχίστε να τα επιβραβεύετε για κάθε βήμα που κάνουν. Τα Labrador και τα Golden retrievers που είναι γεννημένα κολυμβητές καθώς και άλλες φυλές που αγαπούν το νερό μπορούν να ενθαρρυνθούν από ένα μπαλάκι που θα πετάξετε σε πιο βαθύ νερό ώστε να το ακολουθήσουν για να το φέρουν. Το κλειδί είναι να αφήσετε το σκύλο σας να πάει με το δικό του ρυθμό χωρίς να τον πιέζετε.

Woofland - 5 Tips για να αγαπήσει ο σκύλος μου το κολύμπι - Άνθρωπος και σκύλος

 

#Υποστηρίξτε την κοιλίτσα τους

Όπως και οι άνθρωποι που είναι καινούργιοι στην κολύμβηση, έτσι και οι σκύλοι τείνουν να αφήνουν το πίσω μέρος τους να πέφτει μέσα στο νερό στην προσπάθεια τους να προχωρήσουν προς τα εμπρός. Η είσοδος στο νερό μαζί τους και η τοποθέτηση του χεριού σας κάτω από την κοιλιά τους για να στηρίξουν το πίσω μέρος τους, θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς να κρατήσουν το σώμα τους επίπεδο ενώ κολυμπούν.

#Πάρτε μαζί έναν φίλο του και ένα σωσίβιο

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε ένα σκύλο να κολυμπάει είναι να τον βάλετε να παρακολουθήσει έναν άλλον σκύλο. Αν έχετε ή γνωρίζετε ένα άλλο σκυλί που είναι καλός κολυμβητής και τα πάει καλά με το δικό σας, μπορείτε να το φέρετε μαζί στο μάθημα κολύμβησης. Για σκύλους που είναι πολύ νευρικοί με το νερό, ένα σωσίβιο μπορεί να τους βοηθήσει να επιπλέουν και να νιώθουν πιο σίγουροι με την διαδικασία.

 #Extra tip

Αν δεν έχετε μπει στο νερό με τον σκύλο σας, πιθανότατα δεν το απολαμβάνετε όταν έρχεται δίπλα σας και τινάζει το νερό από πάνω του. Ευτυχώς, μπορείτε να του διδάξετε να τινάζεται με εντολή κάτι που θα σας κρατήσει στεγνούς. Αυτή η εκπαίδευση μπορεί να γίνει είτε σε μια κατάσταση όπου μπορείτε να βρίσκεστε ακριβώς δίπλα στον σκύλο σας όταν βγαίνει από το νερό ή ακόμα και στο σπίτι μέσα στην μπανιέρα ή στην αυλή με το λάστιχο.

Πρακτικά αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προκαλέσετε την συμπεριφορά βρέχοντας τον με μία μικρή ποσότητα νερού στο κεφάλι του. Αυτό θα τον κάνει να τιναχτεί και εσείς θα είστε εκεί για να μαρκάρετε την συμπεριφορά (ΒΙΝΤΕΟ ΚΛΙΚΕΡ) και να του δώσετε μία λιχουδιά. Εάν όποτε τινάζεται εσείς μαρκάρετε την συμπεριφορά και την επιβραβεύετε με μία καλή λιχουδιά, πολύ γρήγορα θα συσχετίσει την συμπεριφορά με κάτι θετικό (την επιβράβευση). Αργότερα προσθέστε και μια λέξη ώστε ο σκύλος να την συνδυάσει και να τινάζεται όταν την ακούει. Προσοχη: Διακόψτε αμέσως το παιχνίδι αν όταν βρέξετε τον σκύλο σας στρεσαριστεί, φοβηθεί ή δείξει δείγματα επιθετικότητας.

Καλό κολύμπι μικροί μου φίλοι!

Επιμέλεια άρθρου woofland

Για περισσότερα άρθρα δείτε εδώ