Πόσο χρόνο χρειάζεται ο σκύλος να δεθεί με τον κηδεμόνα του

Πόσο χρόνο χρειάζεται ο σκύλος να δεθεί με τον κηδεμόνα του

Ένα από τα ερωτήματα που θέτουν συνήθως οι νέοι κηδεμόνες σκύλων ή οι άνθρωποι που σκέφτονται να πάρουν έναν σκύλο είναι «πόσο καιρό θα χρειαστεί ο σκύλος μου για να δεθεί μαζί μου;» Είναι κατανοητό ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που αξίζει να γνωρίζουμε την απάντηση. Έτσι θα ξέρουμε τι να περιμένουμε και πώς να ενισχύσουμε τη καλή σύνδεση με το νέο μας κατοικίδιο. Πολλοί είναι οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος κατά το οποίο ένας νέος σκύλος ή ένα κουτάβι θα συνδεθεί μαζί μας. Κάθε σκύλος είναι μοναδικός, διαφορετικός με τη δική του προσωπικότητα και τα δικά του χαρακτηριστικά. Δυστυχώς όπως ακριβώς με όλες τις απορίες που προκύπτουν σχετικά με τη φροντίδα των σκύλων δεν υπάρχει απάντηση που να ταιριάζει σε όλους.

Σύνδεση με ένα κουτάβι

Με την προϋπόθεση ότι το νέο κουτάβι σας είναι γενικά μια χαρούμενη μικρή ψυχή και δεν έχει βιώσει κάποια αρνητική εμπειρία από κάποιον άνθρωπο, η σύνδεση μαζί του είναι γενικά μια πολύ γρήγορη διαδικασία. Τα κουτάβια έχουν ένα περιορισμένο εύρος εμπειριών στον κόσμο και υποθέτοντας ότι όλες οι αλληλεπιδράσεις τους με τους ανθρώπους ήταν θετικές, θα είναι γενικά ανοικτό, φιλικό και θα σας προσεγγίσει εύκολα.

Όταν παίρνετε ένα κουτάβι στο σπίτι σε ηλικία περίπου οκτώ εβδομάδων ή λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, αρχικά, θα είναι λίγο ντροπαλό και αβέβαιο για τη νέα κατάσταση της ζωής του και φυσικά θα αναρωτιέται τι συνέβη με την σκυλο-οικογένειά του! Ωστόσο, με το σωστό χειρισμό, το νέο κουτάβι σας θα πρέπει να αρχίσει να να δένεται μαζί σας μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Σύνδεση με έναν ενήλικο σκύλο που είχε προηγούμενο κηδεμόνα

Ένας ενήλικος σκύλος που δεν είχε κακοποιηθεί, παραμεληθεί και γενικά είχε θετικές εμπειρίες από την αλληλεπίδραση του με τους προηγούμενους κηδεμόνες, θα δεθεί εύκολα με την νέα του οικογένεια. Σίγουρα θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από ότι με ένα κουτάβι.

Ένας γηραιότερος σκύλος που έχει ήδη δεθεί με άλλους ανθρώπους και είχε μαζί τους μια ρουτίνα θα καταλάβει τα θετικά οφέλη μιας σχέσης με τους νέους κηδεμόνες, αλλά θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να συνηθίσει στην αλλαγή και στη ρουτίνα του νέου σπιτιού.

Οι σκύλοι που είχαν μόνο έναν κηδεμόνα με τον οποίον περνούσαν πολύ χρόνο μαζί και ήταν αρκετά δεμένοι με αυτόν, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να δεθούν με τη νέα οικογένεια. Εάν ο προηγούμενος κηδεμόνας του το άφησε ξαφνικά (για παράδειγμα, αν πέθαινε), ο σκύλος θα χάσει πολύ καιρό αναζητώντας τον, κάτι που μπορεί να επιμηκύνει τη διαδικασία σύνδεσης.

Οι ισορροπημένοι ενήλικοι σκύλοι γενικά μπορούν να συνδεθούν με την νέα τους οικογένεια μέσα σε μερικές εβδομάδες ή σε μερικούς μήνες . Όλα εξαρτώνται από τον σκύλο.

Σύνδεση με έναν ενήλικο σκύλο με αβέβαιο παρελθόν

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν νέο κηδεμόνα, είναι η σύναψη δεσμού με έναν ενήλικο σκύλο που εγκαταλείφθηκε και διασώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε το παρελθόν του, από που προέρχεται, τι έχει περάσει, ποια είναι η σχέση του με τους ανθρώπους.

Επειδή δεν θα έχετε το πλεονέκτημα να γνωρίζετε για το υπόβαθρο του σκύλου και ποια εμπειρία είχε προηγουμένως, η οικοδόμηση ενός βασικού επιπέδου εμπιστοσύνης μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να φτάσετε να δημιουργήσετε έναν θετικό δεσμό μαζί του.

σκύλος και άνθρωπος αγκαλιά

Οι σκύλοι που έχουν αλλάξει πολλά σπίτια λόγω φιλοξενίας,

συνήθως αργούν να εμπιστευτούν και να δημιουργήσουν δεσμούς με τους νέους ανθρώπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι κηδεμόνες να αισθάνονται ότι ο σκύλος δεν είναι κατάλληλος για την οικογένεια και μετά από μερικές εβδομάδες να τον επιστρέφουν στο καταφύγιο. Αυτό δημιουργεί έναν συνεχιζόμενο κύκλο εγκατάλειψης και ενίσχυσης της έλλειψης εμπιστοσύνης. Εάν σκέφτεστε να αναλάβετε έναν σκύλο που έχει διασωθεί να ξέρετε τι σας περιμένει.  Να έχετε στον νου σας ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επεξεργαστούν τα προηγούμενα θέματα και να δεσμευτούν μαζί σας. Ωστόσο, μερικοί σκύλοι που διασώθηκαν και είχαν βιώσει μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή θα δεθούν μαζί σας το ίδιο γρήγορα με οποιοδήποτε άλλο ενήλικο σκύλο.

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή την προσωπικότητα του νέου σας σκύλου ή κουταβιού, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε τη σύνδεση και τις θετικές τους εμπειρίες μαζί σας. Ζητήστε την βοήθεια ενός θετικού συμπεριφοριολόγου ώστε να σας βοηθήσει και καθοδηγήσει σε αυτό το νέο εγχείρημα. Περάστε πολύ χρόνο μαζί του, δώστε του λιχουδιές με το χέρι και μιλήστε του όσο το δυνατόν περισσότερο. Ετσι θα αρχίσει να συνδέει τη φωνή σας με καλοσύνη και θετικά πράγματα. Να βγαίνετε αρκετές βόλτες, να του δώσετε καινούρια παιχνίδια και να φροντίσετε για όλες τις ανάγκες του.

Ποτέ μην μιλάτε σκληρά στον σκύλο σας και ποτέ μην τον τιμωρείτε, εργαστείτε μαζί του μόνο με θετική ενίσχυση. Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον σκύλο να έχει τον χώρο του και να μην τον πιέσετε εάν δεν θέλει να παίξει ή να περάσει χρόνο μαζί σας. Αφήστε τον να έρθει σε σας στο χρόνο του, και βεβαιωθείτε ότι ένα ζεστό καλωσόρισμα θα τον περιμένει όταν το κάνει.

Eπιμέλεια άρθρου: Woofland

www.woofland.gr