Οι σκύλοι μας χειραγωγούν με τα μάτια τους

Οι σκύλοι μας χειραγωγούν με τα μάτια τους

Πόσα έχουν γραφτεί για αυτά τα κουταβίσια μάτια που μας κάνουν ότι θέλουν. “Μια ματιά τους μόνο φτάνει” για να μας λυγίσουν και να υποκύψουμε σε ότι ζητούν.

 Αυτήν την ικανότητα των σκύλων έβαλαν στο μικροσκόπιο τους Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τη ψυχολόγο Δρ. Τζούλιαν Καμίνσκι του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε μια ανατομική αλλαγή,  στο πέρας του χρόνου, γύρω από τα μάτια των σκύλων. Πιο συγκεκριμένα, εξελίχθηκαν οι μύες γύρω από αυτά, οι οποίοι τους επιτρέπουν να κάνουν εκφράσεις που απευθύνονται ιδιαίτερα στον άνθρωπο.

Η μελέτη αναφέρει ότι αυτά «κουτάβισια μάτια» βοήθησαν τους σκύλους να εξημερωθούν και να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους.

Ένας μικρός μυς του προσώπου επιτρέπει στα μάτια του σκύλου να μιμούνται μια έκφραση των μωρών με αποτέλεσμα να “χειραγωγεί” τα ανθρώπινα συναισθήματα. Αυτός ο μυς επίσης επιτρέπει στα σκυλιά να έχουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν “εκφραστικά φρύδια” και να “δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ανθρώπινης επικοινωνίας”.

«Όταν τα σκυλιά κάνουν αυτήν την κίνηση με τα φρύδια τους, φαίνεται να προκαλούν μια ισχυρή επιθυμία στους ανθρώπους να τα φροντίσουν», λέει η  Δρ. Juliane Kaminski.

Αυτή η κίνηση των μυών κάνει τα μάτια των σκύλων να φαίνονται μεγαλύτερα και να θυμίζουν άλλες φορές μωρό και άλλες λυπημένο άνθρωπο.

Woofland - Οι σκύλοι μας χειραγωγούν με τα μάτια τους - Επιστήμη και ενημέρωση

(photo credit: Η Νάιρα της woofland)

Η Δρ. Juliane Kaminski αναφέρει ότι οι άνθρωποι εκδηλώνουν μια αντανακλαστική αντίδραση τρυφερότητας απέναντι στα σκυλιά και θέλουν να προστατεύσουν τους σκύλους με αυτό το ελκυστικό χαρακτηριστικό, δίνοντάς τους ένα εξελικτικό πλεονέκτημα και ενισχύοντας αυτή την αλλαγή στις επόμενες γενιές.

“Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα σκυλιά ανέπτυξαν έναν μυ για να ανεβάζουν το εσωτερικό φρύδι μετά την εξημέρωση τους από τους λύκους”, λέει ο Δρ Kaminski, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Τα ευρήματα, στην ανατομία και τη συγκριτική ψυχολογία, δείχνουν ότι η αλλαγή του προσώπου των σκύλων έχει εξελιχθεί μέσα στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων που ζουν μαζί με τους ανθρώπους.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι σκύλοι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν αυτή την έκφραση (“κουτάβισια μάτια”) όταν ένας άνθρωπος τους κοιτάζει, υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για σκόπιμη συμπεριφορά που προορίζεται για να χειραγωγήσει τον άνθρωπο.

Η Ανατόμος και η συν-συγγραφέας της έκθεσης, καθηγήτρια Anne Burrows του Πανεπιστημίου Duquesne στις ΗΠΑ, λέει ότι με εξελικτικούς όρους οι αλλαγές στους μύες του προσώπου των σκύλων ήταν «εξαιρετικά γρήγορες» και θα μπορούσαν να «συνδέονται άμεσα με την ενισχυμένη κοινωνική αλληλεπίδραση των σκύλων με τους ανθρώπους».

Τα ευρήματα, λέει η καθηγήτρια Bridget Waller του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, δείχνουν “πόσο σημαντικά είναι τα πρόσωπα στο να τραβήξουν την προσοχή μας και πόσο ισχυρή μπορεί να είναι έκφραση του προσώπου στην κοινωνική αλληλεπίδραση.”

Επιμέλεια άρθρου: Woofland