Γιατί ο σκύλος μου έχει μουστάκια

Γιατί ο σκύλος μου έχει μουστάκια

Οι σκύλοι έχουν ένα σύνολο από δύσκαμπτες τρίχες που προεξέχουν από τις πλευρές της μουσούδας τους και οι οποίες γενικά λέγονται μουστάκια.

 

Τεχνικά αυτές οι ειδικές τρίχες ονομάζονται φαβορίτες. Αλλά ένα πιο ταιριαστό όνομα για αυτές είναι αισθητήρες καθώς βοηθούν τους σκύλους να αισθάνονται το δρόμο τους μέσα από στον κόσμο.

Πως διαφοροποιούνται από τις υπόλοιπες τρίχες;

Αρχικά, είναι πολύ πιο άκαμπτες και ενσωματωμένες πιο βαθιά στο δέρμα. Πολύ σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι στη βάση τους υπάρχει υψηλή συγκέντρωση νευρώνων που έχουν ευαισθησία στην αφή, έτσι ώστε η παραμικρή πίεση σε αυτές τις άκαμπτες τρίχες να προκαλέσει νευρική απόκριση.

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου έχει μουστάκια

Που χρησιμεύουν;

Χρησιμεύουν ως μια συσκευή έγκαιρης προειδοποίησης. Πρακτικά τον «ενημερώνουν» ότι κάτι βρίσκεται πολύ κοντά του και μπορεί να βλάψει το πρόσωπο ή τα μάτια του. Σε σκύλους στους οποίους τα μουστάκια έχουν αφαιρεθεί θα παρατηρήσετε ότι δείχνουν πιο αβέβαιοι στις κινήσεις στο σκοτάδι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες κινούνται πιο αργά καθώς δεν παίρνουν τις απαραίτητες πληροφορίες ως προς την τοποθεσία αντικειμένων στον χώρο.

Όταν όμως ο σκύλος έχει τα μουστάκια του, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να έρθει το σώμα του σε επαφή με μια επιφάνεια για να ξέρει ότι είναι εκεί. Αυτές οι ειδικές τρίχες είναι τόσο ευαίσθητες που μπορούν να καταγράψουν μικρές αλλαγές στα ρεύματα αέρα. Για παράδειγμα όταν ένας σκύλος προσεγγίζει ένα αντικείμενο, όπως έναν τοίχο, ο αέρας που χτυπάει πάνω στην επιφάνεια και επιστρέφει κάμπτει ελαφρώς τα μουστάκια του. Η προκύπτουσα νευρωνική αντίδραση είναι αρκετή για να τον ενημερώσει ότι κάτι είναι κοντά πολύ πριν τον αγγίξει. 

Γι’ αυτό λοιπόν είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αγγίζουμε τα μουστάκια του σκύλου μας και εννοείται πως δεν τα κουρεύουμε! 

Επιμέλεια άρθρου: Woofland

Για περισσότερες απαντήσεις στα “Γιατί” που σας απασχολούν σε σχέση με το σκύλο σας δείτε εδώ