5tips για να βοηθήσουμε το σκύλο μας να χάσει βάρος Woofland

5tips για να βοηθήσουμε το σκύλο μας να χάσει βάρος Woofland

“Nα τρώτε λιγότερο και ασκείστε περισσότερο” είναι η απάντηση που ακούμε για την απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο απλή.

Ναι, εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος, πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε, αλλά η απώλεια βάρους δεν σχετίζεται μόνο με αυτό. Έχει να κάνει με την εξεύρεση της ισορροπίας που είναι σωστή για εμάς ώστε να διατηρήσουμε το βάρος.

Το ίδιο μπορούμε να πούμε ότι ισχύει και για τα σκυλιά μας. Για να τους βοηθήσουμε να χάσουν βάρος θα πρέπει να τους βοηθήσουν να κάψουν περισσότερες θερμίδες από ό, τι καταναλώνουν, αλλά για να διατηρήσουν το σωστό βάρος θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία που τους να ταιριάζει.

Τα περισσότερα σκυλιά κερδίζουν βάρος σταδιακά, αλλά η ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους.

Εφόσον επισκεφτούμε τον κτηνίατρο μας και είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα παραπανήσια κιλά που έχει, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στη λαιμαργία του και όχι σε κάτι παθολογικό, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω 5 συμβουλές για να τον βοηθήσουμε να χάσει  βάρος και να το κρατήσει μακροπρόθεσμα.

  1. Ταΐζουμε λιγότερο και ζυγίζουμε το φαγητό

Το πρώτο βήμα είναι προφανές: για να χάσει βάρος ο σκύλος μας πρέπει να τρώει λιγότερο, αλλά συνήθως το δεύτερο μέρος που αφορά στη μέτρηση του φαγητού συχνά παραβλέπεται. Αν πρόκειται να μειώσουμε το φαγητό που δίνουμε στο σκύλο μας ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο καλά δουλεύει αυτό είναι να μετράμε τα γεύματα του και να παρακολουθούμε την πρόοδο του.

Εάν ταΐζαμε μια συγκεκριμένη ποσότητα πρέπει να την μειώσουμε. Χρησιμοποιούμε ένα κύπελλο μέτρησης και μειώνουμε κατά 5%  κάθε ένα από τα γεύματα του σκύλου μας για 3-4 εβδομάδες.Έπειτα,παρακολουθούμε το βάρος του σε εβδομαδιαία βάση. Αν συνεχίσει να αυξάνεται, μειώνουμε άλλο ένα 5% της ημερήσιας δόσης ενώ αν χάνει με υγιείς – φυσιολογικούς ρυθμούς διατηρούμε αυτή τη ποσότητα.

Όταν πρόκειται για το μέγεθος τις μερίδας, είναι εύκολο να υπερεκτιμάμε πόσο χρειάζεται να τρώει ακριβώς και δυστυχώς, οι ετικέτες των σκυλοτροφών δεν είναι ακριβείς. Βασίζονται στο μέγεθος και την ηλικία του σκύλου, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη το επίπεδο δραστηριότητας του. Ένα BorderCollie που εργάζεται σε ένα αγρόκτημα θα χρειαστεί περισσότερες θερμίδες από ένα BorderCollie που κάθεται όλη την ημέρα.

Εάν δεν νιώθουμε άνετα με την αλλαγή της διατροφής του σκύλου μας, ή δεν είμαστε σίγουροι πόσο να μειώσουμε τα γεύματά του, συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας.

  1. Του παρέχουμε περισσότερη άσκηση

Όταν πρόκειται να βοηθήσουμε το σκύλο μας να χάσει βάρος η επιπλέον άσκηση κάθε μέρα μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα. Και δεν εννοώ να πάρουμε το σκύλο μας να τρέξει μαραθώνιο. Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να εξασφαλίσουμε περισσότερη άσκηση. Δύοσυνεδρίες  των 5 λεπτών παιχνιδιού με το μπαλάκι, το frisbie ή διελκυστίνδα κάθε μέρα μπορούν να τον βοηθήσουν να κάψει πολλές θερμίδες.

Εάν το σκυλί μας δεν είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση ξεκινάμε αργά. Κάνουμε ασκήσεις  χαμηλής έντασης, όπως κολύμβηση και περπάτημα, μέχρι να αυξήσει ξανά την αντοχή του. Αντί να πάρουμε τονσκύλο μας για μια βόλτα 8 χλμ το Σαββατοκύριακο, επεκτείνουμε  τις καθημερινές βόλτες με μερικά επιπλέον λεπτά κάθε μέρα. Και αντί να αλλάξουμε  τη χαλαρή βόλτα με τρέξιμο απλά ανεβάζουμε το ρυθμό. Μια γρήγορη βόλτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψουμε και οι δυο θερμίδες.

σχετικά άρθρα: τρέξιμο με το σκύλο μου. σκύλος και άσκηση. ποδήλατο με το σκύλο μου

Προσθέτοντας επίσης καθημερινά παιχνίδια μέσα στο σπίτι όπως το “φέρε αυτό” είναι ένας τρόπος να τον σηκώσουμε από το καναπέ και δεδομένου ότι είναι διασκεδαστικό  μπορούμε να το διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα.

Woofland - 5tips για να βοηθήσουμε το σκύλο μας να χάσει βάρος

  1. Παραλείπουμε τις λιχουδιές

Είναι πολύ εύκολο να ενδίδουμε στα παρακάλια του σκύλου μας για λίγο από το φαγητό που τρώμε αλλά εάν χρειάζεται να χάσει βάρος, θα πρέπει να εξετάσουμε  το ενδεχόμενο να πούμε όχι. Είναι επιπλέον θερμίδες και αναιρούν όλες τις άλλες στρατηγικές απώλειας βάρους που χρησιμοποιούμε.

Εάν χρησιμοποιούμε λιχουδιές  για εκπαίδευση ή εάν θέλουμε να δώσουμε στο σκυλί μας μερικά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξεκινάμε να τα μετράτε. Χρησιμοποιούμε λιγότερες λιχουδιές,  τις σπάμε σε μικρότερα κομμάτιακαι τις μέρες που του δίνουμε λιχουδιές μπορούμε να μειώσουμε λίγο το κανονικό φαγητό του.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε λαχανικά σαν λιχουδιές. Περιέχουν λιγότερες θερμίδες αλλά περιέχουνφυσική ζάχαρη και φυτικές ίνες  γι ‘αυτό τα  χρησιμοποιούμε με μέτρο.

  1. Χωρίζουμε το γεύμα του σε μικρότερα

Ένας εύκολος τρόπος για να τους βοηθήσουμε να χάσουν βάρος είναι να χωρίσουμε το γεύμα τους σε 2 ή 3 μικρότερα. Όπως και εμείς έτσι και τα σκυλιά μας έχουν απλή δομή στομάχου με αποτέλεσμα μετά από κάποιες ώρες το στομάχι τους να είναι άδειο και πεινάνε και πάλι. Η σίτιση του σκύλου μας πολλές φορές την ημέρα μιμείται τις φυσικές συνήθειες και συμβάλλει στη σταθερότητα και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Φαγητό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές θα δώσει στο σκύλο μας την ευκαιρία να κάψει μερικές από αυτές τις θερμίδες μεταξύ των γευμάτων.

  1. Βάζουμε το σκύλο μας να δουλέψει για το φαγητό του

Όταν είμαι αυτός που ευθύνεται  για την ευζωία του σκύλου μου, παρέχοντας του φαγητό και καταφύγιο γιατί πρέπει να τον  βάλω να δουλέψει για αυτό; Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι σκύλοι δεν έχουν πρόβλημα αν χρειαστεί να εργαστούν για το φαγητό τους μέσω ενός μπολ που είναι σε σχήμα λαβύρινθου ή ενός Kong. Για τους περισσότερους είναι και διασκεδαστικό. Οι άγριοι πρόγονοί τους έπρεπε να κυνηγούν για κάθε γεύμα τους και η χρήση ενός παιχνιδιού διανομής τροφίμων είναι ένας εύκολος τρόπος να τους αφήσουμε να χρησιμοποιήσουν μερικές από τις φυσικές ικανότητες τους.

Η χρήση αυτών  των παιχνιδιών θα δώσει στο σκυλί μας πολλή πνευματική διέγερση και επίσης θα τον βοηθήσουν να μην φάει λαίμαργα και είναι ένας εύκολος τρόπος για να τον κρατήσουμε απασχολημένο.

Επιμέλεια άρθρου: woofland