Γιατί ο σκύλος μου σκάβει – Woofland

Γιατί ο σκύλος μου σκάβει – Woofland

Σίγουρα έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή γιατί ο σκύλος μας σκάβει στον κήπο (ή στο παρτέρι με τα λουλούδια του γείτονα) και θάβει τα παιχνίδια του ή το φαγητό του.

Είναι μια αστεία αλλά χαρακτηριστική συνήθεια των σκύλων μας και θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσαμε να μάθουμε γιατί το κάνει αυτό.

Γενεσιολογία

Η γενεσιολογία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ιδιοσυγκρασία των σκυλιών μας και η τάση να σκάβουν δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλά ράτσες σκύλων, όπως τα terriers κα ται small hounds, εκτρεφονται για να σκάβουν και να βγάζουν στην επιφάνεια το θήραμα. Εάν έχουμε σκιουράκια, κουνελάκια  ή άλλα μικρά ζώα στην αυλή μας, ο σκύλος μας θα σκάψει για να τα πιάσει.

Ανακούφιση από το άγχος

Το σκάψιμο μπορεί να είναι διασκεδαστικό για τα σκυλιά, καθιστώντας το έναν εξαιρετικό τρόπο για να ανακουφίσουν το άγχος. Το στρες μπορεί να δημιουργηθεί από διάφορους λόγους, αλλά οι περισσότεροι ενεργοί εκσκαφείς είναι είτε σκύλοι που βαριούνται είτε σκύλοι που υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού. Τα σκυλιά που μένουν μόνα τους αρκετές ώρες, χωρίς τρόπους να παραμείνουν απασχολημένα, θα στραφούν συχνά στο σκάψιμο καθώς παρέχει ψυχική και σωματική διέγερση – κάτι απαραίτητο για την εξάλειψη  των συναισθημάτων της πλήξης και του άγχους.

Woofland Γιατί ο σκύλος μου σκάβει.jpgΙΝΤΡΟ

Διαφυγή

Μερικά σκυλιά είναι γεννημένοι “δραπέτες”. Αν δεν μπορούν να περάσουν από μέσα ή από επάνω υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν από κάτω. Για πολλά σκυλιά, αυτό λειτουργεί αρκετά καλά. Τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν περιφράξεις που φτάνουν κάτω από από το έδαφος, με αποτέλεσμα οι σκύλοι να μπορούν εύκολα να σκάψουν κάτω από αυτές, δημιουργώντας την τέλεια σήραγγα και να συρθούν έξω. Αν ο σκύλος μας το κάνει συχνά αυτό ίσως πρέπει να εξετάσουμε γιατί προσπαθεί να δραπετεύσει.

 Καταφύγιο

Οι τρύπες που ανοίγουν είναι πιο δροσερές το καλοκαίρι, και θερμότερες το χειμώνα (γι ‘αυτό πολλές από τις βόρειες φυλές, όπως τα Huskies που αναφέραμε παραπάνω, είναι γνωστές για το σκάψιμο) και αποτελούν ένα καταφύγιο στο οποίο μπορούν να αισθανθούν ασφαλείς. Αν παρατηρήσουμε ότι το σκυλί μας σκάβει πάνω στο κρεβάτι του ή στο crate (διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο), πρόκειται για μία ενστικτώδης συμπεριφορά που σχετίζεται με την εκσκαφή σε εξωτερικούς χώρους. Εν ολίγοις, το σκάψιμο είναι μια φυσική διαδικασία για τους σκύλους και είναι μια δύσκολη συμπεριφορά για να σπάσει εάν ο σκύλος μας το απολαμβάνει.

Eπιμέλεια άρθρου: Woofland