Γιατί ο σκύλος μου μισεί τις γάτες

Γιατί ο σκύλος μου μισεί τις γάτες

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο κόσμος δεν χωρίζεται σε «γάτο- ανθρώπους» και «σκύλο-ανθρώπους».

Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν εξίσου και τα δύο είδη και έχουν καταφέρει να έχουν στα σπίτια τους γάτες και σκύλους οι οποίοι συμβιώνουν αρμονικά. Γιατί όμως γενικά οι σκύλοι δεν τα πάνε καλά με τις γάτες; 

Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν σοβαρά ιστορικά προβλήματα επικοινωνίας. Επομένως, η κατανόηση του πού βρίσκονται οι διαφορές τους και του τρόπου με τον οποίο αναπτύχθηκαν είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να τους βοηθήσουμε να γίνουν φίλοι.

Αρχικά, οι πρώτες γάτες και σκύλοι που προσχώρησαν με τους ανθρώπους πριν από χιλιάδες χρόνια δεν ήταν τα κατοικίδια ζώα που γνωρίζουμε τώρα.

Αναφορικά με τους σκύλους: Οι σκύλοι, που είναι απόγονοι των λύκων, ήταν πολύ κοινωνικοί ακόμα και τότε. Ενώ το κύριο κίνητρό τους για να μένουν κοντά μας ήταν το φαγητό, ταυτόχρονα έδειχναν να απολαμβάνουν και την συντροφιά των ανθρώπων. 

Αναφορικά με τις γάτες: Για τις γάτες, που είναι απόγονοι της Αιγυπτιακής Άγριας Γάτας, το φαγητό ήταν αυτό που ήθελαν από εμάς στην αρχή. Οι πρόγονοί τους ήταν πολύ μοναχικά ζώα. Ενώ οι άνθρωποι είχαν το πλεονέκτημα να απολαμβάνουν την παρέα και των δύο, οι γάτες και τα σκυλιά ήταν πάντα σε ανταγωνισμό για το φαγητό αλλά και την προσοχή.

Έτσι, όταν αναρωτιόμαστε γιατί οι σκύλοι και οι γάτες δεν τα πάνε καλά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις ρίζες τους.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι και οι γάτες απλώς ιστορικά μισούν ο ένας τον άλλο και δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό; Όχι. Απλά αυτή η μακρόχρονη «εχθρότητα» εξηγεί πώς έγιναν τα πράγματα όπως είναι τώρα. Ο πραγματικός λόγος για τις δυσκολίες μεταξύ τους έγκειται στις θεμελιώδεις διαφορετικές συμπεριφορές τους οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται γι’ αυτόν τον ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, οι γάτες και οι σκύλοι μιλούν εντελώς διαφορετικές γλώσσες. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για σύγκριση:

Τυπική συμπεριφορά γάτας

  • Οι γάτες χαιρετούν η μια την άλλη περπατώντας δίπλα δίπλα, η ουρά είναι ευθεία προς τα επάνω, κοιτάζονται στα μάτια και τα ανοιγοκλείνουν αργά για να δείξουν ότι δεν έχουν κακή πρόθεση.
  • Τρέχουν μόνο όταν φοβηθούν ή στην μέση ενός καβγά.
  • Δεν κουνάνε τις ουρές τους αλλά τις χρησιμοποιούν σαν μαστίγιο όταν γίνονται επιθετικές.
  • Γουργουρίζουν όταν είναι ικανοποιημένες ή προσπαθούν να καλοπιάσουν κάποιον.
  • Νιαουρίζουν συνέχεια ειδικά όταν θέλουν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους.

Woofland - Γιατί ο σκύλος μου μισεί τις γάτες

Τυπική συμπεριφορά σκύλου

  • Οι σκύλοι χαιρετιούνται τρέχοντας  ο ένας γύρω από τον άλλον, κουνώντας την ουρά τους και αποφεύγοντας την επαφή με τα μάτια για να δείξουν ότι έρχονται εν ειρήνη (διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο για τα σήματα ηρεμίας).
  • Αγαπούν το τρέξιμο καθώς για αυτούς είναι ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια.
  • Κουνάνε τις ουρές τους όταν είναι ενθουσιασμένοι ή φιλικοί.
  • Δεν γουργουρίζουν!
  • Γαβγίζουν σε αρνητικές καταστάσεις, όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, όταν βαριούνται, όταν γίνονται επιθετικοί ή όταν είναι ανήσυχοι.

Κοιτάζοντας αυτές τις λίστες, γίνεται γρήγορα σαφές γιατί οι σκύλοι και οι γάτες δεν καταφέρνουν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον. 

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να φέρετε τον εχθρό στο σπίτι. Πως θα αντιδράσουν λοιπόν σε αυτή τη συνάντηση; 

Γάτα

Το πιο πιθανό είναι να πάθει καρδιακή προσβολή γιατί αυτή την χαρά που δείχνει ο σκύλος σας (τρέχει πάνω κάτω, γαβγίζει την μυρίζει) καλωσορίζοντας την νέα γάτα που φέρατε σπίτι, εκείνη την αντιλαμβάνεται σαν απειλητική και επιθετική συμπεριφορά.

Σκύλος 

Θα ήταν πολύ νευρικός εάν μια γάτα ερχόταν αργά αργά προς το μέρος του κοιτάζοντάς τον ακριβώς στα μάτια για να περιεργαστεί τον νέο επισκέπτη. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που παρατηρείται στους σκύλους, όταν πρόκειται να επιτεθούν ο ένας στον άλλο.

Η επικοινωνία των σκύλων με τις γάτες είναι περίπλοκη τελικά. Εάν έχετε στο σπίτι σας σκύλο και έχετε σκοπό να φέρετε και μια γάτα θα πρέπει να προετοιμάσετε τον σκύλο από πριν και να τον εκπαιδεύσετε ώστε να είναι ήρεμος και χαλαρός παρουσία γατών.

Επιμέλεια άρθρου: Woofland