10 φοβίες των σκύλων – Επιστήμη και ενημέρωση – Woofland

10 φοβίες των σκύλων – Επιστήμη και ενημέρωση – Woofland

Οι σκύλοι μας μπορεί να υποφέρουν από διάφορους φόβους και φοβίες. Αυτές οι φοβίες μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από διάφορες αιτίες, όπως η έλλειψη πρώιμης  κοινωνικοποίησης ή από μια αρνητική εμπειρία που μπορεί να είχε ο μικρός μας φίλος.

Κάθε σκύλος εκδηλώνει τους φόβους και τις φοβίες του με διαφορετικό τρόπο π.χ τρέμουλο, κλαψούρισμα, γάβγισμα,  ανήσυχη ή καταστροφική συμπεριφορά (χαλάει πράγματα) σιελόρροια, απομάκρυνση από εμάς ή ακόμα και επιθετικότητα.

Ακολουθούν οι πιο γνωστές φοβίες και φόβοι των σκύλων.

Woofland - 10 φοβίες των σκύλων - Επιστήμη και ενημέρωση 8

Ο φόβος της καταιγίδας και των κεραυνών είναι πολύ κοινός στους σκύλους. Ο βαθμός της φοβίας μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο και να εκδηλώνεται και με διαφορετικό τρόπο. Κάποιοι τρέμουν ελαφρώς, κατεβάζουν τα αυτιά τους και την ουρά τους. Κάποιοι άλλοι κρύβονται και  υπάρχουν και περιπτώσεις σκύλων που μπορεί να κάνουν τα τσίσα τους. Διαβάστε αναλυτικά πώς να βοηθήσετε το  σκύλο σας να ξεπεράσει αυτή τη φοβία στο άρθρο «γιατί ο σκύλος μου φοβάται τους κεραυνούς;»

 Woofland - 10 φοβίες των σκύλων - Επιστήμη και ενημέρωση 2

Ο φόβος των πυροτεχνημάτων  είναι άλλος ένας κοινός φόβος των σκύλων. Παρόμοιος με το φόβο των κεραυνών, με τους δυνατούς και απρόβλεπτους ήχους και το έντονο φως οδηγούν τους μικρούς μας φίλους να τρέμουν να κρύβονται ακόμα και να το σκάνε για να προστατευτούν. Διαβάστε αναλυτικά πώς να βοηθήσετε το  σκύλο σας να ξεπεράσει αυτή τη φοβία στο άρθρο «γιατί ο σκύλος μου φοβάται τα πυροτεχνήματα;»

Woofland - 10 φοβίες των σκύλων - Επιστήμη και ενημέρωση 3

Ο φόβος του να μείνουν μόνα τους (άγχος αποχωρισμού). Τα σκυλάκια που υποφέρουν από το άγχος του αποχωρισμού τείνουν να εμφανίζουν καταστροφικές συμπεριφορές μόλις φύγουν από το σπίτι οι ιδιοκτήτες τους, κάποια άλλα γαβγίζουν μέχρι τελικής πτώσεως και κάποια τρέμουν και ανασαίνουν βαριά και τους τρέχουν σάλια. Ένας τρόπος να τον βοηθήσετε είναι να περνάτε χρόνο μαζί του παίζοντας. Ένα ευτυχισμένο σκυλί είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει πρόβλημα. Επίσης να παρέχετε στο σκύλο σας κόκκαλα, ειδικά αν του αρέσει να μασουλάει πράγματα. Θα τον εμποδίσει από το να μασουλάει τα πράγματα του σπιτιού και τα δικά σας. Επίσης μην κάνετε τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις σας έντονες. Για παράδειγμα, όταν επιστρέφετε στο σπίτι, αγνοήστε τον μέχρι να ηρεμήσει και μετά χαϊδέψτε τον. Τέλος αφήστε στο σκύλο ένα κομμάτι από ρούχο σας, το οποίο έχει τη μυρωδιά σας, όπως μια παλιά μπλούζα με την οποία κοιμηθήκατε πρόσφατα.

Woofland - 10 φοβίες των σκύλων - Επιστήμη και ενημέρωση 4

Ο φόβος του κτηνιάτρου. Δεν είναι και περίεργο που τα περισσότερα σκυλάκια τον φοβούνται καθώς η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο περιλαμβάνει εμβόλια και περίεργα πασπατέματα. Αυτός είναι ένας φόβος που επιλύεται σχετικά ευκολά με απευαισθητοποίηση. Ξεκινήστε να κάνετε κοινωνικές επισκέψεις στον κτηνίατρο σας που θα περιλαμβάνουν μόνο χάδια και λιχουδιές.

Woofland - 10 φοβίες των σκύλων - Επιστήμη και ενημέρωση 5

Ο φόβος της βόλτας με το αυτοκίνητο. Πολλά σκυλάκια φοβούνται και ο φόβος αυτός οφείλεται συνήθως στην έλλειψη πρόωρης έκθεσης σε βόλτες με αυτοκίνητο ή σε αρνητικές εμπειρίες συνδεδεμένες με αυτές, όπως η ζαλάδα  που μπορεί να του προκαλεί ή το ότι η μονή βόλτα με το αυτοκίνητο είναι εκείνη που οδηγεί στον κτηνίατρο. . Διαβάστε αναλυτικά πώς να βοηθήσετε το  σκύλο σας να ξεπεράσει αυτή τη φοβία στο άρθρο «γιατί ο σκύλος μου φοβάται τη βόλτα με το αυτοκίνητο;»

Woofland - 10 φοβίες των σκύλων - Επιστήμη και ενημέρωση 6

Ο φόβος του να ανεβοκατεβαίνει σκάλες. Ένας ιδιοκτήτης σκύλου μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι ο σκύλος του φοβάται τις σκάλες παρά μόνο όταν ο σκύλος βάλει φρένο στα πατούσια μόλις πλησιάσει μια σκάλα. Αυτή η φοβία σχεδόν πάντα οφείλεται στην έλλειψη πρώιμης κοινωνικοποίησης. Ένας σκύλος που δεν εκτίθεται σε σκαλοπάτια ως νεαρό κουτάβι μπορεί αναπτύξει φοβία αργότερα.  Ορισμένα σκυλιά μπορούν να ξεπεράσουν το φόβο τους ανεβοκατεβαίνοντας τα σκαλιά μέσα από ένα παιχνίδι. Άλλοι σκύλοι μπορεί να χρειαστεί να ανακαλύψουν τις σκάλες, κυριολεκτικά, σκαλοπάτι προς σκαλοπάτι.

Woofland - 10 φοβίες των σκύλων - Επιστήμη και ενημέρωση 7

Μπορεί να εκπλαγείτε εάν μάθετε ότι υπάρχουν σκύλοι που φοβούνται τους άνδρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουν κακοποιηθεί στο παρελθόν από κάποιον άνδρα αλλά τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με την έλλειψη της σωστής κοινωνικοποίησης του σκύλου. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι, σταδιακά και χωρίς να πιέζετε το σκύλο, να τον φέρνετε σε επαφή με άνδρες και κάθε φορά που πλησιάζουν όλο και πιο πολύ και δεν δείχνουν να φοβούνται να τους επιβραβεύετε. Θέλει χρόνο και υπομονή.

Woofland - 10 φοβίες των σκύλων - Επιστήμη και ενημέρωση 8

Ο φόβος για τους ξένους είναι παρόμοιος με τον φόβο των ανδρών, αλλά στην περίπτωση αυτή, ένας σκύλος μπορεί να φοβάται οποιοδήποτε δεν γνωρίζει. Αυτό μπορεί να είναι ένα δύσκολο πρόβλημα για να ξεπεραστεί γιατί είναι αδύνατο να διδάξετε το σκυλί σας να αποδεχθεί κάθε πιθανό νέο άτομο. Είναι ευθύνη μας επομένως να τον προστατέψουμε από αυτούς και να τους διδάξουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να χαιρετίσουν τον σκύλο μας ώστε να μην τον τρομάξουν.
Αρχικά ο άγνωστος θα χαιρετίσει τον σκύλο μας μόνο αν ο σκύλος το θέλει. Σε καμία περίπτωση δεν τραβολογάμε ένα σκύλο για χαιρετούρες. Επίσης, δεν αφήνουμε τον άγνωστο να σκύψει πάνω από τον σκύλο μας βγάζοντας φωνούλες με ανοιχτές και τρομαχτικές παλάμες προς το κεφάλι του σκύλου. Αντ’ αυτού, του ζητάμε να χαμηλώσει στο επίπεδο του σκύλου, να απλώσει το χέρι του με μαζεμένα δάχτυλα και με την παλάμη προς το έδαφος, ώστε να μπορέσει ο σκύλος να το μυρίσει στο ύψος περίπου του στήθους του. Αν μπορεί ο ξένος να μην τον κοιτάζει αλλά να κοιτάει αλλού, ακόμα καλύτερα. Είναι σημαντικό να επιτρέπετε στο σκυλί σας να προσεγγίζει νέους ανθρώπους όταν θέλει εκείνο και στους δικούς του χρόνους. Αναγκάζοντας έναν φοβικό σκύλο να δεχτεί έναν ξένο μπορεί να τον ωθήσετε να γίνει επιθετικό.

Woofland - 10 φοβίες των σκύλων - Επιστήμη και ενημέρωση 9

Τα σκυλιά αναπτύσσουν φόβο για τα παιδιά για διάφορους λόγους. Το ένα είναι η έλλειψη πρόωρης έκθεσης του σκύλου με παιδιά. Τα σκυλιά έχουν επίσης συχνά αρνητικές εμπειρίες με τα παιδιά. Ενώ οι προθέσεις ενός παιδιού μπορεί να είναι καλές, ένας σκύλος μπορεί να ερμηνεύσει τις υπερβολές της αγάπης ως απειλή. Οι ιδιοκτήτες σκύλων που φοβούνται τα παιδιά πρέπει να συμβουλευτούν έναν εκπαιδευτή – συμπεριφοριστή σκύλων για να τους βοηθήσει στη επίλυση αυτής της φοβίας.

Woofland - 10 φοβίες των σκύλων - Επιστήμη και ενημέρωση 10

Υπάρχουν σκύλοι που αναπτύσσουν φοβίες με αντικείμενά όπως παραδείγματος χάρη το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η ηλεκτρική σκούπα ή ένα παιδικό παιχνίδι που κινείται ή κάνει θόρυβο. Ο συγκεκριμένος φόβος είναι σχετικά εύκολα επιλύσιμος καθώς αρχικά θα μπορούσαμε να απομακρύνουμε το αντικείμενο από το οπτικό του πεδίο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό ή δεν βοηθήσει τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε στην σταδιακή απευαισθητοποίηση του σκύλου σε σχέση με το αντικείμενο που φοβάται. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως η Έλλη μας σταμάτησε να φοβάται την ηλεκτρική σκούπα.

Οι φόβοι και οι φοβίες των σκύλων είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο θέλει προσοχή στην αρχή ώστε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που φοβίζει το σκύλο μας και υπομονή και χρόνο για να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε.

Eπιμέλεια άρθρου:woofland