Aγάπη: η μυστική υπερδύναμη των σκύλων

Aγάπη: η μυστική υπερδύναμη των σκύλων

Ο λόγος για τον οποίο οι σκύλοι είναι οι καλύτεροι φίλοι μας δεν είναι επειδή είναι έξυπνοι, αλλά επειδή μας αγαπούν!

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, κανείς δεν ήθελε και δεν ενδιαφερόταν να μελετήσει την συμπεριφορά των σκύλων. Για τους βιολόγους, οι σκύλοι δεν ήταν πραγματικά ζώα, αλλά ανθρώπινη δημιουργία, όπως το τέρας του Frankenstein. Για τους ψυχολόγους οι σκύλοι ήταν απλά ένα ακόμη ζώο.

Μόνο οι κτηνίατροι είχαν κάποιο ενδιαφέρον για τη συμπεριφορά των σκύλων, αλλά η ανησυχία τους περιοριζόταν κυρίως στο να αποφύγουν να δαγκωθούν. Το μυαλό των σκύλων ήταν ένα μυστήριο που κανείς δεν ενδιαφερόταν να εξερευνήσει.

Όλα αυτά άλλαξαν όμως στα τέλη του 20ου αιώνα. Ξαφνικά όλοι άρχισαν να ενδιαφέρονται για την νοημοσύνη των σκύλων. Οι μελέτες σχετικά με τις ικανότητες τους πολλαπλασιάστηκαν και όλοι πλέον ενδιαφέρονται για το τι κάνουν οι σκύλοι και τι μπορεί να σκέφτονται.

Οι σκύλοι εξελίχθηκαν και κατάφεραν να κατανοήσουν τους ανθρώπους κάτι που θεωρείται μοναδικό στο ζωικό βασίλειο. «Αρχικά, στις δικές μου μελέτες σχετικά με τη συμπεριφορά των σκύλων είχα κερδίσει τον τίτλο “Debbie Downer” (φανταστικό πρόσωπο συνυφασμένο με την δυσπιστία και τον αρνητισμό) καθώς δεν μπορούσα να πιστέψω ότι οι σκύλοι έχουν την δεξιότητα να “διαβάσουν” την ανθρώπινη συμπεριφορά» αναφέρει ο Clive D L Wynne, συμπεριφοριστής, καθηγητής ψυχολογίας και διευθυντής στο τμήμα κυνολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Δεν είναι ότι δεν πιστεύω ότι οι σκύλοι που ζουν ως κατοικίδια ζώα δεν είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε αυτό που κάνουν οι κηδεμόνες τους – ξέρω πόσο εκπληκτικοί είναι στον να προσαρμόζονται. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν πιστεύω ότι αυτές οι δεξιότητες είναι μοναδικές για τους σκύλους». Εξάλλου δεν είναι τα μόνα κατοικίδια που αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους. Λύκοι που έχουν εκτραφεί ήταν πολύ ευαίσθητοι στις ανθρώπινες ενέργειες και ακόμη και οι νυχτερίδες που εκτρέφονται από τους ανθρώπους (όχι και πολύ καλή ιδέα, παρεμπιπτόντως) μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες προθέσεις.

Jack Rusell αγκαλιά με τη κηδεμόνα του

Έτσι, αν δεν είναι η νοημοσύνη που κάνει τους σκύλους τόσο κατάλληλους για να ζουν με τους ανθρώπους, τι μπορεί να είναι;

Συνεχίζει ο Wynne, «Η απόκτηση λοιπόν ενός νέους σκύλου μετά από πάρα πολλά χρόνια χωρίς συντροφιά σκυλιών, με ώθησε σε μια νέα κατανόηση του τι κάνει τους σκύλους ξεχωριστούς. Ο νέος μας σκύλος, η Ξέφη, δεν ήταν έξυπνη, αλλά αυτό που της έλειπε σε νοημοσύνη το αναπλήρωνε με την γλυκιά συμπεριφορά της. Είναι απίστευτα στοργική και το δείχνει με τον ενθουσιασμό που με χαιρετίζει όταν γυρνάω, με το να με αναζητά όταν είμαστε στο σπίτι μαζί και με χιλιάδες άλλες μικρές χειρονομίες κάθε μέρα. Ήταν αυτή που μου έμαθε αυτό που σχεδόν όλοι οι κηδεμόνες σκύλων γνωρίζουν ήδη: Είναι η απεριόριστη ικανότητα τους για αγάπη, όχι μια μοναδική μορφή νοημοσύνης, που κάνει τους σκύλους να ξεχωρίζουν. Η αγάπη είναι η μυστική υπερδύναμη των σκύλων».

Μαζί με συναδέλφους του, ο Clive Wynne ανακάλυψε πως αυτή η ικανότητα των σκύλων, να δημιουργούν εν τω βάθει συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους, συνδέεται με κάποια γονίδια. Μάλιστα, τα ίδια ακριβώς γονίδια συναντώνται και σε ανθρώπους και όταν μεταλλάσονται δημιουργούν το σπάνιο σύνδρομο Williams Beuren. Κύριο χαρακτηριστικού του οποίου είναι μία πηγαία ανάγκη για δημιουργία θερμών διαπροσωπικών σχέσεων με έντονη την παρουσία του συναισθήματος.

Αν συνδυάσουμε το παραπάνω με άλλες μελέτες από επιστήμονες στην Ατλάντα όπου έχουν αποδείξει πως το κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επιβράβευση ενεργοποιείται όταν οι σκύλοι βλέπουν αγαπημένους τους ανθρώπους καθώς και τις ποικίλες μελέτες για την ωκυτοκίνη (την ορμόνη της αγάπης και του αλτρουισμού) μπορεί να φανεί πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η αγάπη των σκύλων μας.

Συνεπώς, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε εμείς ως κηδεμόνες σκύλων αλλά και ως άνθρωποι είναι να σεβαστούμε τους σκύλους, δικούς μα και μη, και όσο μπορούμε να φροντίζουμε ώστε η καθημερινότητα τους να είναι όσο πιο όμορφη γίνεται.

Επιμέλεια Woofland