Χαμογελούν οι σκύλοι μας; – Επιστήμη και ενημέρωση

Χαμογελούν οι σκύλοι μας; – Επιστήμη και ενημέρωση

Το στόμα του σκύλου ανοίγει στα πλάγια, τα χείλη του «σκαρφαλώνουν» και η γλώσσα του βγαίνει έξω. Οι περισσότεροι που θα δούμε το μουσούδι του σκύλου μας με αυτή την έκφραση θα πιστέψουμε ότι μας χαμογελά.

Αλλά τι συμβαίνει τελικά; Οι σκύλοι χρησιμοποιούν αυτή την έκφραση με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι για να μεταφέρουν τη χαρά τους, την ευχαρίστηση ή την ικανοποίησή τους; Με άλλα λόγια, οι σκύλοι μας χαμογελούν πραγματικά;

Υπάρχουν πολλές εκφράσεις του σκύλου που μπορεί να μοιάζουν με χαμόγελα σε εμάς. Μερικές φορές ο σκύλος απλώς ασθμαίνει, με τα χείλη τραβηγμένα πίσω και το στόμα ανοιχτό που αυτό είναι απλά μια προσπάθεια να μεταφέρει όσον τον δυνατόν περισσότερο δροσερό αέρα από το λαιμό του. Συνεπώς, σε αυτή την περίπτωση σίγουρα δεν χαμογελάει! 

Ορισμένα γρυλίσματα στα οποία σηκώνονται τα χείλη ίσως μοιάζουν με ένα χαμόγελο σε κάποιον (όπως σε ένα μικρό παιδί ή σε κάποιον που δεν είχε σκύλο ποτέ) που δεν γνωρίζει τα σήματα ηρεμίας που συνοδεύουν αυτά τα γρυλίσματα (όπως  γύρισμα του κεφαλιού, άκαμπτο σώμα, ακίνητη και όρθια ουρά κλπ.).

Αλλά η πιο κοινή έκφραση που περνιέται για χαμόγελο είναι αυτή που οι συμπεριφοριολόγοι αποκαλούν «υποταγμένο χαμόγελο». Χαρακτηρίζεται από τα δόντια που βγαίνουν έξω με κωμικό τρόπο καθώς σηκώνονται τα χείλη του, κάτι που δεν πρέπει να συγχέεται με την επιθετικότητα, και συνοδεύεται από χαμηλή στάση του σώματος, μάτια αλλήθωρα και αναποδογυρισμένο λαιμό. Επίσης γνωστό και ως χαμόγελο χαλάρωσης, αυτή η σκυλίσια έκφραση σηματοδοτεί στην πραγματικότητα την αφοσίωση και την επιθυμία να δείξει ότι δεν αποτελεί απειλή.

 Woofland - Χαμογελούν οι σκύλοι μας - Επιστήμη και ενημέρωση

Η Victoria Schade, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων και συγγραφέας του βιβλίου “Bonding With Your Dog”, λέει: «Οι σκύλοι χρησιμοποιούν το σώμα τους για να εκφράσουν την ευτυχία με πολλούς τρόπους, αλλά ένα χαμόγελο όπως αυτό των ανθρώπων δεν είναι συνήθως ένας από αυτούς». Εξηγεί ότι όταν παρατηρούμε τους σκύλους μας να κάνουν μια αγαπημένη τους δραστηριότητα, π.χ. να τρέχουν να παίζουν να κυνηγούν, μεταφράζουμε το ανοιχτό στόμα τους σε χαμόγελο. Προσθέτει μάλιστα: «Το πραγματικό χαμόγελο στους σκύλους είναι ένα σώμα ήρεμο, μια χαλαρή ουρά, μια έκφραση του προσώπου με μαλακά μάτια και ένα χαλαρό στόμα και αυτιά».

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές σε προηγούμενα άρθρα μας, οι σκύλοι μας έχουν διάφορους τρόπους που επικοινωνούν μαζί μας αυτά που αισθάνονται, επιθυμούν ή τους συμβαίνουν. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για όλους εμάς τους κηδεμόνες σκύλων, να γνωρίζουμε τις βασικές εκφράσεις του σκύλου μας και τι σημαίνουν. Αυτό θα μας βοηθήσει να αναγνωρίζουμε ανα πάσα στιγμή τα σημάδια που μας δείχνει και να καταλαβαίνουμε τι μπορεί να συμβαίνει με το σκύλο μας ώστε να μπορούμε να του προσφέρουμε αυτό που έχει ανάγκη. Επίσης θα μας βοηθήσει να είμαστε ασφαλείς και εμείς αλλά και εκείνος. Η γλώσσα των σκύλων, αν ξέρουμε να την ακούμε, έχει να μας πει πολλά!

Επιμέλεια άρθρου: Woofland

Δείτε εδώ αστείες φωτογραφίες σκύλων που χαμογελούν