Η ορμόνη της ωκυτοκίνης και η σχέση με τον σκύλο μας

Η ορμόνη της ωκυτοκίνης και η σχέση με τον σκύλο μας

Είναι κοινό μυστικό ότι εμείς εδώ στη woofland αντιμετωπίζουμε τα σκυλιά μας σαν να είναι παιδιά! Εάν ανήκετε και εσείς σε αυτήν την κατηγορία, τότε σας έχουμε πολύ ευχάριστα νέα! Ξεχάστε τα όποια επικριτικά σχόλια ή τα πειράγματα, αφού και η επιστήμη είναι με το μέρος μας!

Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει πως όταν οι τετράποδοι φίλοι μας μας κοιτούν στα μάτια εκκρίνεται στο σώμα μας η ίδια ορμόνη η οποία παράγεται όταν μας κοιτάει ένα νεογέννητο μωρό. Κανένα άλλο ζώο δεν φαίνεται να μπορεί να μας ‘καταλάβει’ με τον τρόπο που μπορούν οι σκύλοι και αυτό το νιώθουμε κάθε φορά που κοιτάζουμε τα σκυλιά μας.
Στο πανεπιστήμιο Azabu, το οποίο βρίσκεται στη Σαγκαμιχάρα στης Ιαπωνίας ο ζωολόγος συμπεριφοριστής και ιδιοκτήτης σκύλων για παραπάνω από 15 χρόνια, Takefumi Kikushui, παρατήρησε αυτό το βλέμμα και αποφάσισε να το μελετήσει αναφορικά με το επίπεδο έκκρισης ορμονών. Το επιστημονικό του εργαστήριο ειδικεύεται στην μελέτη της ωκυτοκίνης, μίας ορμόνης που διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μητρικής σχέσης, στην εμπιστοσύνη αλλά και στον αλτρουισμό. Έτσι, έπεισε 30 φίλους και γνωστούς να τον ακολουθήσουν στο εργαστήριο παρέα με τα σκυλιά τους ή τα υβρίδια λύκων – σκύλων που είχαν κάποιοι. Πριν και μετά από μια τριαντάλεπτη ενασχόληση του κάθε ιδιοκτήτη με τον σκύλο του σε ένα κλειστό δωμάτιο πάρθηκαν από τους ερευνητές δείγματα ούρων. Στο χρόνο της παραμονής τους στο δωμάτιο οι άνθρωποι έπαιξαν και χάιδεψαν τους σκύλους τους ενώ προσπάθησαν να περάσουν κάποιο χρόνο (από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά) κοιτάζοντας στα μάτια ο ένας τον άλλον.Woofland - Έρευνα κατανοώντας την σχέση με τον σκύλο μας
Μετά τη ολοκλήρωση του πειράματος, στα ζευγάρια που δαπάνησαν χρόνο κοιτώντας ο ένας τον άλλον τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξήθηκαν σημαντικά, περίπου κατά 130% για τους σκύλους και 300% για τους ανθρώπους. Αντίστοιχα τα ζευγάρια που δεν κοιτάχτηκαν καθόλου ή στις περιπτώσεις στις οποίες το πείραμα διεξήχθη μεταξύ ανθρώπου και υβριδίου λύκου – σκύλου τα επίπεδα της ορμόνης παρέμειναν ίδια.
Σε δεύτερη φάση, η ορμόνη χορηγήθηκε τεχνητά μέσω εισπνεόμενου σπρεϋ πριν την έναρξη του 30-λεπτου ‘τεστ’. Τα αποτελέσματα εδώ ήταν ακόμα πιο ενθαρρυντικά, καθώς τα θηλυκά αύξησαν τον χρόνο που κοιτούσαν τους ανθρώπους τους κατά 150% ενώ η ωκυτοκίνη αυτή τη φορά αυξήθηκε από το 130% στο 300%. Ο Kikushui εικάζει πως αυτό συνέβη γιατί τα θηλυκά φέρουν το μητρικό ένστικτο, απαραίτητο για τη διαιώνιση του είδους και των θηλασμό των κουταβιών, το οποίο μπορεί να ευθύνεται για την ευαισθησία στη τεχνητή χορήγηση της ορμόνης. Αντιθέτως, τα αρσενικά δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στη συμπεριφορά μετά το εισπνεόμενο σπρέι.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η αύξηση της ωκυτοκίνης ενεργεί στο ανθρώπινο σώμα με τρόπο αντιστρόφως ανάλογο με αυτόν του στρες. Όσο αυτή αυξάνεται τόσο ελαττώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν εξαιρετική σημασία καθώς αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα των ευεργετικών επιπτώσεων που έχει η σχέση με έναν σκύλο. Ας μην ξεχνάμε πως τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι βοηθούν ανθρώπους με αυτισμό ή που υποφέρουν από κάποια μορφή μετατραυματικού στρες (P.T.S.D.) να διαχειριστούν κρίσεις και να κατευνάσουν τα συμπτώματα των ασθενειών τους. 

“Επιστήμη και ενημέρωση”

Γιάννης Διονυσόπουλος