Γιατί ο σκύλος μου δεν αφήνει να αγγίζω τις πατούσες του

Γιατί ο σκύλος μου δεν αφήνει να αγγίζω τις πατούσες του

Οι πατούσες του σκύλου είναι υπεύθυνες για να του παρέχουν  αισθητηριακές πληροφορίες για το περιβάλλον του. Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να αντισταθούν  εάν προσπαθήσουμε να τις αγγίξετε απλώς και μόνο επειδή τους κάνει να αισθάνονται αμήχανα ή ευάλωτα.

 Aυτό τo ανακαλύπτουμε όταν πάμε να καθαρίσουμε τα πόδια τους για πρώτη φορά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Γιατί δεν έχουμε μάθει στον σκύλο μας πως το άγγιγμα των πατουσών του φέρνει κάτι ευχάριστο.

Ας δούμε παρακάτω μερικούς λόγους για τους οποίους ο σκύλος μου δεν με αφήνει να αγγίζω τις πατούσες του.

Φόβος

Για ένα σκύλο που δεν είναι συνηθισμένος να του πειράζουν τις πατούσες αυτό μπορεί να είναι μια στρεσογόνα διαδικασία. Για κάποιους σκύλους μία άσχημη εμπειρία στο παρελθόν, όπως κάποιο δυσάρεστο κόψιμο νυχιών ή το τράβηγμα κάποιου αντικειμένου από τις πατούσες μπορεί να τους δημιουργεί φόβο στην προοπτική ότι κάποιος θα πειράξει τα πόδια τους.

Αισθητήρια θέματα

Τα μαξιλαράκια των σκύλων έχουν νεύρα που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο. Αυτοί οι αισθητήριοι υποδοχείς βοηθούν τα σκυλιά να διερευνήσουν το περιβάλλον τους, ειδικά σε σχέση με την σταθερότητα και την κατάσταση της γης ή των δαπέδων. Μπορούν να πουν στο σκυλί αν η επιφάνεια είναι συμπαγής, υγρή, κρύα ή αιχμηρή. Η αισθητηριακή υπερφόρτωση της ανθρώπινης αφής μπορεί να είναι πάρα πολύ για να την δεχτούν ορισμένα σκυλιά.

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου δεν αφήνει να αγγίζω τις πατούσες του

Αλληλεπίδραση σκύλου με σκύλο

Οι σκύλοι αγαπούν να παλεύουν και να κυλιούνται όταν παίζουν με φίλους. Ένα φιλικό παιχνίδι συχνά ξεκινά με το ένα σκυλί να μυρίζει το άλλο. Θα παρατηρήσετε ότι τα σκυλιά που εμπλέκονται σε μια συνάντηση παιχνιδιού ή χαιρετισμού, θα αγγίξουν και θα μυρίσουν τις περισσότερες περιοχές των σωμάτων του άλλου σκύλου εκτός από τα πόδια του . Αυτό υποδηλώνει ότι η δυσαρέσκεια που έχουν για το άγγιγμα της πατούσας τους είναι κατανοητό μεταξύ των σκύλων.

Αυτή η φυσική ευαισθησία που έχουν δεν θα χρειαζόταν να την αντιμετωπίσουν αν μπορούσαν να κάνουν μόνοι τους πεντικιούρ και να φροντίσουν μόνοι τους τις πατούσες τους. Αλλά για να παραμείνει το σκυλί σας ορθοπεδικά υγιές χρειάζεται συχνό κόψιμο των νυχιών και έλεγχο για τυχόν ξένα σώματα που μπορεί να έχουν εισέλθει στις πατούσες και μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή και μόλυνση αν δεν αφαιρεθούν. Δείτε εδώ σχετικό βίντεο με ασκήσεις χειρισμού που θα σας βοηθήσουν να κάνετε αυτή τη διαδικασία πιο ευχάριστη.

Eπιμέλεια άρθρου: woofland

Γιατί ο σκύλος μου

Εγγραφείτε στο κανάλι της Woofland εδώ