Έρευνα: Η επιβράβευση του σκύλου ερήμην της ‘εργασίας’

Έρευνα: Η επιβράβευση του σκύλου ερήμην της ‘εργασίας’

Έχετε συνηθίσει να προσφέρετε απλόχερα στον σκύλο σας την επιβράβευση χωρίς να του δίνετε το κίνητρο να προσπαθήσει γι’ αυτό; Αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Σουηδίας θα σας κάνει να το ξανασκεφτείτε.

 Στο επίκεντρο της εν λόγω έρευνας βρέθηκαν τα δημοφιλή Beagles, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για τις ανάγκες του πειράματος.

Αρχικός στόχος της διαδικασίας ήταν τα 12 σκυλάκια ν’ αποκτήσουν εξοικείωση με τρία από τα έξι αντικείμενα ενός συγκεκριμένου εξοπλισμού, στον οποίο συμπεριλήφθηκαν πλαστικά κουτιά, ένα ειδικό πιάνο σκύλου καθώς και ένας μοχλός συνδεδεμένος μ’ ένα κουδούνι. Κάθε φορά που ένα Beagle ολοκλήρωνε επιτυχώς μία δοκιμασία τότε άκουγε έναν χαρακτηριστικό ήχο.

Στο επόμενο στάδιο του πειράματος τα σκυλάκια αφέθηκαν ελεύθερα σε μια αρένα στην οποία υπήρχαν τα παραπάνω αντικείμενα με τα οποία είχαν εξασκηθεί στο αρχικό τους training. Ο χώρος αυτός οδηγούσε σε τρείς εξόδους: σε μια λιχουδιά, σ’ ένα ακόμα σκυλάκι πρόθυμο για παιχνίδι και σ’ ένα οικείο στο κατοικίδιο πρόσωπο. Η πρώτη ομάδα κατέφυγε αυτόματα στον εξοπλισμό με τον οποίο είχε εκπαιδευτεί με στόχο την επιτυχή εκτέλεση καθηκόντων. Από την άλλη πλευρά, τα υπόλοιπα έξι σκυλάκια έλαβαν αυτόματα μία ανταμοιβή, ανεξάρτητα από το αν έφεραν σε πέρας την αποστολή τους.

Παρατηρώντας τη συμπεριφορά των σκύλων, οι ερευνητές έφτασαν σ’ ένα άκρως ενδιαφέρον συμπέρασμα – τα σκυλιά που χειρίστηκαν σωστά τα παιχνίδια φάνηκαν ενθουσιασμένα με τον εξοπλισμό και έδειξαν ανυπομονησία να επιστρέψουν στην αρένα σε αντίθεση με τα φαινομενικά «τυχερά» που ανταμείφτηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα Beagles που προσπάθησαν να θέσουν για παράδειγμα το ειδικό πιάνο σε λειτουργία άρχισαν να κουνούν χαρούμενα τις ουρές τους εμφανώς ανυπόμονα για να βιώσουν μια «εύρηκα» στιγμή! Τα υπόλοιπα μετά το τέλος του πειράματος έδειξαν απροθυμία να επιστρέψουν στο σημείο εκκίνησης εξωτερικεύοντας δυσαρέσκεια δαγκώνοντας ή μασώντας τον εξοπλισμό.

Μήπως, λοιπόν, η συναισθηματική νοημοσύνη δεν αποτελεί αποκλειστικά ένα έμφυτο ανθρώπινο γνώρισμα; Σύμφωνα με τους σουηδούς ερευνητές «Τα ζώα μπορεί να εμφανίσουν μία θετική συναισθηματική κατάσταση ως προς τα δικά τους επιτεύγματα. Τα πειραματόζωα στη μελέτη ήταν ενθουσιασμένα όχι μόνο από την προσδοκία μιας ανταμοιβής, αλλά και από το πως τα ίδια θα μπορούσαν ν’ ασκήσουν έλεγχο και να την κατακτήσουν».

Woofland - η επιβράβευση του σκύλου ερήμην της εργασίας

Δώστε και εσείς με τη σειρά σας το κίνητρο στο κατοικίδιό σας να χρησιμοποιήσει το μυαλό του ενισχύοντας την ικανότητά του να μαθαίνει και να θυμάται. Οι νέες συναισθηματικές του εμπειρίες, ίσως τελικά να αποτελούν το κλειδί για τη διατήρηση της ευημερίας του.

Επιστήμη και ενημέρωση

Εβελίνα Γ. Συρίγου

Δημοσιογράφος