Σκύλος με ρούχα: ματαιοδοξία ή ανάγκη;

Σκύλος με ρούχα: ματαιοδοξία ή ανάγκη;

Σε βόλτα μου στο εξωτερικό πριν κάποια χρόνια το βλέμμα μου έπεσε σε μια πολύ καλόγουστη βιτρίνα με ρούχα και αξεσουάρ για σκύλους. Δεν ήταν pet shop. Ήταν μια κανονική μπουτίκ για σκύλους με αντικείμενα που κάλυπταν όλες τις ανάγκες και όλα τα γούστα των τετράποδων φίλων μας. Τον τελευταίο καιρό οι ιδιοκτήτες σκύλων και στην Ελλάδα άρχισαν να υποκύπτουν στη γοητεία της μόδας για σκύλους και, έτσι, στις βόλτες μας την προσοχή μας προσελκύουν καλοντυμένα φιλαράκια που μας κάνουν να χαμογελάμε.

Υπάρχουν πλέον ρούχα και αξεσουάρ όλων των ειδών, για όλες τις εποχές και τις ανάγκες του σκύλου μας. Αδιάβροχα, παλτουδάκια, παπουτσάκια ορειβασίας, μάλλινα μπλουζάκια, σαμαράκια με τσάντες, σωσίβια κ.α. Όλα για το σκύλο μας, ο οποίος μπορεί πλέον να διαθέτει μια γκαρνταρόμπα εξίσου πλούσια με τη δική μας!

Το ζήτημα της ενδυμασίας των σκύλων εγείρει ποικίλες αντιδράσεις. Είναι πολλοί ακόμα αυτοί που αντιμετωπίζουν το ζήτημα αρνητικά και το θεωρούν δείγμα της ματαιοδοξίας των ιδιοκτητών τους. Ωστόσο, τα ρούχα και, γενικότερα, ο εξοπλισμός στους σκύλους δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά, πολλές φορές μπορεί να γίνει μια αναγκαιότητα.

Ανάγκη από ρούχα έχουν τα μικρόσωμα σκυλιά καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το κρύο, όπως επίσης και τα κοντοκουρεμένα σκυλιά που δεν έχουν το τρίχωμά τους για προστασία. Βέβαια, ακόμα και για τα μακρύτριχα σκυλιά που κατοικούν σε διαμέρισμα πολλές φορές τα αδιάβροχα είναι απαραίτητα, αφού με τον τρόπο αυτό το τρίχωμά τους αλλά και το σπίτι μας διατηρείται καθαρό. Ας μην ξεχνάμε και τα γέρικα σκυλιά καθώς και αυτά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Τα ρούχα τους χαρίζουν ζεστασιά και ασφάλεια.

Woofland - Σκύλος με ρούχα Είναι σημαντικό να έχουμε πάντα κατά νου την πρακτική διάσταση της ενδυμασίας και να μην καταλήγουμε σε ακρότητες υποκύπτοντας στη ματαιοδοξία μας ή στην τάση μας να ακολουθούμε τη μόδα. Ο σκύλος μας δεν είναι κούκλα. Έτσι, τα ρούχα του πρέπει να είναι άνετα, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του και να ταιριάζουν με την προσωπικότητά του. Είναι εντελώς διαφορετική η περίπτωση ενός σκύλου που φορά ένα επανωφόρι επειδή έχει κρύο ή ένα αδιάβροχο επειδή βρέχει και πρέπει να προστατευθεί, από ένα σκυλί που φορά δύσχρηστα ρούχα ή λαστιχάκια, φιόγκους και άλλα αξεσουάρ που μπορεί να το εκνευρίζουν ή να μην του επιτρέπουν να κινηθεί. Ο σκύλος μας πρέπει να παραμείνει σκύλος άσχετα με το αν φέρει κάποιο ρούχο ή εξοπλισμό.

Είναι πολύ σημαντικό να μετρήσουμε σωστά τις διαστάσεις του σκύλου μας. Για να καθοριστεί το σωστό μέγεθος για το σκύλο σας , μετρήστε γύρω από το λαιμό του, γύρω από το μεγαλύτερο μέρος του θώρακα, την απόσταση από το λαιμό μέχρι τη μέση και πρώτα απ ‘όλα θα πρέπει να γνωρίζετε το βάρος του σκύλου σας. Όπως και να ‘χει, το ρούχο δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό αλλά ούτε και να σέρνεται. Θα πρέπει να επιτρέπει στο σκύλο σας να κινείται άνετα και να μην το εμποδίζει στην τουαλέτα.

Προσέξτε επίσης να επιλέξετε ύφασμα που καθαρίζεται εύκολα και έχει άνοιγμα στο πίσω μέρος για το λουράκι.

Πάμε για ψώνια;;

Ειρήνη Ι. Ζαννάκη

Άνθρωπος και σκύλος