Γιατί ο σκύλος μου κοιμάται συνέχεια – Woofland

Γιατί ο σκύλος μου κοιμάται συνέχεια – Woofland

Σίγουρα βλέπετε το σκύλο σας να κοιμάται και να ξανακοιμάται και σίγουρα έχετε αναρωτηθεί γιατί κοιμάται συνέχεια.

Ένα (από τα πολλά!) φοβερά πράγματα που κάνουν οι σκύλοι είναι, ότι μπορούν να κοιμούνται ότι ώρα θέλουν, για όση ώρα θέλουν, όπου θέλουν γιατί απλά μπορούν. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει όταν και εμείς θα θέλαμε να κάνουμε το ίδιο;

Ευτυχώς, ο σκύλος σας δεν προσπαθεί να σας κάνει να ζηλέψετε με τις συνήθειες του ύπνου. Στην πραγματικότητα, είναι απολύτως φυσιολογικό για τα σκυλιά να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κοιμώμενα.

Ας δούμε λοιπόν γιατί ο σκύλος σας κοιμάται συνέχεια.

Οι σκύλοι κοιμούνται περισσότερο από τους ανθρώπους

Σκέφτεστε ότι ο σκύλος σας κοιμάται όλη μέρα. Λογικό είναι εάν τον συγκρίνετε με το πόσο κοιμάστε εσείς. Σύμφωνα με τον Δρ. Evan Antin, κτηνίατρο στο Κτηνιατρικό Νοσοκομείο Conejo Valley στο Thousand Oaks της Καλιφόρνια, οι σκύλοι κοιμούνται περίπου 12 έως 14 ώρες την ημέρα. Ο Δρ.Antin επισημαίνει, ότι το πόσο ένα σκυλί κοιμάται εξαρτάται πολύ από την ηλικία του, τη φυλή και το επίπεδο δραστηριότητας του.

“Ορισμένες φυλές τείνουν να κοιμούνται περισσότερο. “Στα γαλλικά και τα αγγλικά μπουλντόγκ, αρέσει να χαλαρώνουν και κοιμούνται πιο εύκολα», λέει ο Δρ. Antin. “Τα σκυλιά που είναι πιο ενεργά, όπως οι σκύλοι εργασίας, κοιμούνται λιγότερο αφού είναι πιο απασχολημένα.”

Η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο ένα σκυλί κοιμάται επίσης. Για παράδειγμα, ένα κουτάβι τείνει να κοιμάται έως και 16 με 18 ώρες την ημέρα, αφού η ανάπτυξη καταναλώνει ενέργεια. Τα μεγαλύτερα σκυλιά κοιμούνται σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα με τα κουτάβια, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι λιγότερο ενεργά ή μπορεί να δυσκολεύονται να κινηθούν λόγω πόνου των αρθρώσεων.

Το μειονέκτημα των οικόσιτων σκύλων

Ένας άλλος βασικός λόγος για τον οποίο οι σκύλοι κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είναι, ότι ο τρόπος ζωής που τους προσφέρουμε δεν τους δίνει κάτι άλλο να κάνουν. Ο Δρ. Αντίν εξηγεί: “Οι εξημερωμένοι σκύλοι μπορεί να κοιμούνται περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζονται, απλά επειδή έχουν λιγότερη διέγερση και λιγότερους στρεσογόνους παράγοντες στο περιβάλλον τους που διαφορετικά θα τους είχαν σε εγρήγορση”. “Δηλαδή, δεν χρειάζεται να κυνηγούν, να βρίσκουν ή και να δημιουργούν καταφύγιο, να προσπαθούν να ξεφύγουν και να κρυφτούν από άλλα αρπακτικά, να προσπαθούν να βρουν ταίρι για να αναπαραχθούν κ.λπ.Οι λύκοι και τα κογιότγια παράδειγμα πρέπει να κυνηγήσουν, να βρουν συντρόφους και καταφύγιο προκειμένου να επιβιώσουν. Όταν τα κατοικίδια ζώα ζουν υπό την φροντίδα των ανθρώπων, τους παρέχονται όλες οι ανάγκες τους για «επιβίωση» – δηλαδή, τρόφιμα, νερό και καταφύγιο.”

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου κοιμάται συνέχεια

 Τα θέματα υγείας

μπορεί επίσης να κρύβονται πίσω από το γιατί ένας σκύλος κοιμάται όλη την ημέρα. “Οι ορμονικές ανισορροπίες και ασθένειες, όπως ο υποθυρεοειδισμός, μπορούν να κάνουν έναν σκύλο να κοιμάται περισσότερο”, εξηγεί ο Δρ. Antin. “Οποιαδήποτε άλλη υποκείμενη μεταβολική ασθένεια ή ασθένεια που επιβαρύνει το σώμα ενός σκύλου μπορεί να προκαλέσει και μειωμένη ενέργεια.”

Πως να ξέρω εάν ο σκύλος μου κοιμάται πολύ 

Όταν τα σκυλιά ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο για ύπνο, είναι δύσκολο να πούμε εάν οφείλεται σε ιατρικά θέματα. Εάν δεν μπορείτε να αποκλείσετε φυσιολογικούς παράγοντες όπως η ηλικία, ο Δρ. Αντίν λέει να ψάξετε και για άλλα σημάδια. Για παράδειγμα, αν το σκυλί σας δεν είναι τόσο ενεργό όσο ήταν, δεν τρώει όσο έτρωγε αλλά κερδίζει βάρος, μπορεί να είναι υποθυρεοειδισμός ή κάποιο άλλο μεταβολικό πρόβλημα. Αν νομίζετε ότι το σκυλί σας κοιμάται παραπάνω από το φυσιολογικό επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για έναν έλεγχο.

Επιμέλεια άρθρου:woofland