Αρέσει στο σκύλο μου η μουσική – Επιστήμη και ενημέρωση

Αρέσει στο σκύλο μου η μουσική – Επιστήμη και ενημέρωση

Παίζει η μουσική αναπόσπαστο ρόλο στη ζωή σας; Ίσως σας αρέσει να ακούτε ροκ κατά τη διάρκεια της μετακίνησης το πρωί ή κλασική μουσική πριν πάτε για ύπνο.

Όποια και αν είναι η προτίμησή σας, είναι σαφές ότι τα διαφορετικά είδη μουσικής προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα στο μυαλό σας. Ενδιαφέρον αποτελεί ότι η μουσική επηρεάζει τα σκυλιά με παρόμοιο τρόπο. Ακολουθούν  όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σχέση μεταξύ σκύλων και μουσικής.

Αρέσει στους σκύλους η μουσική;

Όντως αρέσει στους σκύλους η μουσική αλλά αυτό που κάνει την διαφορά είναι το είδος της μουσικής. “Οι χαλαροί αργοί ρυθμοί, τα απλούστερα μοτίβα και οι χαμηλότερες συχνότητες αποφορτίζουν το νευρικό σύστημα του σκύλου”, λέει η Lisa Spector, συνιδρυτής του “Through the Ear of Dog”. Αντίθετα, “οι έντονοι γρήγοροι ρυθμοί, η πιο σύνθετη μουσική (συχνά με πολλά όργανα) και οι υψηλότερες συχνότητες φορτίζουν το νευρικό σύστημα του σκύλου”.

Αυτό το εύρημα επιβεβαιώθηκε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2002 αναφορικά με την “Ευζωία των ζώων” και τίτλο «Η επίδραση της ακουστικής διέγερσης στη συμπεριφορά των σκύλων που στεγάζονται σε ένα καταφύγιο διάσωσης». Στη μελέτη, τα σκυλάκια που άκουγαν κλασική μουσική ήταν πιο χαλαρά και ήσυχα, ενώ όσα άκουγαν heavy metal γάβγιζαν και ήταν νευρικά, και κάποια άλλα παρέμεναν αδιάφορα στην ποπ μουσική και τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική με το σκυλί σας στο σπίτι;

Η μουσική χρησιμοποιείται συχνότερα ως εργαλείο για να βοηθήσει τους σκύλους που υποφέρουν από προβλήματα άγχους: όταν αφήνετε το σκύλο με κάποιον άλλο άνθρωπο ή σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων, όταν τον αφήνετε μόνο στο σπίτι (άγχους αποχωρισμού),  άγχος που προκαλείται από εξωτερικούς θορύβους και καιρικά φαινόμενα, όπως βροντές, κεραυνοί και πυροτεχνήματα. Αν έχετε ένα ιδιαίτερα υπερκινητικό σκυλί, μπορείτε επίσης να βάλετε μουσική σε μια προσπάθεια να το διατηρήσετε ήρεμο. “Οι μελέτες δείχνουν ότι η κλασσική μουσική έχει μια ηρεμιστική επίδραση στα περισσότερα σκυλιά και τα έντονα είδη μουσικής προκαλούν συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος”, λέει ο Brad Wagoner, πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής σκυλιών στο Cold Nose College στο Murphy της Βόρειας Καρολίνας.

Woofland - Αρέσει στο σκύλο μου η μουσική - Επιστήμη και ενημέρωση

Για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας έχει μια θετική σχέση με τη μουσική θα πρέπει να ξεκινήστε παίζοντας τραγούδια σε στιγμές που βρίσκεται σε μια ήρεμη, χαρούμενη κατάσταση, όπως κατά τη διάρκεια του γεύματος. Σύμφωνα με τον Wagoner, είναι ζωτικής σημασίας να μην συνδυαστεί η μουσική με μια κατάσταση που προκαλεί άγχος στο σκύλο, καθώς μπορεί ο σκύλος να συνδέσει τον ήχο με μια επερχόμενη αγχωτική και στρεσογόνα για εκείνον κατάσταση. Μόλις δημιουργήσετε τη θετική συσχέτιση, θα πρέπει να εισαγάγετε σταδιακά τη μουσική όταν ο σκύλος είναι στρεσαρισμένος. “Όταν αυτό γίνει διαδοχικά, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για ένα σκυλί να κάνει το συσχετισμό”, λέει ο Spector. Εάν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως μια κουβέρτα ασφαλείας που θα χαλαρώνει τον σκύλο σας σε περιόδους πίεσης.

Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε τη μουσική στη ζωή του σκύλου σας με άλλους συναρπαστικούς τρόπους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Wagoner, η κλασσική μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει να κρατήσει το σκυλί σας ήρεμο και εστιασμένο σε ένα περιβάλλον εκπαίδευσης. Ήρεμες μελωδίες μπορούν να βοηθήσουν τον γούνινο φίλο σας να αναρρώσει όταν είναι άρρωστος ή από μια χειρουργική επέμβαση, ενώ οι χαλαροί ρυθμοί μπορούν να τον βοηθήσουν να κοιμηθεί . Το καλύτερο από όλα λέει ο Spector, “είναι το να απολαμβάνεται τη μουσική από κοινού κάτι μπορεί να δημιουργήσει μια όμορφη στιγμή δεσίματος μεταξύ σας”,.

Τώρα γνωρίζετε την απάντηση στην ερώτηση “Αρέσει στους σκύλους η μουσική; Το μόνο πρόβλημα που ίσως προκύψει είναι αν ο σκύλος σας θα εγκρίνει τα τραγούδια της προσωπικής σας μουσικής συλλογής.

Επιμέλεια άρθρου: Αργυρώ Μακρή