Εσείς μιλάτε στο σκύλο σας – Επιστήμη και ενημέρωση Woofland

Εσείς μιλάτε στο σκύλο σας – Επιστήμη και ενημέρωση Woofland

Είναι γνωστό ότι με το να μιλάει ο γονιός στο μωρό του βελτιώνει τη μεταξύ τους σχέση. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων βλέπουν τα κατοικίδια ζώα τους ως δικά τους παιδιά.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Αν οι σκυλογονείς μιλάνε στα σκυλιά τους με τον ίδιο τρόπο που μιλάνε στα παιδιά τους θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην σχέση τους; Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι έχει.

Όσοι έχουμε σκύλο συνηθίζουμε να του μιλάμε, να τον ρωτάμε για παράδειγμα «ποιος είναι καλό σκυλάκι» και γενικότερα να πιάνουμε κανονική κουβέντα μαζί του και πάντα σε ένα τόνο στοργικό και γλυκό σαν να μιλούσαμε σε ένα βρέφος. Αυτό το κάνουμε ενστικτωδώς επειδή αισθανόμαστε να συνδεόμαστε με το σκύλο μας όπως ακριβώς και με το παιδί μας. Βοηθάει όμως το σκύλο μας να του μιλάμε με αυτό το τρόπο;

Οι ερευνητές Alex Benjamin και Katie Slocombe, στο Πανεπιστήμιο του York στο Ηνωμένο Βασίλειο, έθεσαν ως στόχο να ερευνήσουν εάν η «σκύλο κατευθυνόμενη ομιλία» (so-called dog-speak) βελτιώνει τη σύνδεση μεταξύ κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων και συγκεκριμένα αν είναι χρήσιμη για τα σκυλιά.

Ο Slocombe εξηγεί τα κίνητρα πίσω από την έρευνα, λέγοντας: «Ένα ειδικό μητρώο ομιλιών, γνωστό ως ομιλία που απευθύνεται σε βρέφη, θεωρείται ότι βοηθά στην γλωσσική απόκτηση και βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο ένα μωρό δένεται με έναν ενήλικα. Αυτή η μορφή ομιλίας,” προσθέτει, “είναι γνωστό ότι έχει κάποιες ομοιότητες με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μιλάνε με τα σκυλιά τους, γνωστή ως σκυλο-κατευθυνόμενη ομιλία. Αυτός ο υψηλός ρυθμικός λόγος είναι συνηθισμένος στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με τα σκυλιά στις δυτικές κουλτούρες, αλλά δεν είναι γνωστό αν ωφελεί ένα σκυλί με τον ίδιο τρόπο που ωφελεί ένα μωρό. Θέλαμε να εξετάσουμε αυτή την ερώτηση και να δούμε αν η κοινωνική σύνδεση μεταξύ ζώων και ανθρώπων επηρεάστηκε από τον τύπο και το περιεχόμενο της επικοινωνίας», λέει ο Slocombe.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Animal Cognition https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10071-018-1172-4

Για τη μελέτη, οι ερευνητές σχεδίασαν δύο πειράματα στα οποία ο άνθρωπος αλληλοεπιδρά με τα σκυλιά. Στο πρώτο, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο ομιλίας που απευθύνεται σε ενήλικες και στο δεύτερο τον τρόπο ομιλίας που απευθύνεται σε σκύλους.Woofland - Εσείς μιλάτε στο σκύλο σας - Επιστήμη και ενημέρωση

Το τελευταίο ήταν προσαρμοσμένο για σκύλους τόσο από πλευράς περιεχομένου (δηλαδή, έλεγαν στα σκυλιά “Είσαι καλός σκύλος” , “Θα πάμε μια βόλτα;”κ.α ) όσο και από πλευράς τρόπου (ήρεμη, χαλαρή ομιλία, στοργικός τόνος).

Αντίθετα, η ομιλία που απευθυνόταν σε ενήλικες περιείχε προτάσεις σε έναν «κανονικό» τόνο φωνής όπως «Πήγα στον κινηματογράφο χθες το βράδυ»,.

Τα περιθώρια προσοχής των σκύλων μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τύπων ομιλίας, και αφού άκουσαν και τις δύο ομιλίες τα σκυλιά κλήθηκαν να επιλέξουν με ποιο ομιλητή ήθελαν να αλληλοεπιδράσουν.

Αυτό το πρώτο πείραμα αποκάλυψε ότι τα σκυλιά προτιμούσαν έντονα, ανθρώπους που τους είχαν απευθυνθεί χρησιμοποιώντας την ομιλία σκύλων. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να ήταν απλώς ο συναισθηματικός τόνος που επίδρασε στα σκυλιά και ότι το περιεχόμενο της ομιλίας δεν είχε τίποτα να κάνει με την επιλογή τους.

Τα σκυλιά πρέπει να ακούν λέξεις σχετικές με αυτά

Έτσι, στο δεύτερο πείραμα, το περιεχόμενο από το πείραμα ένα αναπαρήχθη αλλά αντίστροφα, δηλαδή, το περιεχόμενο της ομιλίας που σχετίζεται με το σκυλί μιλήθηκε με τον τρόπο των ενηλίκων και το περιεχόμενο της ομιλίας των ενηλίκων μιλήθηκε με τον τρόπο που μιλάμε στους σκύλους.

Ο Benjamin – ο οποίος είναι Ph.D. υποψήφιος στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του York – συνοψίζει τα ευρήματα.

«Βρήκαμε ότι οι ενήλικες σκύλοι ήταν πιο πιθανό να θέλουν να αλληλοεπιδράσουν και να περάσουν χρόνο με τον ομιλητή που χρησιμοποίησε σκυλο-κατευθυνόμενη ομιλία και με περιεχόμενο που σχετίζεται με το σκυλί, από αυτούς που χρησιμοποίησαν τρόπο ομιλίας που απευθύνεται σε ενήλικες και χωρίς περιεχόμενο σχετικό με το σκυλί. Όταν ανακατεύσαμε τους δύο τύπους ομιλίας και περιεχομένου», προσθέτει, «τα σκυλιά δεν έδειξαν προτίμηση για κανέναν από τους δύο ομιλητές».

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα ενήλικα σκυλιά πρέπει να ακούν σχετικές με αυτά λέξεις που ομιλούνται με συναισθηματική φωνή για να θεωρήσουν ότι αυτό που λέγεται τα αφορά.»

«Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα είναι χρήσιμη για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αλληλοεπιδρούν με τα σκυλιά τους, αλλά και για τους κτηνιάτρους και τους διασώστες», προσθέτει ο Benjamin.

Eπιμέλεια άρθου: woofland