Πως να καθαρίσω τα αυτιά του σκύλου μου

Πως να καθαρίσω τα αυτιά του σκύλου μου

Το συχνό καθάρισμα των αυτιών είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας του σκύλου σας. Οι λοιμώξεις στα αυτιά είναι σχετικά συχνές μεταξύ των σκύλων και αν και προκαλούνται από διάφορους λόγους,

οι κτηνίατροι επιμένουν ότι το τακτικό καθάρισμα τους μπορεί να τις κρατήσει μακριά. Ακριβώς όπως το κόψιμο των νυχιών έτσι και το καθάρισμα των αυτιών δεν είναι ότι καλύτερο για ορισμένους σκύλους με αποτέλεσμα να μην συνεργάζονται. Πώς μπορείτε να κάνετε τα πράγματα πιο ευχάριστα και για τους δυο σας;

 #1 – Εξοικείωση και Ασκήσεις χειρισμού

Αντί να βάλετε κατευθείαν το καθαριστικό στο αυτί, ξεκινήστε διδάσκοντας στον σκύλο σας να αισθάνεται άνετα μαζί σας όταν ακουμπάτε ή κρατάτε τα αυτιά του και επιβραβεύοντας τον, όπως ακριβώς κάνουμε και στο εισαγωγικό βίντεο με τις ασκήσεις χειρισμού. Εάν αυτό το πρώτο στάδιο πετύχει τότε προχωρήστε στο επόμενο ακουμπώντας ένα καθαριστικό μαντηλάκι στο αυτί. Σε κάθε βήμα μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον σκύλο σας. Μετά από μερικές επαναλήψεις θα μπορείτε να προσθέσετε το καθαριστικό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Μην πιέζετε τον σκύλο σας και εάν δείτε ότι δυσκολεύεται σε κάποιο από τα βήματα τότε πηγαίνετε ένα πίσω και ξαναπροσπαθήστε.

 # 2 – Δοκιμάστε την τεχνική του Chin Rest

Διδάσκοντας στον σκύλο σας ένα πολύ καλό Chin rest, θα σας βοηθήσει στο να προχωρήσετε πιο γρήγορα στις ασκήσεις χειρισμού δημιουργώντας παράλληλα έναν ευχάριστο συσχετισμό. Εάν δεν είστε βέβαιοι πως να διδάξετε την συμπεριφορά μπορείτε να δείτε εδώ το βίντεο που έχουμε δημιουργήσει για την εκμάθηση της συμπεριφοράς.

Woofland - Πως να καθαρίσω τα αυτιά του σκύλου μου - Φροντίδα και υγεία σκύλων

 

# 3 – Start Button Behavior

Για εσάς που θέλετε να πάτε ένα βήμα παρακάτω έχοντας ταυτόχρονα την πλήρη συμμετοχή και συγκατάθεση του σκύλου σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική των Start Button Behaviors. Μέσα από αυτό το πρωτόκολλο, ο σκύλος σας μαθαίνει πως μόνο αν κάνει μία συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα ένα νεύμα ή μία κίνηση του κεφαλιού, θα προχωρήσετε στο επόμενο (δυσάρεστο) στάδιο, αυτό της καθαριότητας. Έτσι, σταδιακά μαθαίνει πως έχει έλεγχο σε σχέση με ότι συμβαίνει στο σώμα του και νιώθει ασφαλής. Το concept είναι λίγο σύνθετο αλλά μπορείτε να δείτε το αντίστοιχο βίντεο που έχουμε δημιουργήσει (δείτε εδώ) το οποίο θα αποσαφηνίσει όλες σας τις απορίες.

 # 4 – Το τρίπτυχο της επιτυχίας

 Υπομονή, επιμονή και τον σκύλο με το μέρος σας λοιπόν. Όπως κάθε πτυχή της εκπαίδευσης έτσι και οι ασκήσεις χειρισμού απαιτούν χρόνο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως για τους περισσότερους σκύλους είναι ένα εντελώς άγνωστο concept. Φανταστείτε πόσο πιο σύνθετο γίνεται όταν αυτή η διαδικασία, για πολλά σκυλιά, καταλήγει να είναι ελαφρώς επίπονη (λόγω συχνών λοιμώξεων του αυτιού). Το σημαντικότερο μυστικό όλων είναι πως ο σκύλος σας πρέπει να είναι με το μέρος σας καθώς αρκεί μόνο μία δυσάρεστη εμπειρία για να τον κάνει να βλέπει το φιαλίδιο με τις σταγόνες και να φεύγει τρέχοντας.

Με βηματική προσέγγιση και καθημερινή εξάσκηση, σε μερικές εβδομάδες θα μπορείτε να βάζετε σταγόνες χωρίς καμία δυσκολία!

Γιάννης Διονυσόπουλος