Σκύλοι ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα

Σκύλοι ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως ενώ περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκονται  με καρκίνο του πνεύμονα.

Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) σταδίου ΙΑ είναι 92%. Αυτό πέφτει στο 13% στο στάδιο IIIC NSCLC, και μετά από μετάσταση, τα ποσοστά επιβίωσης πενταετίας κυμαίνονται από 10% έως λιγότερο από 1%, ανάλογα με το στάδιο.

Η εξέταση και η απεικόνιση για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι δαπανηρή και όχι πάντα αξιόπιστη. Οι ακτίνες Χ του θώρακα δίνουν συχνά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ενώ οι μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες υπερδιαγνώσκουν. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το 90% καρκίνων του πνεύμονα που δεν διαγνώστηκε ήταν όταν χρησιμοποιήθηκαν ακτινογραφίες στο θώρακα και οι CT ανιχνεύσεις δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν μικρούς, κεντρικούς, παράπλευρους καρκίνους του πνεύμονα.

Σε έρευνα που έγινε, 3 Beagle κατάφεραν με επιτυχία να δείξουν ότι είναι σε θέση να εντοπίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα με την όσφρηση. Οι ερευνητές λένε ότι οι ικανότητες των σκύλων μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς, αποτελεσματικού και φθηνού μέσου μαζικής ανίχνευσης καρκίνου.

Μετά από οκτώ εβδομάδες εκπαίδευσης, οι σκύλοι (που επιλέχθηκαν για τα ανώτερα οσφρητικά γονίδια των υποδοχέων τους) ήταν σε θέση να διακρίνουν με ακρίβεια 97% τα δείγματα ορού που ελήφθησαν από ασθενείς με κακοήθη καρκίνο του πνεύμονα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην έκδοση του Ιουλίου του “The Journal of the American Osteopathic Association” (https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2736410)

Οι σκύλοι οδηγήθηκαν σε ένα δωμάτιο με δείγματα αίματος τοποθετημένα χαμηλά ώστε να μπορούν να τα μυρίσουν με ευκολία. Κάποια από τα δείγματα προήλθαν από ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και άλλα από υγιείς εθελοντές. Αφού μύριζαν καλά ένα δείγμα, οι σκύλοι καθόντουσαν όταν εντόπιζαν ένα θετικό εύρημα για καρκίνο ή προχωρούσαν στο επόμενο όταν δεν εντόπιζαν κάτι.

Woofland - Σκύλοι ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα - Επιστήμη και ενημέρωση

Ο Δρ Quinn και η ομάδα του πλησιάζουν στην ολοκλήρωση μιας δεύτερης επανάληψης της μελέτης. Αυτή τη φορά τα σκυλιά εργάζονται για τον εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και του ορθού (μέρος του παχέως εντέρου) με χρήση δειγμάτων αναπνοής των ασθενών. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι σκύλοι είναι εξίσου αποτελεσματικοί στην ανίχνευση του καρκίνου μέσω της αναπνοής.

Ο Δρ Quinn πιστεύει ότι η έρευνά του μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες λύσεις διαλογής και διάγνωσης, δημιουργώντας πιθανώς μια αλλαγή στην ανίχνευση του καρκίνου.

“Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι σκύλοι έχουν καλύτερη φυσική ικανότητα να ανιχνεύσουν τον καρκίνο από την πιο προηγμένη τεχνολογία μας”, λέει ο Δρ Quinn. “Μόλις καταλάβουμε τι ξέρουν και πώς, ίσως μπορέσουμε να προχωρήσουμε”.

Ο στόχος είναι να αποκωδικοποιηθεί ο τρόπος  με τον οποίο εντοπίζουν οι σκύλοι τον καρκίνο και τελικά να αναπτυχθεί ένα προϊόν προς μαζική πώληση, παρόμοιο με ένα τεστ εγκυμοσύνης, όσον αφορά το κόστος, την απλότητα και τη διαθεσιμότητα. Ο Δρ Quinn οραματίζεται μια συσκευή στην οποία μπορεί να αναπνεύσει κάποιος και μια αλλαγή χρώματος να δείξει ένα θετικό ή αρνητικό εύρημα.

Επιμέλεια άρθρου: Woofland