Τι δεν πρέπει να κάνω για να έχω την προσοχή του σκύλου

Τι δεν πρέπει να κάνω για να έχω την προσοχή του σκύλου

Το να έχουμε την προσοχή του σκύλου μας απαιτεί υπομονή και σωστή προσέγγιση. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε και υπάρχουν πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε για να τραβήξουμε την προσοχή του.

Αυτά είναι που κάνουν περισσότερο κακό απ’ ότι καλό στο σκύλο σας και είναι συμπεριφορές πολύ συνηθισμένες που κάνουμε όλοι.

Τα ΔΕΝ που θα ακολουθήσουν είναι αρκετά συνηθισμένα μεταξύ των κηδεμόνων σκύλων και αυτό συμβαίνει διότι όλοι πέφτουμε στην παγίδα να βλέπουμε τους σκύλους μας ως γούνινους ανθρώπους με τέσσερα πόδια. Δείτε εδώ σχετικό βίντεο.

1. ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ

Είναι πάρα πολύ εύκολο να χάσουμε την ψυχραιμία μας. Θυμηθείτε όμως, ότι οι σκύλοι δεν αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως εμείς. Η απώλεια της ψυχραιμίας μας δεν βοηθάει στο να κερδίσουμε την προσοχή του σκύλου μας. Το μόνο που θα πετύχουμε είναι ο σκύλος μας να μας φοβάται και επίσης να μην καταλαβαίνει γιατί του φωνάζουμε. Δείτε εδώ σχετικό βιντέο. 

2. ΔΕΝ ΧΤΥΠΑΜΕ ΠΟΤΕ!

Δεν χτυπάμε ΠΟΤΕ τον σκύλο μας ότι και να κάνει. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόκληση σωματικής βλάβης ενός ζώου με σκοπό είναι κακοποίηση, αυτό που πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι και η οποιαδήποτε σωματική διόρθωση σε ένα σκύλο είναι κακοποίηση. Ακόμα κι αν δεν θέλουμε να βλάψουμε τον σκύλο μας το ξύλο δεν είναι κάτι που ο σκύλος καταλαβαίνει. Η σωματική διόρθωση, ανεξάρτητα από την πρόθεση, είναι κακοποίηση στα μάτια τους και το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να προωθήσουμε τον φόβο και πολλές φορές και την επιθετικότητα.

3. ΔΕΝ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

Όταν χρειάζεται να έχουμε την προσοχή του σκύλου μας, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να υπάρχουν περισπασμοί. Θα πρέπει να είμαστε την ώρα της εκπαίδευσης το επίκεντρο του κόσμου του σκύλου μας οπότε καλό είναι να μην βρισκόμαστε σε ένα μέρος γεμάτο πράγματα που θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή τόσο τη δική μας όσο και του σκύλου μας. Επιλέγουμε στην αρχή της εκπαίδευσης την ασφάλεια του σπιτιού που είναι ένα μέρος ελεύθερο από περισπασμούς. Δεν εκπαιδεύουμε έξω και πρέπει να θυμόμαστε, ότι ο σκύλος μας έχει έμφυτη την περιέργεια και το ένστικτο να ελέγχει όλα αυτά που γίνονται γύρω γύρω, οπότε τα περιοριορίζουμε στο μέγιστο που μπορούμε. Σταδιακά αυτό θα αλλάξει και θα μπορούμε να μεταβούμε σε πιο σύνθετα και δύσκολα περιβάλλοντα.

Woofland - Τι δεν κάνουμε για να έχουμε την προσοχή του σκύλου - Άνθρωπος και σκύλος

4. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ

Η αδυναμία συνέπειας είναι ένα από μεγαλύτερα προβλήματα των κηδεμόνων των σκύλων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι για να κερδίσουμε την προσοχή του σκύλου μας χρειάζεται εκπαίδευση και η εκπαίδευση λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει συνέπεια, συνέχεια και ένα εκπαιδευτικό πλάνο το οποίο θα δεσμευτούμε να ακολουθήσουμε. Όταν δεν παραμένουμε συνεπείς ή τα παρατήσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κατά την εκπαίδευση μας, τότε θα αποτύχει η προσπάθεια μας.

5. ΔΕΝ ΤΟΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Αυτό είναι δύσκολο, ωστόσο, είναι επίσης ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να έχουμε την προσοχή του σκύλου μας. Δεν ενδίδουμε σε αυτά που θέλει ειδικά όταν τα ζητάει με τον λάθος τρόπο. Φυσικά τον αγαπάμε και θέλουμε να το ξέρει, αλλά δεν του δίνουμε ό, τι ζητάει όλη την ώρα. Αν έχει όλα όσα θέλει χωρίς να χρειάζεται να τα κερδίσει, γιατί να δώσει την προσοχή του σε αυτή τη λιχουδιά ή το παιχνίδι που κρατάμε στο χέρι μας την ώρα της εκπαίδευσης; Δείτε εδώ σχετικό βίντεο

6. ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ (Τα λάθη είναι μέσα στο .. παιχνίδι)

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε περιμένοντας να έχουμε την προσοχή του σκύλου μας είναι να περιμένουμε από εκείνον περισσότερα από ό, τι μπορεί να δώσει. Κρατάμε τις συνεδρίες εκπαίδευσης σύντομες, ειδικά αν το σκυλί μας είναι μικρό ή πολύ ενεργό. Δεν περιμένουμε από κανέναν σκύλο να μάθει τις εντολές αμέσως. Χρειάζονται χρόνο. Σκεφτείτε πόσα χρόνια πήρε σε εσάς ως παιδιά να μάθετε κάποιες συμπεριφορές και πόσες φορές, ακόμα και σήμερα, μπερδεύετε πράγματα που γνωρίζετε!

 Eπιμέλεια άρθρου: Woofland