3 τρόποι να ελέγξω το σκύλο για ψύλλους – Φροντίδα και υγεία

3 τρόποι να ελέγξω το σκύλο για ψύλλους – Φροντίδα και υγεία

Κάθε φορά που βλέπω τον σκύλο μου να ξύνεται το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι οι ψύλλοι. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές είναι απλώς μια απλή φαγούρα, αλλά πάντα όμως κάνω μια γρήγορη επιθεώρηση για ψύλλους ώστε να σιγουρευτώ.

Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να εξασφαλίσω ότι θα πιάσω το πρόβλημα των ψύλλων (ή των τσιμπουριών) νωρίς. Ο τακτικός έλεγχος του σκύλου και της γούνας του είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε νωρίς την προσβολή από ψύλλους, προτού φύγει εκτός ελέγχου η κατάσταση.

Η έγκαιρη διάγνωση καθιστά ευκολότερη τη θεραπεία

Όσο νωρίτερα αντιληφθούμε μια προσβολή από ψύλλους τόσο το καλύτερο. Οι ψύλλοι (διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο) πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και το κλειδί είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν πολλαπλασιαστούν.

Εάν ζείτε σε ένα σπίτι με πολλά σκυλιά, ελέγχετε κάθε σκύλο ξεχωριστά, ακόμη και αν δεν έχει φαγούρα. Οι ψύλλοι πηδούν από τον έναν στον άλλο οπότε εάν έχει προσβληθεί ένας τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν προσβληθεί και οι άλλοι.

Ας δούμε όμως 3 απλούς τρόπους ελέγχου για ψύλλους.

         1.Κάντε έναν οπτικό έλεγχο για ψύλλους

Για να κάνετε έναν οπτικό έλεγχο, ο σκύλος σας πρέπει να βρίσκεται στο πλάι ή στην πλάτη του και να ξεκινήσετε με την κοιλιά του. Εάν εντοπίσετε τυχόν σκοτεινές κηλίδες που μοιάζουν με βρωμιά, πιθανότατα να κοιτάτε τις ακαθαρσίες των ψύλλων. Τα περιττώματα των ψύλλων εμφανίζονται ως στίγματα βρωμιάς που μοιάζουν με μαύρο πιπέρι. Εάν βρείτε τέτοια στίγματα στον σκύλο σας πάρτε λίγο βρεγμένο χαρτί και τρίψτε τα για να δείτε αν αλλάζουν χρώμα. Τα περιττώματα συνήθως γίνονται ερυθροκαφέ όταν βρέχονται.

         2.Ελέγξτε τον σκύλο σας για ψύλλους με το τεστ της λευκής πετσέτας

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε για ψύλλους (ειδικά εάν ο σκύλος σας έχει σκούρα ή παχιά γούνα) είναι με τη χρήση μιας λευκής πετσέτας. Τοποθετήστε μια λευκή πετσέτα κάτω από τον σκύλο σας και βουρτσίστε τον. Εάν δείτε μαύρα στίγματα να πέφτουν τότε έχετε πρόβλημα.

Woofland - 3 τρόποι να ελέγξω το σκύλο για ψύλλους - Φροντίδα και υγεία
       3.Χρησιμοποιήστε μία χτένα για ψύλλους

Ένα χρήσιμο αξεσουάρ για τους μικρούς μας φίλους είναι η χτένα για ψύλλους. Επειδή τείνουν να παγιδεύονται μεταξύ των σειρών των δοντιών, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα μπολ με ζεστό νερό κοντά για να τη βυθίσετε μετά από κάθε χτένισμα. Άλλωστε, η βύθιση στο ζεστό νερό είναι ο ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τους έχετε πιάσει.

Εάν διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας έχει προσβληθεί από ψύλλους μια επίσκεψη στον κτηνίατρο θα δώσει την λύση στο πρόβλημα σας. Υπάρχουν προληπτικές θεραπείες που μπορείτε να κάνετε ώστε να αποφύγετε αυτούς τους μικρούς ενοχλητικούς επισκέπτες. Μαζί με τον κτηνίατρο σας θα βρείτε αυτό που ταιριάζει στον δικό σας χνουδωτό φίλο!

Επιμέλεια άρθρου: Woofland