Κουτάβι στο σπίτι -Τι πρέπει να κάνω – Άνθρωπος και σκύλος

Κουτάβι στο σπίτι -Τι πρέπει να κάνω – Άνθρωπος και σκύλος

Έχετε αποφασίσει να πάρετε κουτάβι. Έχετε αγοράσει την τροφή του, τα παιχνίδια του, τα πιατάκια νερού και φαγητού, μια χτένα, κολάρο, οδηγό, το crate με ένα άνετο μαξιλαράκι και είστε έτοιμοι να υποδεχθείτε το νέο γούνινο μέλος της οικογένειας σας.

Η μέρα που θα έρθει το κουτάβι σπίτι θα είναι μια μέρα ενθουσιασμού και χαράς. Καθώς όμως θα περνούν οι ώρες, υπάρχει περίπτωση αν δεν είχατε ξανά κουτάβι τα συναισθήματα του ενθουσιασμού να τα διαδεχθούν η απογοήτευση και η αγωνία. Αν προετοιμαστείτε σωστά και γνωρίζετε τι πρέπει να περιμένετε τότε θα είναι πιο εύκολο να υποδεχθείτε το μικρό σας φίλο και να γίνει η μετάβαση σε μια καθημερινότητα γεμάτη συντροφικότητα και ανιδιοτελή αγάπη.

  1. Ξεκινήστε με την εύρεση ενός συμβούλου ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σε όλα τα παρακάτω. (Δέιτε εδώ σχετικό video)
  2. Puppy Proof το σπίτι σας (ασφαλίζοντας το σπίτι σας)

Αυτές οι λαμπερές λούτρινες μπάλες μπορούν να κερδίσουν την αγάπη σας σε δευτερόλεπτα, αλλά θα διαπιστώσετε ότι μπορούν επίσης να μπλέξουν σε προβλήματα στον ίδιο χρόνο. Τα κουτάβια είναι περίεργα από τη φύση τους και αγαπούν να εξερευνούν. Πριν φέρετε το κουτάβι σας σπίτι θα πρέπει να “ασφαλιστεί” η περιοχή από πράγματα που δεν θέλετε να καταλήξουν στο στόμα του.

Ότι θεωρείτε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για το μικρό σας φίλο αφαιρέστε το για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του καθώς και τα υπάρχοντά σας (διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο).. Μην ξεχνάτε ότι επικίνδυνο δεν είναι μόνο ότι φαίνεται.

  1. Βρείτε έναν κτηνίατρο

Ψάξτε και βρείτε έναν κτηνίατρο στην περιοχή σας. Το κουτάβι σας θα χρειαστεί έναν αρχικό έλεγχο καθώς και μια σειρά εμβολίων κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Μετά το αρχικό ραντεβού, ο σκύλος σας θα χρειάζεται τους ετήσιους ελέγχους και τις εξετάσεις του καθώς και τα εμβόλια του. Η ύπαρξη μιας σχέσης με έναν κτηνίατρο είναι επίσης σημαντική σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στιγμής.

  1. Διαβάστε και ενημερωθείτε

Η μετάβαση σε οποιαδήποτε νέα κατάσταση με τις κατάλληλες πληροφορίες μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μιας θετικής εμπειρίας. Πριν φέρετε στο σπίτι το κουτάβι, κάντε μια μικρή έρευνα για να μάθετε τι μπορείτε να περιμένετε τις πρώτες εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. 

Διαβάστε εδώ σχετικά άρθρα ή παρακολουθήστε εδώ σχετικά video.

  1. Το κουτάβι θα κλαίει!

Όταν θα φεύγετε από το σπίτι ή όταν είναι ώρα για ύπνο, το κουτάβι σας πιθανότατα θα αρχίσει να κλαίει. Όπως και εσείς, έτσι και εκείνο προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση και μπορεί να μην είναι συνηθισμένο σε ένα περιβάλλον χωρίς τη μητέρα του και τα αδέρφια του.

Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό στη θέα ενός κουταβιού που κλαψουρίζει να θέλετε να του προσφέρετε την αγκαλιά σας και χάδια, είναι καλύτερο να το αφήσετε να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση μόνο του. Σταδιακά το κουτάβι σας θα μάθει ότι όταν φεύγετε κάποια στιγμή θα επιστρέψετε ή ότι η ώρα του ύπνου είναι ώρα που κάνουμε ησυχία. Εάν ενισχύσετε αυτή τη συμπεριφορά με την προσοχή σας θα επιδεινώσετε απλά το πρόβλημα και θα δημιουργηθεί αρνητικός συσχετισμός (κλαίω και παίρνω την προσοχή που θέλω).Woofland - Κουτάβι στο σπίτι - Τι πρέπει να κάνω - Άνθρωπος και σκύλος

  1. Το μάσημα και το δάγκωμα είναι φυσικό!

Τα κουτάβια έχουν μια φυσική τάση να μασούν και αυτό πιθανότατα θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας. «Ασφαλίζοντας» το σπίτι σας μπορεί να σας βοηθήσει να σώσετε τα υπάρχοντα αλλά είναι επίσης σημαντικό να προσφέρετε στο μικρό εναλλακτικές λύσεις μασήματος. Υπάρχουν ειδικά παιχνίδια και κόκκαλα που θα ανακουφίσουν το κουτάβι και θα ικανοποιήσουν την ανάγκη του για μάσημα.

Αυτά τα μικροσκοπικά δόντια είναι πολύ πιθανό να καταφέρουν να χωθούν στα χέρια ή στα μπατζάκια σας. Όπως το μάσημα, το δάγκωμα είναι απόλυτα φυσικό και με την εκμάθηση εναλλακτικών και θεμιτών συμπεριφορών θα υποχωρήσει καθώς το κουτάβι θα μεγαλώνει.

       6. Εκπαίδευση: Η βάση της σχέσης σας με τον σκύλο

Όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές η εκπαίδευση είναι ένα μέσο επικοινωνίας και όχι ένα μέσο επιβολής.Το κουτάβι σας μόλις έχει έρθει σε ένα νέο περιβάλλον και δεν είναι αυτονόητο να γνωρίζει τους κανόνες που έχετε θέσει στο σπίτι σας. Συνεπώς όσο πιο γρήγορα του διδάξετε ποιες συμπεριφορές είναι επιθυμητές τότε θα περάσετε από την «κουταβίσια» περίοδο σχεδόν ανέμακτα. Εάν όντως ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και βαθιάς κατανόησης με τον σκύλο σας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμαEπιμέλεια άρθρου: woofland