Πώς είναι οι τρόποι του σκύλου σας στο τραπέζι;

Πώς είναι οι τρόποι του σκύλου σας στο τραπέζι;

Το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων το θέμα του φαγητού! Πότε ήταν η τελευταία φορά που απολαύσατε ανενόχλητοι ένα γεύμα χωρίς να έχετε τα μάτια του σκύλου σας καρφωμένα πάνω σας;
Αν ο σκύλος σας έχει άσχημους τρόπους στο τραπέζι, είναι ώρα να αναλάβετε δράση και να κάνετε δραστικές αλλαγές!

Αν ο σκύλος σας γίνεται «ζητιάνος» την ώρα του φαγητού, μπορείτε να υιοθετήσετε κάποιες τεχνικές εκπαίδευσης.. το σημαντικό όμως είναι να παραμείνετε σταθεροί στην εφαρμογή τους.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, υπεύθυνος είστε, κατά κύριο λόγο, εσείς! Συνήθως η συνήθεια του σκύλου σας να ζητιανεύει φαγητό ξεκινά από εσάς τους ίδιους που σε κάποια φάση αρχίσατε να τον ταΐζετε από το τραπέζι. Και όσο το συνεχίζετε.. τόσο η συνήθεια παγιώνεται! Αν είστε αποφασισμένοι να σταματήσετε να ταΐζετε το σκύλο σας από το τραπέζι, τότε θα πρέπει να του διδάξετε καινούριες συνήθειες κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Όποια εκπαιδευτική τακτική και αν ακολουθήσουμε, να θυμάστε πως ο στόχος μας πάντα θα είναι να πετύχουμε αλλαγή συσχετισμού μεταξύ του ερεθίσματος (φαγητό στο τραπέζι) και της συμπεριφοράς που ακολουθεί (ο σκύλος μας κάνει τα πάντα για να το φάει). Είστε έτοιμοι;; Πάμε!!

Woofland - Πως είναι οι τρόποι του σκύλου σας στο τραπέζιΗ αόρατη γραμμή
Πρώτα, προσπαθήστε να ακολουθήσετε την προσέγγιση της «αόρατης γραμμής». Η τεχνική αυτή διδάσκει στον σκύλο μας να μένει σε μία θέση και σταδιακά ενισχύουμε την θέση σε τέτοιο βαθμό που υπερβαίνει σε ‘αξία’ το τραπέζι με το φαγητό και έτσι ο σκύλος παύει να πλησιάζει.
• Ξεκινήστε την εκπαίδευση αρχικά χωρίς φαγητό πάνω στο τραπέζι, και σταδιακά, εφόσον κάθε βήμα πετυχαίνει, στήστε ένα κανονικό γεύμα. Αυτή η τεχνική είναι πιο εύκολη αν έχετε διδάξει στο σκύλο σας την εντολή «μείνε» ή αν γνωρίζει την έννοια της χαλάρωσης (relax).
• Διαλέξτε ένα σημείο μακριά από το τραπέζι και δημιουργήστε μια αόρατη γραμμή, ένα όριο που δε θέλετε να περάσει ο σκύλος σας πριν το τέλος του φαγητού
• Οδηγήστε το σκύλο πίσω από την αόρατη γραμμή και δώστε του την εντολή να μείνει. Ενισχύστε πολύ την θέση αυτή χρησιμοποιώντας λιχουδιές που του αρέσουν και σταδιακά απομακρυνθείτε από την θέση.
• Καθίστε στο τραπέζι. Αν ο σκύλος σας αρχίσει να πλησιάζει προς το τραπέζι, τότε έχετε βιαστεί πολύ και πρέπει να γυρίσετε σε πιο απλές συμπεριφορές.
• Σε καμία περίπτωση μην αρχίσετε να φωνάζετε ή να τον απομακρύνετε με άλλο τρόπο.
• Όταν ο σκύλος σας παραμείνει σταθερά πίσω από τη γραμμή, αρχίστε να τρώτε. Ξεκινήστε με κρύο φαγητό και σταδιακά περάστε στο ζεστό, ευωδιαστό φαγητό στο οποίο είναι πιο δύσκολο να αντισταθεί ο σκύλος σας. Θυμόμαστε πάντα πως πρέπει αν επιβραβεύουμε την συμπεριφορά που μας αρέσει, άρα αν όσο τρώμε ο σκύλος μας παραμένει στην θέση που του έχουμε υποδείξει τότε σηκωνόμαστε, τον πλησιάζουμε και ήρεμα τον επιβραβεύουμε.
• Ανάλογα με το πόσο ‘εκπαιδευμένος’ είναι ο σκύλος στη λάθος συμπεριφορά, αυτή η τεχνική ίσως χρειαστεί χρόνο και αρκετές επαναλήψεις για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν, όμως, είστε σταθερός και δίκαιος, ο σκύλος σας θα μάθει ότι δεν κερδίζει κάτι με το να διασχίσει την αόρατη γραμμή πριν το τέλος των γευμάτων.
• Αν έχετε περισσότερους σκύλους καλό θα ήταν να διδάξετε την τεχνική στον κάθε σκύλο χωριστά και μετά να τους βάλετε μαζί γιατί εκεί προστίθεται ένα ακόμα εκπαιδευτικό κριτήριο που έχει να κάνει με την διεκδίκηση των προνομίων.

Ισχυρές προκλήσεις

Τι συμβαίνει όταν ο σκύλος σας μπαίνει σε πολύ μεγάλο πειρασμό από το φαγητό στο τραπέζι; Αν η τεχνική της αόρατης γραμμής είναι δυσχερής, τότε υπάρχουν άλλες, πιο αποτελεσματικές τεχνικές.
• Μπορείτε να απασχολήσετε το σκύλο σας με κάτι άλλο. Αν δεν τον πειράζει να μπαίνει μέσα στο crate, περιορίστε τον εκεί κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Επίσης, θα μπορούσατε να τον περιορίσετε πίσω από ένα πάρκο (pen). Εφόσον ο σκύλος παραμένει ήρεμος θυμηθείτε να τον επιβραβεύσετε για την συμπεριφορά του αυτή έτσι ώστε να επιταχύνεται την πρόοδο.
• Στην περίπτωση που επιλέξετε τη λύση του crate, αποφύγετε να κλείσετε την πόρτα αφήνοντάς τον χωρίς κάποια ασχολία καθώς αυτό πιθανότατα θα τον στρεσάρει και θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Δώστε του ένα διαδραστικό παιχνίδι το οποίο μπορείτε να γεμίσετε με τις αγαπημένες του λιχουδιές.
• Μέσα από αυτή την προσέγγιση το αποτέλεσμα θα είναι διπλό, αφού τα γεύματά σας θα είναι διασκεδαστικά για το σκύλο σας και θα περιορίσετε την επαιτεία στο τραπέζι!
• Αν ο σκύλος σας δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια των γευμάτων αποκλείστε τον από το χώρο του φαγητού βάζοντάς τον σε ένα άλλο δωμάτιο το οποίο είναι ασφαλές γι’ αυτόν.
• Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τον κρατήσετε απασχολημένο, ας πούμε με το αγαπημένο του παιχνίδι ή με ένα κόκκαλο.
• Η υπερδιέγερση του σκύλου σας κατά τη διάρκεια του φαγητού ίσως να είναι μια ένδειξη ότι έχει αποθέματα ενεργητικότητας, άρα θα πρέπει να ενισχύσετε την άσκηση για να τον εκτονώνετε

Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε, θα πρέπει να είστε σταθεροί, επίμονοι και να θυμάστε πως στόχος μας είναι ένας σκύλος που επιλέγει να φέρεται με ηρεμία κατά την διάρκεια του φαγητού χωρίς όμως να χρειάζεται να τον λαδώνουμε για να μας αφήσει ήσυχους. Καλή επιτυχία!

Ειρήνη Ι. Ζαννάκη – Γιάννης Διονυσόπουλος

Άνθρωπος και σκύλος