Φροντίδα και Υγεία Σκύλων – Barf – Ωμή διατροφή – Η γνωριμία

Φροντίδα και Υγεία Σκύλων – Barf – Ωμή διατροφή – Η γνωριμία

Πολλοί θα έχετε ακούσει για το BARF. Κάποιοι ίσως έχετε ταΐσει περιστασιακά και ακόμη λιγότεροι σε μόνιμη βάση, με αυτού του είδους την τροφή, το σκύλο σας. Τι είναι, όμως, το Barf; Και τι πραγματικά γνωρίζουμε σχετικά με αυτό το είδος διατροφής;

Η μέχρι τώρα εμπειρία μου, έχει δείξει ότι επικρατεί μεγάλη σύγχυση σχετικά με αυτό το ζήτημα, καθώς επίσης άγνοια, παραπληροφόρηση και, συχνά, ακόμα και φανατισμός. Έτσι ακόμη ένα θέμα γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης ιδιοκτητών, εκτροφέων, pet shop και κτηνιάτρων.
Με το συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσω να φωτίσω αυτό το θέμα, που δείχνει να απασχολεί ολοένα και περισσότερους, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε σήμερα στα χέρια μας.
Ως ωμές δίαιτες περιγράφονται όλες οι ζωοτροφές, που περιέχουν ένα ή περισσότερα ωμά συστατικά, τα οποία προέρχονται από εκτρεφόμενα ή άγρια ζώα. Τέτοια συστατικά είναι: κρέας (μύες), σπλάχνα (νεφροί, συκώτι κα.), κόκκαλα από θηλαστικά ζώα, ψάρια ή πουλερικά καθώς επίσης και μη παστεριωμένο γάλα και ωμά αυγά. Συχνά εμπλουτίζονται με ωμά φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές αυτές μπορεί να είναι σπιτικές συνταγές που τις φτιάχνει μόνος ο ιδιοκτήτης για το σκύλο του ή συσκευασμένες τροφές, που πωλούνται στο εμπόριο.
Από τις πιο δημοφιλείς συνταγές για ωμή διατροφή είναι το BARF που δημιούργησε, ο αυστραλός κτηνίατρος, Dr Billinghurst. Στα βιβλία του αρχικά ο όρος BARF προερχόταν από τις λέξεις “Bone And Raw Food” δηλαδή “Κόκκαλα και Ωμή Τροφή” και μετέπειτα τον άλλαξε σε ‘’Biological Appropriate Raw Food’’ δηλαδή ‘’Βιολογικά Κατάλληλη Ωμή Τροφή’’. Άλλες τέτοιες γνωστές συνταγές είναι : The Ultimate Diet, the Volhard Diet κα.
Στην Ελλάδα ο όρος BARF είναι ο πλέον γνωστός και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τόσες πολλές διαφορετικές συνταγές, σπιτικές και εμπορικές με τόσα διαφορετικά υλικά και διαφορετικές προδιαγραφές, που πραγματικά για να αποφασίσει κάποιος αν είναι υπέρ ή κατά, θα πρέπει πρώτα να διευκρινίσει σε τι αναφέρεται.
Ας δούμε, αρχικά, ποια είναι η φιλοσοφία της διατροφής αυτής και τα επιχειρήματα που την πλαισιώνουν.Woofland - Barf - Ωμή διατροφή Σκύλων
Το σκεπτικό της ωμής διατροφής των σκύλων ξεκινάει από την εξέλιξή του. Ο σκύλος είναι απόγονος του λύκου, ενός σαρκοφάγου ζώου που σκοτώνει και τρώει το θήραμά του στο σύνολό του χωρίς κάποια προηγούμενη επεξεργασία, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές της ωμοφαγίας. Η ωμή τροφή είναι πιο υγιεινή, καθώς η θερμική επεξεργασία των τροφών τις υποβαθμίζει και καταστρέφει πολύτιμα συστατικά τους, όπως οι βιταμίνες. Επίσης στις βιομηχανοποιημένες τροφές γίνεται χρήση πολλών υδατανθράκων που ο σκύλος ως σαρκοφάγο ζώο δεν μπορεί να πέψει, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων παθολογικών προβλημάτων.
Υπάρχουν πολλές ανέκδοτες αναφορές γύρω από τα πλεονεκτήματα της ωμής διατροφής που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και διατυπώνονται σε διάφορα forum στο διαδίκτυο. Λαμπερό τρίχωμα που δεν πέφτει και δε μυρίζει, λιγότερα κόπρανα, πιο υγιή δόντια, καλύτερη ανάπτυξη και ευκολότερη διαχείριση του βάρους είναι αυτά που ακούς πιο συχνά. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι που τρώνε μόνιμα ωμές τροφές δεν εμφανίζουν αλλεργίες, ενώ αναπτύσσουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι δεν αρρωσταίνουν τόσο εύκολα. Κάποιοι αναφέρουν ακόμη πως η ωμή διατροφή αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου και το κλειδί της μακροζωίας .
Για το σωστό και υπεύθυνο ιδιοκτήτη που θεωρεί το σκύλο του μέλος της οικογένειάς του, οι παραπάνω αιτιάσεις ακούγονται πολύ θελκτικές. Επίσης, η γενικότερη αμφισβήτηση των πολυεθνικών εταιριών, τα διατροφικά σκάνδαλα, που κατά καιρούς εκδηλώνονται και στο χώρο των ζωοτροφών (πχ: η μαζική απόσυρση από την αγορά της Αμερικής και της Ευρώπης το 2007 ζωοτροφών λόγω παρουσίας melamine-cyanuric acid, η οποία ενοχοποιήθηκε για περιστατικά οξείας νεφρικής ανεπάρκειας σε σκύλους και γάτες) ωθούν πολλούς ιδιοκτήτες σε αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών διατροφής. Επιπλέον ο συνειρμός ωμό-μη επεξεργασμένο, δηλαδή φυσικό, άρα υγιεινό για τους περισσότερους από εμάς μοιάζει απόλυτα λογικός. Η ωμοφαγία εξάλλου υπάρχει σαν τάση και στην ανθρώπινη διατροφή .
Έχουν οι παραπάνω απόψεις επιστημονική τεκμηρίωση;
Υπάρχουν κίνδυνοι που προκύπτουν από τη χρήση των ωμών τροφών;
Ο αντίλογος στο επόμενο άρθρο….

Χατζή Μάρθα
Κτηνίατρος ζώων συντροφιάς

Φροντίδα και υγεία σκύλων