Μου μοιάζει ο σκύλος μου; Επιστήμη και ενημέρωση – Woofland

Μου μοιάζει ο σκύλος μου; Επιστήμη και ενημέρωση – Woofland

Όποιος έχει σκύλο θα σου πει ότι κάθε σκύλος είναι μοναδικός. Οι σκύλοι έχουν προσωπικότητα, πράγματα που τους αρέσουν και πράγματα που δεν τους αρέσουν, ιδιορρυθμίες και συνήθειες που τους κάνουν ξεχωριστούς.

Για πολλά χρόνια οι ιδιοκτήτες σκύλων ορκίζονταν ότι οι σκύλοι τους μοιάζουν. Σε πρόσφατες έρευνες οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα κατοικίδια όντως συμπεριφέρονται όπως και τα αφεντικά τους. Ακριβώς όπως και τα παιδιά έτσι και οι σκύλοι υιοθετούν την προσέγγιση «βλέπω και μαθαίνω» που σημαίνει ότι μιμούνται τις συμπεριφορές και τις ενέργειες των ανθρώπων.

Βιολόγοι και ψυχολόγοι στα πανεπιστήμια της Βιέννης και της Οξφόρδης, συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν ένα πείραμα, ώστε να «δοκιμάσουν» τη θεωρία ότι τα σκυλιά έχουν μια «κοινωνική» ικανότητα να αντιγράφουν αυτό που βλέπουν. Στο πείραμα χρησιμοποίησαν ένα απλό ξύλινο κουτί. Στην έρευνα 10 ιδιοκτήτες σκύλων έδειξαν στους σκύλους τους πώς να ανοίξουν το ξύλινο κουτί. Άλλοτε χρησιμοποιούσαν το κεφάλι τους και άλλοτε τα χέρια τους. Στο πρώτο μέρος του πειράματος οι 5 σκύλοι ανταμείβονταν με λιχουδιές όταν αντέγραφαν την κίνηση του ιδιοκτήτη τους και οι άλλοι 5 όταν δεν αντέγραφαν και χρησιμοποιούσαν διαφορετικό τρόπο.

Το πείραμα επαναλήφθηκε σε κάθε σκύλο πολλές φορές και ο χρόνος που χρειάστηκε για να φτάσει η συμπεριφορά στο επιθυμητό σημείο καταγράφηκε

Το πείραμα επαναλήφθηκε σε κάθε σκύλο εκατοντάδες φορές, καταγράφοντας το χρόνο των επιτυχημένων προσπαθειών (με ποσοστό άνω 85%)

Οι σκύλοι που ενθαρρύνθηκαν να κάνουν ότι και ο ιδιοκτήτης τους έφθασαν στο παραπάνω καταγεγραμμένο ποσοστό 3 φορές νωρίτερα κατά μέσο όρο από εκείνους που ανταμείφθηκαν για να μην τους αντιγράψουν.

Woofland -Επιστήμη και ενημέρωση - Μου μοιάζει ο σκύλος μου

Στο δεύτερο μέρος του πειράματος όλοι οι σκύλοι ανταμείβονταν όταν αντέγραφαν την μέθοδο του αφεντικού τους. Τα 5 σκυλιά που είχαν ανταμειφθεί στο πρώτο μέρος του πειράματος επειδή αντέγραφαν το αφεντικό τους έφθασαν το ποσοστό 2 φορές γρηγορότερα από ότι τα υπόλοιπα 5. Αυτό δείχνει ότι όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα σκυλιά μιμούνται τις ενέργειες που βλέπουν. Ο σκύλοι αναλύουν αυτό που βλέπουν σε μια σειρά στοιχείων από κινήσεις του σώματος εξηγούν οι επιστήμονες. Ουσιαστικά η παρατήρηση κάθε στοιχείου αυτόματα ενεργοποιεί την μιμητική τους συμπεριφορά.

Αναλύοντας το περαιτέρω, αναφέρουν ότι «τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μιμητική συμπεριφορά των σκύλων διαμορφώνεται περισσότερο από τις αναπτυξιακές τους αλληλεπιδράσεις με τον άνθρωπο παρά από την εξελικτική ιστορία της εξημέρωσής τους».

Η Caroline Kisko, από το The Kennel Club, σχολίασε: “Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες και άνθρωποι που ασχολούνται με τα σκυλιά γνωρίζουν εδώ και χρόνια. Η συμπεριφορά ενός σκυλιού επηρεάζεται πολύ όπως αυτή ενός παιδιού. Μέσω της κοινωνικοποίησης, μέσω της μάθησης του σωστού και του λάθους και μέσω της υιοθέτησης παρόμοιων προτύπων συμπεριφοράς. Ελπίζουμε οι ιδιοκτήτες να κατανοήσουν τη σημασία των ενεργειών τους και να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για να δώσουν καλά παραδείγματα και επομένως να επηρεάσουν θετικά τη συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων τους”. Ωστόσο ήταν λιγότερο πεπεισμένη ότι τελικά οι σκύλοι μοιάζουν με τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό που λέει κλείνοντας είναι ότι «Οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν σκύλους που μοιάζουν με εκείνους»

Είναι λογικό ένας ντροπαλός και εσωστρεφής άνθρωπος να επιλέξει ένα ήσυχο και ήπιο κουτάβι ενώ ένας εξωστρεφής και κοινωνικός άνθρωπος να επιλέξει ένα πιο ζωηρό και ενεργητικό σκυλί που χοροπηδάει για να χαιρετήσει όσους βλέπει. Ο κόσμος είναι γεμάτος από μοναδικούς χαρακτήρες τόσο ανθρώπινους όσο και σκυλίσιους.

Επιμέλεια άρθρου: Woofland