Ο σκύλος μου βλέπει εφιάλτες τι να κάνω – Woofland

Ο σκύλος μου βλέπει εφιάλτες τι να κάνω – Woofland

Είναι οικεία εικόνα για όσους έχουν σκύλο να τον βλέπουν την ώρα που κοιμάται να τεντώνει τα πόδια του, να κουνάει την ουρά του και να κάνει περίεργους ήχους (κάτι μεταξύ ήπιου κλαψουρίσματος και αναστεναγμού).

Ξέρουμε ότι εκείνη την ώρα βλέπει ένα καλό όνειρο. Τι γίνεται όμως όταν ξαφνικά ο σκύλος “χτυπιέται” στον ύπνο του έντονα και φωνάζει; Βλέπει εφιάλτη; Εάν ναι, τότε τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω;

Πριν φτάσουμε στα “τρομακτικά” όνειρα, ας μιλήσουμε για τα καλά όνειρα που βλέπουν οι σκύλοι μας. Όπως έχουμε ξαναδεί στο άρθρο “Βλέπει ο σκύλος μου όνειρα” ο εγκέφαλος των σκύλων και των ανθρώπων έχει αρκετές ομοιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι τα κύματα του εγκεφάλου μας και του εγκεφάλου των σκύλων περνούν από τα ίδια στάδια δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ακριβώς όπως οι ανθρώπινοι έτσι και τα σκυλιά ονειρεύονται τις αναμνήσεις τους. Επίσης, ονειρεύονται και επεξεργάζονται τα συναισθήματα που έχουν βιώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα όνειρα των σκύλων συνήθως αφορούν τις ημερήσιες δραστηριότητες τους, όπως την βόλτα, το παιχνίδι με το μπαλάκι, μια συνάντηση με κάποιον σκύλο κ.ο.κ.

Ποιοι είναι όμως οι εφιάλτες των σκυλιών μας;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σκυλιά ονειρεύονται συγκεκριμένα γεγονότα της ζωή τους. Προφανώς οι εφιάλτες αφορούν μια παρελθοντική αρνητική εμπειρία την οποία και ξαναζούν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα σκυλιά που διασώθηκαν, εγκαταλείφθηκαν ή κακοποιήθηκαν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από εφιάλτες σε σχέση με τους σκύλους που είχαν πάντα ένα σταθερό σπίτι.

Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω;

Πρώτα από όλα αφήνουμε το σκύλο μας να συνεχίσει να κοιμάται την ώρα του εφιάλτη. Ένας τρομαγμένος σκύλος είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να γρυλίζει ακόμη και να δαγκώσει. Αν νιώσουμε ότι πρέπει να ξυπνήσουμε το σκύλο μας, φωνάζουμε απαλά το όνομά του και τον ξυπνάμε χωρίς να τον αγγίξουμε. Συνεχίζουμε να του μιλάμε με μια χαλαρωτική φωνή μέχρι να αποκοιμηθεί ξανά.

Ακολουθούν παρακάτω μερικές οδηγίες στα πλαίσια δημιουργίας ενός ήρεμου περιβάλλοντος ύπνου:

1. Χρησιμοποιούμε ένα crate (Δείτε εδώ video) για να του δώσουμε ένα ασφαλές σημείο ύπνου.

2. Προμηθευόμαστε ένα άνετο κρεβάτι: τα στρώματα αφρού μνήμης είναι ιδιαίτερα καλά για τις αρθρώσεις.

3. Βάζουμε απαλή μουσική (π.χ. κλασσική) καθώς έρευνες σε καταφύγια έχουν δείξει πως είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες. Διαβάστε εδώ

4. Δοκιμάζουμε το τύλιγμα πίεσης για άγχος, όπως το δημοφιλές ThunderShirt (δείτε σχετικό άρθρο πως να το φτιάξετε μόνοι σας)

5. Χρησιμοποιούμε ένα κολάρο απελευθέρωσης φερομόνης μετά από επικοινωνία με τον κτηνίατρο μας.

6. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε επίσης είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας να εστιάσουμε στο να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα βοηθήσουν το σκύλο μας να έχει έναν καλό ύπνο. Άσκηση, βόλτες, παιχνίδι, ευχάριστες εμπειρίες και ένας ασφαλής χώρος ύπνου, μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον κόσμο των ονείρων του σκύλου μας.

Αν οι εφιάλτες είναι συχνοί, επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας. Ο κτηνίατρος θα είναι σε θέση να διαγνώσει, εάν υπάρχουν, ιατρικοί λόγοι πίσω από τους εφιάλτες του σκύλου μας.

Πάνω από όλα πρέπει να χαλαρώσουμε εμείς

Εάν ο σκύλος μας βλέπει περιστασιακά εφιάλτες, δεν υπάρχει λόγους να ανησυχήσουμε. Ακριβώς όπως όταν βλέπουμε εμείς ένα κακό όνειρο έτσι και το σκυλί μας θα ξυπνήσει και θα ξεχάσει ότι συνέβη ποτέ.

Επιμέλεια άρθρου: woofland