Σκύλος και τροφικές αλλεργίες – Φροντίδα και υγεία σκυλων

Σκύλος και τροφικές αλλεργίες – Φροντίδα και υγεία σκυλων

Τι είναι η τροφική αλλεργία;

Μια τροφική αλλεργία είναι μια υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάτι που περιέχει το φαγητό, συνήθως σε μια πρωτεΐνη.

Κατά τη διάρκεια της πέψης, τα διάφορα συστατικά του φαγητού διασπώνται και το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου θεωρεί λανθασμένα κάποιο μέρος της τροφής ως απειλή και εμφανίζει μια ασυνήθιστα ισχυρή αμυντική στάση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η άμυνα μπορεί να γίνει πιο επιθετική και τα συμπτώματα να επιδεινωθούν.

Είναι σημαντικό να διακρίνετε την τροφική αλλεργία από την δυσανεξία σε τρόφιμα, η οποία δεν εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου. Οι δυσανεξίες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν γαστρεντερική αντίδραση, όπως κακής ποιότητας εκκενώσεις του εντέρου ή γουργουρητούς ήχους στο πεπτικό σύστημα. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει στο να διακρίνετε τι ακριβώς συμβαίνει με το δικό σας σκύλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας;

Οι τροφικές αλλεργίες σε σκύλους εκφράζονται συχνότερα μέσω του δέρματος ως φαγούρα. Αυτό μπορεί να αφορά ολόκληρο το σώμα ή να επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως τα αυτιά ή τα πόδια. Χρόνιες ή περιοδικές λοιμώξεις των αυτιών ή του δέρματος συναντώνται συχνά. Οι αντιδράσεις βρίσκονται συχνά στο πρόσωπο, στην κοιλιά, ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών ή κάτω από τα μπροστινά πόδια. Η υπερβολική ή συνεχής φαγούρα και το δάγκωμα της προσβεβλημένης περιοχής συναντάται συχνά και σε σοβαρές περιπτώσεις ο σκύλος βρίσκεται σαφώς σε δυσφορία και κινδυνεύει.

Πώς αναπτύσσονται οι αλλεργίες στα τρόφιμα;

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι τροφικές αλλεργίες αναπτύσσονται εξαιτίας μιας κατάστασης που ονομάζεται δυσθυμία, κοινώς γνωστή ως “διαρροή του εντέρου”. Αυτό μπορεί να οριστεί ως μια ανισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα, με ανεπαρκή «φιλικά» βακτήρια και πάρα πολλά «κακά» βακτήρια. Με αυτή την ανισορροπία, η εντερική επένδυση δημιουργεί φλεγμονή και εξασθενεί και δεν είναι σε θέση να εμποδίσει τα αδιάλυτα σωματίδια τροφίμων ή τους δυνητικά τοξικούς οργανισμούς να περάσουν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα τα βλέπει ως εισβολείς και προκαλεί μια υπερευαίσθητη αντίδραση. Μόλις μια συγκεκριμένη τροφή κατατάσσεται ως απειλή από το ανοσοποιητικό σύστημα, αυτό παραμένει “σε επιφυλακή” και μπορεί να αντιδρά με τον ίδιο τρόπο για το υπόλοιπο της ζωής του σκύλου.

Τα αντιβιοτικά είναι συχνά η αιτία της αρχικής ανισορροπίας των βακτηριδίων στο πεπτικό σύστημα του σκύλου. Άλλα φάρμακα, όπως τα εμβόλια, τα στεροειδή και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDS) μπορούν να συμβάλουν. Υπερβολικά επεξεργασμένες διατροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σιτηρών και πρόσθετα τροφίμων εμπλέκονται επίσης στην ανάπτυξη αλλεργιών.

Woofland -Σκύλος και τροφικές αλλεργίες - Φροντίδα και υγεία σκύλων

Τι μπορείτε να κάνετε για να θεραπεύσετε αλλεργίες τροφίμων;

Η τροφική αλλεργία δεν θεραπεύεται, οπότε πρέπει να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και να αποφευχθεί η πηγή της αλλεργικής αντίδρασης. Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στην ανακούφιση της φαγούρας, αλλά οι μακροχρόνιες παρενέργειες είναι σοβαρές. Οι τοπικές θεραπείες όπως αλοιφές, κρέμες ή σπρέι σπάνια βοηθούν. Ο καθορισμός του λόγου και της τροφής που δημιουργεί αλλεργία στο σκυλί σας η αποφυγή αυτής στο μέλλον είναι η προτεινόμενη πορεία δράσης, αν και δεν είναι πάντα εύκολο να καθοριστεί. Η μετάβαση σε μια πηγή πρωτεΐνης που ο σκύλος δεν είχε φάει ποτέ πριν, και ο αυστηρός περιορισμός της διατροφής για μια περίοδο 8 έως 10 εβδομάδων, βλέποντας τα συμπτώματα να ξεκαθαρίζουν και στη συνέχεια επαναφέροντας το ύποπτο φαγητό μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες. Επαναλαμβανόμενες δοκιμές τροφίμων που χρησιμοποιούν πρωτεΐνες μονής πηγής και απλές δίαιτες είναι συχνά απαραίτητες και συνιστάται η καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας καθώς μόνο εκείνος θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει σωστά.

Επιμέλεια άρθρου woofland